Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου - Πλατανοτόπου.

Η ενορία μας υπάρχει από το 1922 όταν πρόσφυγες από την Τσαντό της Αν.Θράκης, έρχονται και εγκαθίστανται στο τότε Ισιρλί.Φέρνουν μαζί τους , με πολλή ευλάβεια και πίστη ,την εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, τον οποίο έχουν προστάτη και οδηγό . Ο οικισμός το 1926 μετονομάζεται σε «Πλατανότοπος» από τα πολλά που υπάρχουν εκεί. Το 1935 θεμελιώνουν το σημερινό ναό , τον οποίο κτίζουν και κάνουν λειτουργικό με προσωπική εργασία και έξοδα που καλύπτουν οι  ίδιοι κάτοικοι, με τη συνδρομή Τσατιανών επιχειρηματιών από την Καβάλα.  

     Πρέπει να πούμε , πως σε μικρή απόσταση από το χωριό και στους πρόποδες του Παγγαίου αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν και δύο άλλοι οικισμοί ( το Αχατλάρ και το Τσιφλίκι) με ποντίους πρόσφυγες. Όταν αρχίζει να κατασκευάζεται ο Εθνικός δρόμος, οι κάτοικοι των δύο αυτών οικισμών έρχονται και εγκαθίστανται  στον Πλατανότοπο. Λίγο αργότερα έρχονται και οικογένειες  Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων και όλοι μαζί ενωμένοι δημιουργούν τον σημερινό Πλατανότοπο.
      Αγάπησαν και αγαπούν ιδιαίτερα τον Άγιο Αθανάσιο, τον τίμησαν και τον τιμούν με κάθε τρόπο, του εμπιστεύθηκαν πολλά από τη ζωή τους και έχουν να διηγούνται πολλά θαυμαστά γεγονότα.
      Όσο για το ναό, τόσο σε αυτόν όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, από τότε και μέχρι σήμερα με τη συνδρομή και μόνον των ενοριτών μας, έχουν γίνει με πολλές προσθήκες και έργα εξωραϊσμού εντός και εκτός του Ναού για να φθάσει στην σημερινή του κατάσταση. Εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 1993 από τον τότε Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμο. Τιμούμε τη μνήμη του ΑΓΙΟΥ στις 2 Μαϊου, όπως στην Τσαντό, με εκδηλώσεις Εκκλησιαστικές και πολιτισικές .
     Στην ενορία μας, έχουμε την τιμή και την ευλογία να έχουμε σε καλαίσθητο παρεκκλήσι προς τιμή της ΑΓΙΑΣ ΑΓΑΘΗΣ και λείψανα της ΑΓΙΑΣ, προστάτιδας των γυναικών με καρκίνο μαστού. Εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο στις 5 Φεβρουαρίου του 2010, ημέρα της εορτής της Αγίας. ΤΟ παρεκκλήσι είναι δωρεά προς την ενορία από το ζεύγος Αθανασίου και Αγάθης Στεφανίδη,συνταξιούχων ιατρών που ήλθαν και κατοίκησαν στο χωριό μας.
                                                                                                      
                                                                                                    Πρωτοπρεσβύτερος 
                                                                                           π. Παντελεήμων Μποσνακίδης

                                                                             
Λεπτομέρεια από την ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα του Ι.Ν.



Το παρεκκλήσιο της Αγίας Αγάθης


Αύλιος χώρος του Ι.Ν.

Το εσωτερικό του Ι.Ν.

Η εφέστιος Εικών του Αγίου.



Ξύλινη διακοσμημένη στέγη του Ναού.


Πρεσβυτέριο εντός του προαυλίου του Ι.Ν.






   

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστουμε πατερ ειναι τιμη μας να ειστε ο ποιμενας μας να ειστε καλα

Δημοσίευση σχολίου