Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού-Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλας)

ΤΟΥΖΛΑ. Περίεργη λέξη. Σε παραπέμπει σε κάτι όχι ελληνικό. Μάλλον Τουρκία θυμίζει, αφού η λέξη  tuz στην τουρκική διάλεκτο σημαίνει αλάτι. Και όμως, με αυτό το όνομα, από τις αρχές του 20ου αιώνα,   ίσως και πιο μπροστά ονομάζονταν  η παραθαλάσσια  ερημική περιοχή, ανατολικά του στρυμωνικού κόλπου. Την ονόμασαν έτσι μάλλον από την θάλασσα, της οποίας το νερό είναι αλμυρό, αλλά και τις αλυκές που υπήρχαν στον χώρο αυτό.

Αυτή η περιοχή λοιπόν, αφ’ ότου το 1922 λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι   πρόσφυγες από το Οφρύνιο της Ανατολικής Θράκης, μαζί με κάποιες οικογένειες Σαρακατσάνων, έγινε αγροτεμάχια και δόθηκε στους νέους γαιοκτήμονες  του νεοσύστατου χωρίου αυτού, για να καλλιεργήσουν την γη και έτσι να ξεκινήσουν την νέα τους ζωή στα φιλόξενα μέρη της Μακεδονίας μας  κάτω από την σκέπη του χρυσοφόρου Παγγαίου.
         1922. Όπως προείπαμε ο τόπος μέχρι τότε ήταν έρημος. Σκοτάδι σκέπαζε την περιοχή, όταν πλάκωνε η νύχτα. Μα η ευσέβεια των προσφύγων δεν θα μπορούσε να έμενε πίσω στις αλησμόνητες πατρίδες. Την έφεραν μαζί τους, μαζί με την πίστη τους, τα συναισθήματα τους και γενικά θα μπορούσαμε να λέγαμε την ανθρωπιά τους. Τρία χρόνια αργότερα, το έτος 1925, η ευλάβεια στον Θεό των τεσσάρων κατά σάρκα αδελφών Φωτίου, Σπυρίδωνος, Χαραλάμπους και Αφροδίτης, της οικογένειας του Βασιλείου και της Ευτέρπης Εγγλέζου ανεγείρουν ένα προσκυνητάριο αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Κυρίου. Για ποιόν λόγο στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου; Μας είναι άγνωστο. Ίσως γιατί αυτή η εορτή συνηθίζεται σε παραθαλάσσια μέρη. Ίσως γιατί το άκτιστο φώς της Μεταμορφώσεως θέλουν να λάμπει και να τους φωτίζει, στην πορεία τους και στον αγώνα τους εναντίον του κόσμου και του άρχοντος του σκότους του αιώνος τούτου.
            Τα χρόνια περνούν.  Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την σημασία  της θάλασσας και τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αρχίζει να δημιουργείται μία κίνηση προς την περιοχή που ολοένα αυξάνεται. Έτσι οικοδομείται ένα παρεκκλήσιο , το οποίο δεν χωρεί παρά δεκαπέντε με είκοσι άτομα στο  εσωτερικό του.
Κατά την διάρκεια των ετών 1961-1974 η ανάγκη εκκλησιασμού του συνεχώς ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού, αναγκάζει τον τότε εφημέριο του Οφρυνίου να κατεβαίνει στην Τούζλα και κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου  να τελεί τις παρακλήσεις της Παναγίας και μία μικρή πανήγυρη την ημέρα της εορτής.Κατά τα έτη 1977-1978 παρουσιάζεται μεγάλη ανάγκη επέκτασης του παρεκκλησίου, η οποία και πραγματοποιείται.
Ορόσημο όμως για τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην σημερινή του μορφή αποτελεί η 20η Ιουλίου 1989, όταν το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Οφρυνίου, στην ενορία την οποία υπάγονταν ως παρεκκλήσιο, ύστερα από παραχώρηση του  οικοπέδου στις 9 - 5 – 1988 από την Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Καβάλας, λαμβάνει την απόφαση να προβεί στην κατεδάφιση του παρεκκλησίου και να προχωρήσει στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού, με την μορφή που έχει σήμερα.
Και με την χάρη του Θεού άλλα και την έμπρακτη αγάπη του κόσμου, που  εκφράστηκε αφειδώς μέσα από τις προσφορές του, τόσο σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, όσο και στην διάθεση προσωπικού του χρόνου για την επιτέλεση των εργασιών, τελέστηκαν τα εγκαίνια  στις 23 Ιουλίου 1994 από τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό  Ευδόκιμο.
Κατά την διάρκεια της πρώτης δεκαετίας από την ανέγερση του Ιερού Ναού, εξακολουθεί να υφίσταται μέν ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός του πληθυσμού, χαρακτηρίζεται δε από την εγκατάσταση μονίμων κατοίκων στην Παραλία Οφρυνίου. Το γεγονός αυτό συμβάλλει  καθοριστικά  στην μαζική κινητοποίηση των κατοίκων με στόχο τη συλλογή υπογραφών, ώστε να δημιουργηθεί πια ενορία.
Ο νέος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας, μέσα από το ανύστακτο ενδιαφέρον για την πρόοδο των ιερέων του και των ενοριών τους, προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα ως πρωταρχικό του μέλημα. Με ενέργειές του, εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα 152 στις 13 Οκτωβρίου 2005,το οποίο δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου του αυτού έτους, κι έτσι ιδρύεται η ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παραλίας Οφρυνίου, του Δήμου Παγγαίου, του Νομού Καβάλας, με πρώτο εφημέριο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Αναγνωστόπουλο.
Έκτοτε, επιδιώκεται  η λειτουργία του ποιμαντικού, λειτουργικού, ιεραποστολικού και εν γένει πνευματικού έργου, ώστε ο Ναός,  να  καταστεί  πνευματικό λιμάνι, στο οποίο θα βρίσκουν ανάπαυση και θαλπωρή, οι κουρασμένες  και ταλαιπωρημένες ψυχές των ανθρώπων που αγωνίζονται στην καθημερινή πορεία της ζωής!

                                                     + Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος

Τηλ. επικοινωνίας : 6978-411164
Το Προσκυνητάρι με την Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Το εσωτερικό του Ι.Ν. 
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Το Άγιο Βήμα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου