Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Και τα ερείπια ομιλούν…



Από σήμερα  η Ελλάς, αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρώπης. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ίδια την Ελλάδα;  Μια χώρα η οποία την τελευταία εξαετία δοκιμάζεται σκληρά, από μία οικονομική δυσπραγία που κατέστησε τον υπερήφανο λαό μας, δέκτη ειρωνικών σχολίων, αποδιοπομπαίο τράγο από το Ευρωπαϊκό προσκήνιο,  παράδειγμα προς αποφυγή.
Ωστόσο, σήμερα τα πρεσβεία της Χώρας μας, οδήγησαν την Ελλάδα στην Προεδρία της Ευρώπης. Σκόπιμα έθεσα ως φωτογραφία τον Παρθενώνα… Θέλοντας να υπενθυμίσω ότι όπως ο Παρθενώνας βρίσκεται στην κορυφή, δεσπόζοντας στην Αττική γη, κατά τον ίδιον τρόπο, η Ελλάς, δεσπόζει στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ερείπια ο Παρθενώνας, που όμως σημαίνουν τόσα, όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Έτσι και η Ελλάδα μας! Η χώρα που έζησε στιγμές δόξας, η χώρα που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει δεν θα πάψει να ακτινοβολεί ακόμα και μέσα από τα ερείπια. Ουδείς λαός, ανά τον κόσμο, θα μπορούσε να αντέξει αυτές τις δοκιμασίες.  Οι Έλληνες, συνεχίζουν να αντέχουν, προχωρούν με την βοήθεια του Θεού και συνεχίζουν να ελπίζουν! Και η ελπίδα αυτή, θα γίνει πραγματικότητα.
Εμπρός στα ερείπια του Παρθενώνα, στάθηκαν με σεβασμό εκατομμύρια ανθρώπων. Ο Παρθενών , δεν αποτελεί μόνον ένα σύμβολο του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού. Είναι μία Ιδέα, που στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει ζωντανή. Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, οι ίδιες δυνάμεις που επέβαλαν στην χώρα μας έναν δανεισμό χρημάτων που μας οδήγησε στην οικονομική ανέχεια, είναι εκείνες που ακρωτηρίασαν το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμα και ακρωτηριασμένος ο Παρθενών, στέκει επιβλητικός υπενθυμίζοντας αφ’ ενός στους εταίρους μας, το τι δώσαμε εμείς στην Ευρώπη, αφ’ εταίρου, εις ημάς, την θριαμβευτική πορεία του Γένους μας. Το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές των Ελλήνων...
Από σήμερα, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, θα ξεφύγει από την μέγγενη που της έχει επιβληθεί και ο φιλότιμος λαός μας, θα καταφέρει να ορθοποδήσει ξανά. Οι αίτιοι αυτής της καταστάσεως, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον αδέκαστο ιστορικό του μέλλοντος, ο οποίος δεν θα διστάσει να χρεώσει εις αυτούς, τα λάθη, εκούσια ή ακούσια, τις παραλείψεις, την έλλειψη πολιτικού ήθους, ακόμα και την ανικανότητα να κυβερνήσουν αυτόν τον ένδοξο τόπο! Ευτυχώς για εμάς τους Έλληνες, την Ελλάδα μας, την κρατά στα χέρια Του ο Θεός!
Βλέπω τους Έλληνες, να σκύβουν το κεφάλι και πονώ! Βρέθηκα στην Καβάλα πριν μέρες αρκετές και είδα ανθρώπους να διαδηλώνουν να μην χάσουν το ψωμί τους αυτοί και τα παιδιά τους. Δάκρυσα, σκεπτόμενος πως αυτοί οι άνθρωποι, από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς εργασία και τώρα ζητούν τα αυτονόητα. Να ζήσουν, να μην βρεθούν χωρίς ρεύμα, να μην βρεθούν χωρίς σπίτι, να μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα.
Είδα νέα παιδιά, από την επαρχία μας να φεύγουν από τον τόπο μας, να μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερες μέρες! Η Ελλάδα, γύρισε πίσω στο χρόνο στις παρελθούσες δεκαετίες. Και όμως, ακόμα και τα ερείπια σε αυτό τον τόπο ομιλούν και μπορούν να πουν τόσα πολλά σε όλους! Μα πάνω απ’ όλα μπορούν να ομιλούν σε εμάς και να μας λένε: Έλληνες, σταθείτε στα πόδια σας!  Ο μυθικός Φοίνιξ , είναι σύμβολο του Πολιτισμού μας, είναι βίωμα του τόπου μας μέσα στην Ιστορία. Ο Φοίνικας, δεν αναγεννιέται μόνον μέσα από τις στάχτες του. Είναι αθάνατος, ακριβώς όπως και η χώρα που τον γέννησε…  

                                            π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου