Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Iερά Μονή Παναγίας Παγγαιωτίσσης.

Η Ιερά Μονή Θεοτόκου <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΓΓΑΙΩΤΙΣΣΑ>> βρίσκεται στην Β.Α. πλευρά του όρους Παγγαίου, δύο (2) χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Χορτοκόπι, σε υψόμετρο 200 μέτρων περίπου και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από Ελευθερούπολη και αριστερά του δρόμου από Ελευθερούπολη προς Σέρρας.
Είχε αρχίσει να χτίζεται τον Αύγουστο του έτους 1978 και με τον παρακάτω θαυμαστό τρόπο:
Μια οικογένεια προσφύγων Ποντίων που ήρθε από την Ρωσία στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Χορτοκόπι το 1940 έφερε μαζί της και την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα αυτή τον Αύγουστο του 1978 έφυγε με θαυμαστό τρόπο από το σπίτι τους.
Κατόπιν οράματος σε ένα από τα μέλη της οικογένειας αυτής αποκαλύφθηκε και βρέθηκε στη θέση <<Μοναστήρ Τσεσμέ>>  του χωριού Χορτοκοπίου.
Η επιθυμία της Κυρίας Θεοτόκου ήταν εκεί που βρέθηκε η εικόνα της να χτιστεί Μοναστήρι με την άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως κύριο Αμβρόσιο <<Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου>> Παναγία η Παγγαιώτισσα και σήμερα μετρά ιστορία αρκετών ετών.
Η Ιερά Μονή λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή Μονή και με δύο μοναχές σήμερα, ελπίζοντας ότι με την βοήθεια της Παναγίας γρήγορα θα αυξηθεί ο αριθμός που θα υπηρετεί τη Χάρη της. Εξυπηρετείται δε από Ιερέα που ορίζεται από την Ι. Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως.
Το Μοναστήρι κτιριακά αποτελείται από το καθολικό της Μονής που εορτάζει και πανηγυρίζει στην μνήμη της Κοιμήσεως Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Από διώροφο κτίριο (κελιά – μαγειρειό – τράπεζα – μικρό αρχονταρίκι). Αυτά αποτελούσαν την πρώτη πτέρυγα. Από την δεύτερη πτέρυγα που την αποτελούν ένα μεγάλο κτίριο μήκους 30 μέτρων με γραφείο – αίθουσα δεξιώσεων (αρχονταρίκι) – κουζίνα – αποθήκη πλήρως εξοπλισμένων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσκυνητών. Ακόμα αποτελείται, το Μοναστήρι, από ένα διώροφο κτιριακό συγκρότημα μήκους περίπου 85 μέτρων. Το συγκρότημα αυτό στεγάζει στον άνω όροφο περίπου 20 κελιά μοναχών και ναΐσκο για τις ακολουθίες των. Στον κάτω όροφο στεγάζονται τα εργαστήρια της Μονής (Αγιογραφείο κ.λ.π), προσκυνητάρι της Ζωοδόχου Πηγής και η Τράπεζα των μοναχών. Αυτό το συγκρότημα αποτελεί την τρίτη πτέρυγα της ΜονήςΜε την βοήθεια του Θεού και την χάρη της Παναγίας το Μοναστήρι της Παναγίας της  Παγγαιώτισσας είναι ένας φάρος της Ορθοδοξίας που χαρίζει γαλήνη στις κουρασμένες ψυχές των πιστών που προστρέχουν σ’ Αυτήν.

                                                                                                                      Η Καθηγουμένη
                                                                                                                      Μαριάμ Μοναχή  



























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου