Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίου Νέστωρος -Κοκκινοχωρίου

Ο τόπος στις πλαγιές νότιο-δυτικά του  Παγγαίου, στην αρχαιότητα γνωστός ως Βιβλία Χώρα, σήμερα είναι ένα μικρό χωριό με το όνομα Κοκκινοχώρι ο Ενοριακός Ναός του οποίου, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάρτυρα Νέστορα μοναδικός Ναός επ' ονόματι του Αγίου, όχι μόνο στον Νομό Καβάλας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Από την αρχαιότητα, έως και τους βυζαντινούς χρόνου και  μέχρι της περιόδου της τουρκοκρατίας το σημερινό Κοκκινοχώρι ονομάζεται Όβηλος.




Στα χρόνια τουρκικού ζυγού ο Όβηλος είχε εξισλαμισθεί  (όπως και τα περισσότερα μέρη της περιοχής) και ονομάστηκε Σαρλί που στα τούρκικα σημαίνει - Κίτρινο, ονομασία που κράτησε έως το 1922 - 1923. όταν πλέον οι Τούρκοι - κάτοικοι του χωριού οριστικά αποχωρούν για την Τουρκία και στον τόπο τους φτάνουν οι Έλληνες, πρόσφυγες από τον Πόντο για να αγκαλιάσουν το μέρος αυτό ως την νέα πατρίδα τους χωρίς βέβαια να ξεχάσουν την παλιά, το ποίοι είναι, από που είναι και ποιές είναι οι ρίζες τους.
Το Κοκκινοχώρι, ξεκινάει την παρουσία του, το 1922 με τους πρώτους Έλληνες πρόσφυγες από την  Νικομήδεια.  Πρωτίστως, η αρχική τους καταγωγή ήταν η περιοχή της Κερασούντας του Πόντου, συγκεκριμένα τα χωριά της πόλης Νικόπολης (σημερινό Γκαρά Σαρί). Από εκεί λόγω βιοτικών αναγκών μεταναστεύουν στην Νικομήδεια και κατοικούν στο χωριό Καρά Τεπέ (Μαύρη Κορυφή). Και τελικά το 1922 - 1923 με τις ανταλλαγές του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας φτάνουν στην Ελλάδα στην περιοχή του Βόλου όπου έπρεπε σύμφωνα με τα κρατικά σχέδιια της εποχής να μείνουν, όμως τα σχέδια του Υψίστου τους έφεραν στο σημερινό Κοκκινοχώρι - τότε ακόμα με τουρκική ονομασία Σαρλί. Δύο χρόνια μετά φτάνει και το υπόλοιπο του νέου πληθυσμού του χωριού το 1924 από την Φιλιππούπολη.
Φτωχό αγροτικό χωριουδάκι ξεκινάει την νέα του ζωή στα απομεινάρια των τουρκικών σπιτιών του Σαρλί, τα  οποία άλλοι διόρθωσαν  και άλλοι έχτισαν καινούργια.  Το υπάρχον τούρκικο τζαμί μετατράπηκε στον πρώτο ναό το 1925 περίπου. Ο τότε μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κυρός Σωφρόνιος (Σταμούλης), άλλαξε το όνομα του χωριού από Σαρλί (Κίτρινο) σε Κοκκινοχώρι (λόγω του κόκκινου χώματος της περιοχής), όνομα το οποίο διατηρήθηκε πλέον οριστικά. 
 Λόγω αρκετής απόστασης για εκείνη την εποχή από τα χωράφια τους και για την  πιο εύκολη πρόσβαση σ αυτά, το 1948 ολόκληρο χωριό ομόφωνα αποφασίζει  και κατεβαίνει ενάμιση χιλιόμετρο πιο κάτω και νότια όπου μετακομίζουν τα σπίτια τους πέτρα - πέτρα. Ετσι και τον πρώτο ναό σιγα σιγά κατεβάζουν και με τις ίδιες πέτρες ο ίδιος ναός χτίζεται ξανά στην νέα του τοποθεσία και γίνεται κατάλληλος για την χρήση του γύρω στο 1953. Αρχικά μαζί με τον άγιο Νέστορα ανεπίσημα τιμά και την Αγία Τριάδα. Τα εγκαίνια καθυστέρησαν αρκετά και έγιναν το 1998. από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό Ευδόκιμο, όταν ο ναός επίσημα αφιερώθηκε στον Άγιο Μάρτυρα Νέστορα.
  
                                                                                     +Αρχιμ. Φίλιππος Βοεβόδας,                
                                                                           Προϊστάμενος και Εφημέριος του Ναού
τηλ. επικοινωνίας : 693-9002660






1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oμορφος ο Ναός, και Αξιος ο Εφημέριος !

Δημοσίευση σχολίου