Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Γάμος και Βάπτιση : Μυστήριο ή τελετή;

Πηγή Amen.gr
Η αφορμή για αυτές τις σκέψεις, ήρθε μετά από την τέλεση δύο γάμων και δύο βαπτίσεων οι οποίες τελέσθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες αλλά έγιναν ταυτόχρονα και τα δυο Μυστήρια Γάμος- Βάπτιση, όπως συνηθίζεται τελευταία . Και κάθομαι να τα γράψω μην τύχει και τα ξεχάσω αυτά που είδα και έζησα αυτές τις μέρες. Στην πραγματικότητα ,ο προβληματισμός μου είναι αυτός, που με κάνει να σχηματίζω μερικές αράδες γράφοντας τα. 

Η αγάπη του Χριστού για τους νέους!

‘’Διδάσκαλε, ήνεγκα τον υιόν μου προς Σε''(Μαρκ. 9 -17) *
Ολίγον προ της πορείας, προς τον  Γολγοθά και της Σταυρικής Θυσίας του Κυρίου μας, βλέπουμε να εκτυλίσσεται ενώπιον μας, ένα συγκλονιστικό θαύμα, από τον Θεάνθρωπο και Σωτήρα μας Ιησού, σε ένα δυστυχή, σεληνιαζόμενο  νέο, φρικτό θέαμα κουρελιασμένης και παραμορφωμένης υπάρξεως, ο οποίος οδηγείται στον Χριστό μας, από τον συμπάσχοντα πατέρα του στην δυστυχία του παιδιού του, ο οποίος με κραυγή αγωνίας, αποζητά την θεραπεία του πονεμένου παιδιού του !

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μου έστειλαν  σε ηλεκτρονικό μήνυμα την παρακάτω ιστορία την οποία και αναδημοσιεύω ευχαριστώντας ταυτόχρονα την αποστολέα του μηνύματος. Μια Ελληνίδα καταχειροκροτήθηκε όταν με θάρρος φωτογραφήθηκε κρατώντας την Ελληνική σημαία μπροστά από τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, στην αίθουσα του Βρετανικού μουσείου όπου βρίσκονται.

Η Ιερά Σύνοδος απαντά για το ρόλο της Εκκλησίας στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα .

Πηγή Amen.gr : 

Tη δική της απάντηση στις ποικίλες απόψεις που διατυπώνονται κατά καιρούς, αλλά και τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τη στάση και την θέση της Εκκλησίας στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα με αποκορύφωμα την επανάσταση του 1821.

Η Ελληνική τηλεόραση και η Εθνική επέτειος....

Πέρασε η Εθνική μας επέτειος. Η ανάμνηση, ενός γεγονότος που σηματοδότησε την ιστορική πορεία του νεότερου Ελληνικού Έθνους. Είδατε κάποιο αφιέρωμα; Κάποια ταινία που να πρόβαλλε ηρωική μορφή της Εθνικής παλιγγενεσίας; ΟΧΙ ! Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, περί άλλων τυρβάζουν...Την μορφή του Παπαφλέσσα την αντικατέστησε στους δέκτες των τηλεοράσεων ο γνωστός για τις απόψεις του κ. Δήμου. Την Μπουμπουλίνα, η επίσης γνωστή κα. Ρεπούση.... Του ιδίου φυράματος....

Δημόσια απάντηση στον κ. Δήμου.

Διάβασα με προσοχή το σημερινό άρθρο του συγγραφέα κ. Νίκου Δήμου, μέσα από το οποίο μεταφέρει τις απόψεις του σχετικά με την επανάσταση του 1821.Οφείλω να ομολογήσω πως δεν με εξέπληξε μιας και οι απόψεις του μου είναι γνωστές μέσα από κάποια εκ των πολλών βιβλίων που έχει συγγράψει καθώς και άρθρων που κατά καιρούς περιήλθαν σε γνώση μου. Με εξέπληξε η επιλογή του, να προκαλέσει με τον δικό του τρόπο σήμερα!

Ελευθερία ή θάνατος!

Μεγάλη ημέρα η σημερινή. Διπλή γιορτή! Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της επαναστάσεως του 1821 όταν οι Έλληνες κατάφεραν μετά από 400 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς και φυλακής να υψώσουν το βλέμμα τους στον Θεό και με σθένος να φωνάξουν: Ελευθερία ή θάνατος! Και η κραυγή αυτή, ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης! Οι Έλληνες, πιστεύουν στον Θεό. Και κίνησαν μόνοι σε μια επανάσταση που έφερε τον ζείδωρο αέρα της λευτεριάς στον σκλαβωμένο τόπο. Η Ελλάδα, αναστήθηκε από τις στάχτες της. Όμως, δεν το καταφέραμε μόνοι μας αυτό.

Ιερείς και επανάσταση του 1821.

Είναι υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενημερώνει το ποίμνιό της για ορισμένα σοβαρά ζητήματα: πνευματικά, κοινωνικά, εθνικά, εκπαιδευτικά. Ο λαός μας δεν πρέπει να παραπληροφορείται ή να πέφτει θύμα ιδεολογικών προπαγανδών και μονομερών θεωρήσεων της Ιστορίας μας, στην οποία η προσφορά της Εκκλησίας υπήρξε σημαντική. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επιχειρούμενη προσπάθεια διαστρεβλώσεως της Νεοελληνικής Ιστορίας με διάφορους τρόπους.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Γέροντος Μαξίμου στην Νέα Ηρακλείτσα.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης, το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαρτίου για παρακολουθήσει την ομιλία του Οσιολογιωτάτου π. Μαξίμου Ιβηρίτου, με θέμα: ''Χαρτοφύλαξ Νικηφόρος Ιβηρίτης ,ο εξ Ηρακλείτσης Ανατολικής Θράκης. Μία μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική μορφή της Επανάστασης του 1821''.

Σκέψου την ψυχή σου! ( Κυριακή Γ' Νηστειών)

''τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;'' (Μαρκ.8-36) Μέσα από τα ανοιξιάτικα λουλούδια, προβάλει το αιώνιο και ακατάλυτο σύμβολο της Ζωής, ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Χριστού.

Χαῖρε, ἡ κλεὶς τῆς Χριστοῦ βασιλείας!

Σήμερα το απόγευμα, όταν ο ήλιος πλέον δύει, αναγγέλλοντας τον ερχομό της νύκτας,  ψάλουμε την γ' Στάση των Χαιρετισμών στην Μεγάλη Κυρά. Μέσα από το ανεπανάληπτο σε εικόνες και μηνύματα κείμενο του Ακαθίστου Ύμνου, ξεχωρίζει μια φράση από εκείνες που χαρακτηρίζουμε ως ''φράση κλειδί". 

ΚΟΙΝΩΝΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΛΕΠΡΟ!

Πηγή : Αγιορείτικο Βήμα
Στο διάστημα του μισού αιώνα που λειτουργούσε ο άγιος παπά-Νικόλας ο Πλανάς, άνευ διακοπής (διότι δεν αρρώστησε ποτέ), έτυχε κάποια φορά εκεί στην ενορία του, σ’ ένα στενό δρομάκι να κρύπτεται ένας λεπρός σε μεγάλο βαθμό. Του είχαν φαγωθεί τα χείλη του από την φοβερή ασθένεια. Πήγε μια φορά ο Πατήρ να τον κοινωνήσει, αλλά το κατεστραμμένο του στόμα, δεν μπορούσε να παραλάβει το Άγιο Σώμα του Κυρίου. Χωρίς κανένα, μα κανένα δισταγμό, ο Πατήρ έσκυψε και με το στόμα του επήρε το θείο Μαργαρίτη, που είχε πέσει και τον «κατέλυσε»!...

Το ανθρώπινο και το Θεϊκό θέλημα.

Θυμάμαι, μικρό παιδί ήμουν, όταν διάβασα την ιστορία του Βαλαάμ από το βιβλίο των Αριθμών της Παλαιάς Διαθήκης. Στο 22 Κεφ. ο συγγραφέας περιγράφει την βούληση του ανθρώπου, η οποία ουσιαστικά έρχεται αντιμέτωπη με το θέλημα του Θεού. Ο Βαλαάμ, αποφασίζει διαφορετικά από αυτό που ο Θεός του έχει πει να κάνει. Αναλαμβάνει την ευθύνη της απόφασης του και παίρνει τον δρόμο της δικής του βουλήσεως.

Ένας αξέχαστος παπάς …

Όλοι λίγο πολύ ,γνωρίσαμε την ιστορία της Σπιναλόγκας[1], μέσα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά ιδιωτικού καναλιού που είναι βασισμένο στο επίσης επιτυχημένο μυθιστόρημα [2], που μας μεταφέρει σε μιαν άλλην εποχή, όχι πολύ μακρινή από την δική μας, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι, απομονωμένοι και ξεχασμένοι απ΄ όλους, στιγματισμένοι και ντροπιασμένοι, μακριά από τ’ αγαπημένα τους πρόσωπα, πέθαιναν στο μικρό νησάκι της Σπιναλόγκας, στο νησί των λεπρών !

Ἀπὸ ποῦ προέρχεται ἡ σημερινὴ κρίση; - Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Μὲ ρωτᾶς, ἄνθρωπε τοῦ Θεοῦ, ἀπὸ ποὺ προέρχεται ἡ σημερινὴ κρίση, καὶ τί σημαίνει αὐτή. Ποιὸς εἶμαι ἐγὼ γιὰ νὰ μὲ ρωτᾶς γιὰ ἕνα τόσο μεγάλο μυστικό; «Μίλα, ὅταν ἔχεις κάτι καλύτερο ἀπὸ τὴ σιωπή», λέει ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος. Ὅμως παρόλο ποὺ θεωρῶ, ὅτι ἡ σιωπὴ εἶναι τώρα καλύτερη ἀπὸ κάθε ὁμιλία, καὶ ὅμως λόγω ἀγάπης πρὸς ἐσένα, θὰ σοῦ ἐκθέσω ἐκεῖνα ποὺ σκέπτομαι περὶ αὐτοῦ ποὺ ρώτησες.

Πόσο απέχει ο βλάσφημος απ' τον δαιμονισμένο;

Πολλοί, αρνούνται να πιστέψουν ότι ο διάβολος χρησιμοποιεί τους ανθρώπους...Είναι γνωστό εξάλλου πως αρνούμενος την παρουσία του κακού στην ζωή σου,  καθησυχάζεις την συνείδηση σου, όταν σε κάποια στιγμή σε εκείνη, σε ελέγχει για αυτό. Συμφέρει τον διάβολο, οι άνθρωποι να μην πιστεύουν πως υπάρχει... Ένας άνθρωπος υπό την επήρεια του σατανά, ενεργεί με τρόπο που ξεφεύγει από τα πλαίσια της λογικής. Ακούγοντας λοιπόν το όρο ''δαιμονισμένος'' αμέσως το μυαλό μας πάει σε κάποιον που χωρίς την θέληση του κάνει πράγματα παράλογα ,πράγματα τρομακτικά και απίστευτα. Φαινόμενο που συνυπάρχει με τον έκπτωτο άνθρωπο... Όμως είναι μόνο αυτό; Δηλαδή, δαιμονισμένος είναι εκείνος που φρίτει και τρέμει  μπροστά στον Τίμιο Σταυρό ουρλιάζοντας και μιλώντας με διάφορες φωνές; 

Κύριε μη μ' ελεήσεις....

  Σε κάποια Μητρόπολη, εκτός των Ιερέων Διακόνων και Μοναχών, υπήρχε και ένας ασκητής, σε ένα μικρό νησάκι που ονομαζόταν Ησύχιος. Για πολλά χρόνια ο Μητροπολίτης της περιοχής , δε φρόντισε να γνωρίσει τον ασκητή αυτόν. Αποφάσισε λοιπόν, κάποια ημέρα,  να τον επισκεφθεί.  Πήρε δύο συνοδούς και με το καΐκι έφτασαν στο νησάκι. Το ασκητήριο βρισκόταν περίπου εφτακόσια (700) μέτρα από την παραλία. Ανέβηκαν την πλαγιά, μπήκαν μέσα στην εκκλησία και αντίκρισαν έναν μοναχό, γονυπετή, μπροστά στην εικόνα του Χριστού, προσευχόμενο και λέγοντα «Κύριε μη με ελεήσεις». Ο Μητροπολίτης γύρισε, είδε τους συνοδούς του, χαμογέλασε και τους είπε Κρίμα τον κόπο που κάναμε να έρθουμε έως εδώ. Αυτός είναι «ΑΣΧΕΤΟΣ» ! Ο γέροντας, βυθισμένος στην προσευχή του, δεν αντελήφθη τους επισκέπτες του.

Ομιλία Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου στην Νέα Ηρακλείτσα


Την Κυριακή 23 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Οσιολογιώτατο Γέροντα π. Μάξιμο Ιβηρίτη ,τ. Πρωτεπιστάτη  του Αγίου Όρους με θέμα :'' Χαρτοφύλαξ Νικηφόρος Ιβηρίτης ,ο εξ Ηρακλείτσης Ανατολικής Θράκης. Μία μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική μορφή της Επανάστασης του 1821''. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εθνικής μας Επετείου και συνδιοργανώνεται από την Αδελφότητα Απανταχού Ηρακλειτσιανών, την Ενορία Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης καθώς και την κοινοφελή επιχείρηση Δήμου Παγγαίου. 

Όσο μπορείς....

Με ρώτησε κάποιος, πόσο να νηστέψω; Όσο μπορείς, του είπα. Θα με ρωτούσες πόσο τροφή να καταναλώσεις; Γιατί με ρωτάς πόσο να νηστέψεις; Τι μπορείς να δώσεις στον Θεό; Δεν σου ζητά θυσίες που δεν μπορείς να κάνεις. Ότι μπορείς και όσο μπορείς. Θα μου πεις; Τι σημαίνει όσο μπορείς;

Ο αδύναμος άνθρωπος, απέναντι στον δυνατό Θεό...

Μέσα σε ένα σπίτι στην πόλη της Καπερναούμ, συναντάμε σήμερα τον Χριστό όπως μας μεταφέρει η σκέψη δια της αυριανής ευαγγελικής περικοπής. Ο Χριστός ομιλεί στους ανθρώπους που έχουν κατακλύσει τον χώρο θέλοντας να Τον δουν από κοντά, να Τον ακούσουν και ο λόγος Του να γίνει βάλσαμο παρηγορίας στις ταλαιπωρημένες από τον κάματο της ζωής ψυχές τους.Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει τους χώρους της οικίας στην οποία βρίσκεται ο Χριστός. 

Χαίρε πύρινε στύλε οδηγών τους εν σκότει...

Το σκοτάδι είναι απώλεια του φωτός. Και σήμερα, στις Εκκλησίες μας, ψάλλαμε την δευτέρα στάση των Χαιρετισμών σε Εκείνην που αποδεχόμαστε ως φως στο σκοτάδι της ζωής μας. Πόσο ωραία την υμνεί ο υμνωδός Της σε αυτό το ανεπανάληπτο κείμενο του Ακαθίστου Ύμνου. Εκείνη, η γεννήσασα το Φως, τον Ήλιο της δικαιοσύνης , γίνεται η ίδια φως που διαλύει το σκοτάδι της δικής μας ζωής. Οι άνθρωποι σήμερα έχουν σκοτισθεί, ζουν το σκοτάδι της απομόνωσης το σκοτάδι που τους απομακρύνει και από το Θεό, αλλά και από τον  άνθρωπο. Το φως, δημιουργεί ασφάλεια στον άνθρωπο. Το σκοτάδι, τον φοβίζει.

Ο πολιτισμένος ληστής !

Σε όλον τον κόσμο είναι γνωστή η υπόθεση κλοπής των μαρμάρων του Παρθενώνα από έναν ''επιφανή'' Άγγλο ΄' ευγενή'' τον Τόμας Μπρούς, λόρδο του Έλγιν. Το 1806, ο Τόμας Μπρούς που έμεινε στην ιστορία για το μεγάλο αυτό κατόρθωμα του ως Λόρδος Έλγιν, μετέφερε τα κλεμμένα τμήματα του Παρθενώνα, μεταξύ των οποίων είναι η Ζωφόρος του Παρθενώνα και άλλα σημαντικά τμήματα του μνημείου. Τελικώς κατάφερε να αποσπάσει τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα!


Ο διακριτικός πνευματικός.

Στην όμορφη Νέα Σκήτη, δίπλα στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, επισκεφθήκαμε πριν από μερικά χρόνια στην Καλύβη της Υπαπαντής τον γερο-Συμεών. Με ενενηνταπέντε περίπου χρόνια στην πλάτη του, κατάκοιτος, πρόσμενε από ώρα σε ώρα να τον οδηγήση ο θάνατος στον Θεόν. Στο πλευρό του ο υποτακτικός π. Παντελεήμων, στοργικός υιός και φύλαξ άγγελος. 

Γιατί να εξομολογηθώ;

Πολλές φορές άκουσα να με ρωτούν, γιατί να εξομολογηθώ; Ακόμα όμως χειρότερα, είναι μέσα στην εξομολόγηση να σου πουν, '' δεν έχω κάνει τίποτα...'' Πας ποτέ σε έναν γιατρό, να του πεις δεν έχω τίποτα; Τι σημαίνει εξομολόγηση; Αναγνώριση του λάθους. Αν δεν αναγνωρίσουμε το λάθος, δεν μπορούμε να το διορθώσουμε. Και η διόρθωση, προϋποθέτει την μετάνοια. Όταν λοιπόν φθάσει κάποιος μέχρι το μυστήριο της εξομολογήσεως έχοντας ήδη εξασφαλίσει από μόνος του, την αυτοδικαίωση (γιατί αυτό σημαίνει η φράση δεν έχω κάνει τίποτε) δεν υπάρχει μετάνοια, μιας και δεν υπάρχει αναγνώριση λάθους. Πολλοί νομίζουν πως αμαρτία, είναι η παραβίαση μιας εκ των δέκα Εντολών του Θεού. Ξεκινούν λοιπόν από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Δεν σκότωσα, δεν έκλεψα...

Προσκύνημα, στα αγιασμένα χώματα του Πόντου και της Καππαδοκίας!



Η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, διοργανώνει  8ήμερο
Προσκυνηματικό Οδοιπορικό στον Πόντο και στην Καππαδοκία (Παναγία Σουμελά – Σαμψούντα – Τραπεζούντα - Καισάρεια – Προκόπι – Κόμανα - Ιχλάρα – Καρβάλη) (Από 30 Ιουνίου  έως 8 Ιουλίου  2014).

Στάσου ορθός στις τρικυμίες της ζωής! ( Σκέψεις στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής Θ' Ματθαίου).

Από παιδί ακόμα, όταν ακόμα η έννοια των προβλημάτων μου ήταν άγνωστη, με εντυπωσίαζε η ευαγγελική περικοπή στην οποίαν οι μαθητές βρίσκονται σε μεγάλη τρικυμία πάνω σε ένα κλυδωνιζόμενο πλοιάριο που κινδύνευε να βυθισθεί, όπου αίφνης βλέπουν τον Χριστό να τους δίνει κουράγιο, να τους λέει πως είναι κοντά τους! Ο Πέτρος, ζήτησε να τον πλησιάσει. Και ξάφνου, ενώ έχει απέναντι του τον Χριστό και διασχίζει την θάλασσα περπατώντας πάνω στα κύματα, ξαφνικά απελπίζεται με αποτέλεσμα να αρχίσει να βυθίζεται...

Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας!

Ένα σημαντικό γεγονός εορτάζει η Εκκλησία μας αύριο, πρώτη Κυριακή των Νηστειών, ημέρα η οποία και επεκράτησε στους αιώνες ως Κυριακή της Ορθοδοξίας, δηλαδή η επικράτηση του ορθού δόγματος, ο θρίαμβος της Πίστεως έναντι όσων προσπάθησαν με οποιοδήποτε τρόπο να πλήξουν αυτήν την πατρώα πίστη. Η Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων , μετά από τόσα χρόνια στα οποία  η λογική προσπάθησε να υπερβεί την πίστη. Όμως τελικώς, η Πίστη ήταν εκείνη που κέρδισε. Γιατί η πίστη δεν έχει όρια όπως η λογική....Όμως, θα πρέπει να αναφερθούμε στο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου ώστε να καταννοήσουμε τον λόγο για τον οποίο η Εκκλησία υπενθυμίζει αυτό το γεγονός την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Χαιρετίζοντας την Μεγάλη Κυρά!

Πόσο συγκινούν αυτές τις ημέρες τα ακούσματα των χαιρετισμών στην Μεγάλη Κυρά! Ευλαβικά οι Χριστιανοί προσέρχονται στην Εκκλησία να αποδώσουν τιμή στην Θεομήτωρα. Βάλσαμο παρηγοριάς στις ταραγμένες καρδιές, τα ακούσματα φέρνουν δάκρυα στα μάτια όλων όσων αναζητούν την ελπίδα, από Την Ελπίδα των απελπισμένων.Πως αλλιώς μπορείς να περιγράψεις  το ξεχείλισμα της καρδιακής ευγνωμοσύνης από την οποία αντλείς την βεβαιότητα ότι σε Εκείνην οφείλουμε την χαρά της ζωής μας, που είναι ο Χριστός.

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τελείται η θεία Λειτουργία των προηγιασμένων Δώρων, όπως συνήθως και ονομάζεται. Πρόκειται για μια αρχαία λατρευτική πράξη της οποίας κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι, πως το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, έχει ήδη προαγιασθεί από την τελούμενη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου ή της Κυριακής. Ο μακαριστός Καθηγητής της Λειτουργικής Ιωάννης Φουντούλης , στο βιβλίο του '' Λογική Λατρεία '' αναφέρει τα εξής: 

Ένα σημαντικό γεγονός για την ανά τον κόσμον Ορθόδοξον Εκκλησία.

                                                      Πηγή Amen.gr : 
Με προσευχή ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος και πραγματοποίησε την εναρκτήρια εισήγηση περιγράφοντας τις προκλήσεις της εποχής με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθοδοξία και τα θέματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις και να λάβει θέση.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους από την Νέα Ηρακλείτσα, την Κομοτηνή.

Κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θωμάς Ανδρέου, με την συνοδεία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ανθίμου Κωσταράκη εκ της Ι.Μ. Ξάνθης, μετέφερε το απότμημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, στην πόλη της Κομοτηνής κατόπιν προσκλήσεως του οικείου αυτής Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Οι προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το ακατανόητο και η επιβεβαίωση...

Είναι γνωστές οι προφητείες του μεγάλου Εθνεγέρτου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τις οποίες και παραθέτω παρακάτω, από το βιβλίο του μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου '' Κοσμάς ο Αιτωλός''. Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος, σχολιάζει κάποιες εξ αυτών που έχουν ήδη εκπληρωθεί. 

Ο Θεός ομιλεί, οι άνθρωποι Τον ακούν;

Διαβάζοντας στην χθεσινή ακολουθία του Μ. Αποδείπνου, το Ιερό Ευαγγέλιο, για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσα μέσα μου, την διαχρονικότητα των μεγάλων αληθειών Του! Ομιλεί ο Θεός, οι άνθρωποι ακούν; Γράφει λοιπόν πριν από είκοσι αιώνες ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μεταφέροντας τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου μας:

Στον απόηχο του Αποδείπνου…

Όλες αυτές τις μέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στις εκκλησιές διαβάζουμε το Μέγα Απόδειπνο, μια κατανυκτική αρχαία ακολουθία που συνοδεύει τους Χριστιανούς στους αιώνες, στην πορεία προς το Γολγοθά και την Ανάσταση ! Ωραία λόγια, γεμάτα υψηλά και μεγάλα νοήματα, που αγγίζουν θαρρείς σαν απαλές νότες εύηχης κιθάρας την ψυχή, ημερεύοντας το νου, ξεκουράζοντας την κουρασμένη από τα πολλά σκέψη, καθαρίζοντας τον λογισμό τ΄ ανθρώπου, κάνοντας το λιοντάρι αυτό, αρνάκι άκακο του Θεού!

Το νηστίσιμο τραπέζι....

Καθαρά Δευτέρα! Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχή νηστείας! Αποτελεί παράδοση για τον λαό μας, η τήρηση της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αυτήν την ημέρα λοιπόν, το νηστίσιμο τραπέζι γεμίζει.... περισσότερο από το Αναστάσιμο....

Λόγος Κατηχητήριος ἐπί τῇ ἐνάρξει τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς (2014).

 + Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο ΣΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,  ΠΑΡ᾿ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ

Συγχώρησε για να συγχωρεθείς... {Κυριακή της Τυρινής).

''Εὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος'' (Μτθ. 6-14). Αρχίζει η ευλογημένη περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η περίοδος κατά την οποία ο κάθε Χριστιανός έχει την ευκαιρία να προβληματισθεί, να αναζητήσει τα λάθη του και να τα διορθώσει.

Η πρώτη μέρα της άνοιξης....

Η μοναδική περίοδος μέσα στο χρόνο, που φέρνει την ζωή στην πλάση. Φέρνει την ελπίδα της ζωής, την Ανάσταση! Μέσα στην άνοιξη, βλέπεις τα δημιουργήματα του Θεού να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο πλάστη. Με υπέροχα χρώματα, με εξαίσιες μυρωδιές συνηγορούν στην δοξολογία του Θεού. Η πρώτη ημέρα της άνοιξης! Ο χρόνος μετρά τις αντοχές μας στο πέρασμα του.