Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Το ύφος και το ήθος.....

Διάβασα σε γνωστό ιστότοπο Εκκλησιαστικών ειδήσεων, επιστολή που  όπως αναφέρεται έχουν συντάξει και υπογράψει , κάτοικοι Μητροπόλεως όπου φήμες θέλουν τον σεβάσμιο Ποιμενάρχη της να οδηγείτε σε παραίτηση. Γνωρίζω πολύ καλά το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, απ' όταν ακόμη ήταν Αρχιμανδρίτης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό Μητροπολίτη, έντιμο, ενάρετο και πολύ αγαπητό στον λαό που υπηρετεί τόσα χρόνια, ως Πρεσβύτερος, Ιεροκήρυξ, Πρωτοσύγκελλος και αργότερα ως Επίσκοπος. 
   Ο λόγος που καταθέτω τις σκέψεις αυτές, έχει να κάνει με το ύφος της επιστολής. Δεν θα την αναδημοσιεύσω, απλά θα μεταφέρω μόνον το υστερόγραφο :'' ΥΓ1 Οι υπογραφές μας στη διάθεσή σας. ΥΓ2 Θα επαναφέρουμε ΛΑΟ και ΚΛΗΡΟ, γιατί αυτή είναι η παράδοση της Εκκλησίας μας. Γιατί αυτή είναι η εκκλησία του Θεού. Δεν είναι Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Η εκκλησία είναι ΛΑΟΣ και κλήρος, δεν είναι παπαδαριό. Χωρίς το ΛΑΟ δεν υπάρχει εκκλησία. Να μείνετε ΜΟΝΟΙ σας. Είστε υποχρεωμένοι να αφουγκράζεστε τη φωνή του λαού, αλλιώς δεν υπάρχει εκκλησία! Μολών λαβέ!" 
    Περισσότερο το υστερόγραφο με εντυπωσίασε γιατί ακυρώνει την επιστολή στο σύνολο της... Εκτός τούτου, γνωρίζοντας το πρόσωπο και το χάρισμα της υπομονής και της καρτερικότητος με το οποίο τον προίκισε  ο Θεός, διατηρώ αμφιβολίες για το αν θα αποδεχόταν το ύφος, όχι την ουσία της επιστολής..Μέσα από τον ορυμαγδό των φράσεων του υστερόγραφου, σημειώνω μια μεγάλη αλήθεια. Πως δίχως λαό, δεν υπάρχει Εκκλησία. Αυτό είναι γεγονός! Αλλά, για ποιο λαό μιλάμε; Έναν λαό που σέβεται τους Ποιμένες, η έναν όχλο που θεωρεί την Ιεροσύνη ''Παπαδαριό'' μειώνοντας με τον απαξιωτικό αυτό τρόπο την προσπάθεια που κάνουν ώστε να μεταφέρουν στην Ιεραρχία την θέση τους, πως ο Δεσπότης τους, είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα του, κάτι το οποίο δεν έχω την πρόθεση να αμφισβητήσω; Ο λαός, δεν αργεί να μεταβληθεί σε μάζα και τότε,  «έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».... 
     Δεν θα μπορούσα και ασφαλώς ούτε η θέση μου το επιτρέπει να μπω στην ουσία του θέματος. Ίσως όμως, χάριν της ελευθερίας σκέψεως, την οποίαν μας χάρισε ο Θεός, να πω, ότι η επιστολή αυτή, μάλλον δυσκολεύει και δεν διευκολύνει τον Σεβάσμιο, λευκασμένο και αξιοπρεπέστατο Αρχιερέα, ο οποίος διακρίθηκε τόσα χρόνια για την αγάπη του στην Εκκλησία και τον άνθρωπο. Το να στέκει ο λαός δίπλα στον Ποιμενάρχη του, αυτό τιμά και τον ίδιο τον λαό, αλλά και τον Ποιμένα που κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό του λαού του... Όταν όμως , μέσα σε κείμενο που μεταφέρει την φωνή του λαού στην Εκκλησία, υπάρχουν τέτοιες εκφράσεις, λυπάμαι, αλλά μάλλον δεν πείθουν για το αγαθόν των προθέσεων.... 
   Και επειδή, πολλές φορές, στην Εκκλησιαστική Ιστορία, αποκαλύφθηκαν κωμικοτραγικές καταστάσεις, πίσω από πρόσωπα που χρησιμοποίησαν κάποια άλλα πρόσωπα, σε καμία περίπτωση, μια τέτοια κατάσταση δεν θα ανταποκρινόταν στην αγαθή διακονία. την οντολογική αγάπη και την θυσιαστική προσφορά του πολιού Αρχιερέως, έναντι τόσων χρόνων παρουσίας του, στον αμπελώνα του Κυρίου... Μακάρι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης που ιδιαιτέρως σέβομαι και αγαπώ, να συνεχίσει να προσφέρει στο λαό του, αρκεί να το κάνει μόνον ο ίδιος, διότι αν μπουν άλλοι στην μέση, τότε από την μια ευτελίζεται το πρόσωπο και από την άλλη η ίδια η Εκκλησία και αυτό, νομίζω, πως δεν το θέλει, ούτε ο Θεός αλλά ούτε και ο λαός! 
                                                                                              
                                                                                                        π.Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου