Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Πεντηκοστήν ἑορτάζομεν καί Πνεύματος ἐπιδημίαν.

Την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, εορτάζουμε στην εορτή της Πεντηκοστής. Την ημέρα κατά την οποία δώδεκα ψαράδες κινούν για να φθάσουν ''εις πάντα τα έθνη'' να μεταδώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου, ΄΄έως εσχάτου της γης...'' .


Όταν βρέθηκαν εκεί, στο υπερώο, όπου τελευταία φορά λίγες ημέρες προ της σταυρώσεως του διδασκάλου έλαβαν την ιερά παρακαταθήκη του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, στον ίδιο τόπο πενήντα ημέρες μετά την θριαμβευτική Ανάσταση του Κυρίου, γίνονται μάρτυρες της ελεύσεως του Παρακλήτου, του Πνεύματος της Αληθείας, του παρά Πατρός εκπορευομένου και εν Υιώ αναπαυομένου, ελεύσεως η οποία και ενεργοποιεί την παρουσία της Εκκλησίας, δια των Ιερών Μυστηρίων στον κόσμο! 

Η Εκκλησία ''εν τοις Μυστηρίοις σημαίνεται'', υπογραμμίζει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας και τα Μυστήρια της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας, ενεργοποιούνται, μόνον δια του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η εγγύηση  της παρουσίας Του Παναγίου Πνεύματος στην λειτουργική ζωή  της Εκκλησίας, υφίσταται από την στιγμή της καθόδου του Παρακλήτου στον κόσμο, την ημέρα της Πεντηκοστής. Το Πνεύμα το Άγιον, εν είδη πυρίνων γλωσσών, κατέρχεται και μετατρέπει τους φοβισμένους μαθητές, σε θαρραλέους διαγγελείς της Βασιλείας των Ουρανών. 

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος, κάνει τους αγνώστους ψαράδες της Γαλιλαίας, πασίγνωστους στην οικουμένη, τους καθιστά στύλους, επί των ώμων των οποίων στηρίχθηκε η Χριστιανική Εκκλησία! Οι Απόστολοι, δέχονται την Χάρη του Παρακλήτου και αναλαμβάνουν έργο σπουδαίο και μεγάλο. Να μεταφέρουν ότι διδάχθηκαν από Εκείνον, να μεταλαμπαδεύσουν το Αιώνιο Φως του Ευαγγελίου και να φωτίσουν τις ζοφώδεις καρδιές των ανθρώπων της κάθε εποχής. Επί είκοσι και πλέον αιώνες, η Εκκλησία επιζεί, εν μέσω διωγμών, μαρτυρίου και μαρτυρίας, προσφέροντας στον άνθρωπο την ευκαιρία της μετοχής στην αιωνιότητα. Αυτό το σκάφος, το Θεοκυβέρνητο και Θεοστήρικτο σκάφος που τα πελώρια κύματα των διωγμών ανά τους αιώνες, προσπάθησαν αλλ' ουδέποτε κατάφεραν να καταποντίσουν, αυτό το σκάφος που δέχεται τις ταραγμένες ψυχές των ανθρώπων της κάθε εποχής και τις οδηγεί σε απάνεμα λιμάνια, είναι η Εκκλησία του Χριστού. 

Τι και αν οι διώκτες όλων των εποχών προσπάθησαν; Άκουσαν την ιδία φωνή που άκουσε και ο Παύλος στον δρόμο προς την Δαμασκό: '' Σκληρόν σοι προς κέντραν λακτίζειν... '' Οι διώκτες πέρασαν στην λήθη της ιστορίας! Οι διωκόμενοι στην αιωνιότητα! Η Εκκλησία, είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Μέσα της ο άνθρωπος δέχεται την πρώτη ευλογία, στο ξεκίνημα της ζωής και από την ίδια αγκαλιά αποχωρίζεται αυτόν τον κόσμο, στην εκπλήρωση του κοινού των ανθρώπων χρέους. Η Εκκλησία γιορτάζει και μαζί της γιορτάζουν όλα τα παιδιά Της. 

Και σήμερα, αυτήν την αγία ημέρα της Πεντηκοστής, υψώνουμε νοερά τους οφθαλμούς μας, στο ουράνιο στερέωμα αντικρίζοντας  τον πολύφωτο Ουρανό τον κοσμημένο με τα νέφη των μαρτύρων, των Αγίων και των δικαίων επί του οποίου βρίσκεται ο Παντεπόπτης και Παντοκράτωρ. Προσευχόμεθα σήμερον , όπως το Πανάγιον Πνεύμα καθοδηγεί και φωτίζει το πέρασμα μας, απ' την ζωή. Πέρασμα χαράς και λύπης, ευτυχίας και δυστυχίας, δυνάμεως και αδυναμίας , οδού στενής και τεθλιμένης άγουσα όμως τον άνθρωπο ενώπιον του Θρόνου του Θεού, του Τρισαγίου. 
                                                                                                        
                                                                     π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου