Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Μεγάλες δυνάμεις και Ελλάδα.

Στον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι, όπως ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, καθώς και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους στην Εθνική μας επέτειο!

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την Επανάσταση του 1821 οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής εκείνης, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία, επέβαλαν -μετά την δολοφονία του μεγάλου Κυβερνήτη Καποδίστρια- τον Βαυαρό Όθωνα ως Βασιλέα της Ελλάδος. Μέχρι και την ενηλικίωση του Όθωνος, οι Αντιβασιλείς διοικούσαν τον καθημαγμένο αυτό τόπο με τρόπο απολυταρχικό!

Στο διάστημα αυτό (1833-1835), μέχρι την ενηλικίωση του ανήλικου Βασιλιά, η Αντιβασιλεία του Όθωνα προσπάθησε και κατάφερε να ελέγξει την Εκκλησία, σε συνεργασία με τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Φαρμακίδη, υφαρπάζοντας τις περιουσίες των Μονών μετά την υποχρεωτική διάλυσή τους και δημιουργώντας ρήξη με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η οποία και κράτησε περίπου 20 χρόνια, με την μονομερή ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δηλαδή, από την μια θέλησαν να δημιουργήσουν μια αυτοκέφαλη και αυτοδύναμη Εκκλησία στα όρια του τότε ελεύθερου κράτους και από την άλλη φρόντισαν να διαλύσουν μοναστήρια, πολλά εκ των οποίων σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες που τα είχαν αγοράσει την περίοδο εκείνη, και να δημεύσουν την περιουσία τους.

Το φαινόμενο της εποχής, ο Χριστοφόρος Παναγιωτόπουλος γνωστός με το προσωνύμιο "παπουλάκος", ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στην μοναρχία, κυνηγήθηκε από την τότε διοικούσα Εκκλησία και φυλακίστηκε στην Μονή της Παναχράντου στην Άνδρο, όπου και πέθανε.

Επίσης την περίοδο εκείνη μεταξύ των φυλακισθέντων από την Αντιβασιλεία, είναι ο Κολοκοτρώνης με τον Πλαπούτα και τον Τζαβέλα στο Παλαμήδι, ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος στην Αίγινα, ο Μακρυγιάννης και άλλοι...

Θα ήταν πραγματικά δώρο τιμής στην έννοια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που το παράδειγμα των επαναστατημένων Ελλήνων ενέπνευσε στους λαούς της γης, ο Υψηλότατος Διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου να έφερνε μαζί του τα δολίως απολεσθέντα γλυπτά του Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του Έλγιν, ο οποίος με την συνδρομή και άδεια των Οθωμανών κατακτητών απογύμνωσε το παγκόσμιο σύμβολο των εννοιών Ελευθερία και Δημοκρατία, τον Παρθενώνα!

Ο εορτασμός της Εθνικής μας επετείου, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, μας θυμίζει πως το αγαθό της ελευθερίας δεν μας χαρίστηκε αλλά το κατέκτησαν οι πρόγονοί μας θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή τους για αυτήν. Μας θυμίζει ακόμα πως η πραγματική ελευθερία υπάρχει όταν θυμόμαστε την ιστορία μας και φροντίζουμε να διδαχθούμε από αυτήν ώστε να μην την ξαναζήσουμε...

Τέλος, θεωρώ πως η απουσία του τιμημένου ράσου από τον εορτασμό του 1821 δείχνει πως ακόμη και όσοι αντιπαθούν τον κλήρο αναγνωρίζουν την προσφορά του στην επανάσταση του 1821 και για τον λόγο αυτό φοβούνται να τον προβάλουν! Αν ο κλήρος της εποχής εκείνης είχε μείνει απαθής στο τόλμημα της επανάστασης, αμφιβάλλω αν θα γιορτάζαμε σήμερα τα 200 χρόνια από αυτήν... Τα υπόλοιπα όπως θα έλεγε και ο Εθνομάρτυρας Παπαφλέσσας, όταν του έλεγαν διάφορα, είναι... κουραφέξαλα!

                                                                            π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου