Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος-Δρυάδος.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος είναι το λατρευτικό και θρησκευτικό κέντρο της νεοσύστατης σχετικά ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Δρυάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Μέχρι το 1970 η Κοινότητα Παλαιοχωρίου είχε μία ενορία των Αγίων Αποστόλου Θωμά και Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι, βορείως του χωριού, έπρεπε να διανύουν μεγάλη ανηφορική απόσταση για να επιτελέσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.
     
   Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως  Αμβρόσιος αντιλαμβανόμενος  το πρόβλημα προχώρησε στη δημιουργία δεύτερης Ενορίας στο Παλαιοχώρι, της Ενορίας της Δρυάδος. Απέμενε πλέον η ανέγερση ενός ιερού ναού, που θα αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της νεοσύστατης Ενορίας. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα ανέλαβε με επιτυχία ο μακαριστός, πρώτος Εφημέριος Δρυάδος π. Δημήτριος Κούτσικος, ο οποίος διεποίμανε την Ενορία από το 1970 μέχρι το 2000.Τα θεμέλια και οι πρώτες εργασίες στον ιερό ναό ξεκίνησαν το 1969 και ο ναός πρωτο-λειτούργησε το 1970. Ο ναός εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμο, το Φεβρουάριο του έτους 1986.
    Εκτός από την ανέγερση του ιερού ναού, ο πατήρ Δημήτριος με άοκνες προσπάθειες σε δύσκολες εποχές ανέγειρε και το  πνευματικό κέντρο με πλούσια βιβλιοθήκη και το πρεσβυτέριο, αμφότερα στον προαύλειο χώρο του ιερού ναού. Επίσης, μερίμνησε για την ανέγερση του Κοιμητηριακού Ιερού Ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ και μίας καταπληκτικής αίθουσας δεξιώσεων.
   Σε ότι αφορά την ιερατική διαδοχή, μετά τον πατέρα Δημήτριο μέχρι το 2001 την ενορία διεποίμαναν δύο ιερείς για σύντομο χρονικό διάστημα, ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Αθανασιάδης και ο Πρεσβ. π. Βλάσιος Ψωμάς. Από το 2001 μέχρι και το 2008, την Ενορία διεποίμανε ο Πρωτ. π. Χρήστος Τσολακίδης, που συνέβαλε τα μέγιστα στον ευπρεπισμό του ιερού ναού, ενός περικαλλεστάτου ναού διακοσμημένου με σπουδαίες αγιογραφίες. Από τον Μάιο του 2008 και μέχρι σήμερα, Εφημέριος είναι ο Πρωτ. π. Γεώργιος Σγουρίδης.
                                      
                                                                                                Πρωτ. Γεώργιος Σγουρίδης






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου