Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Τι ζητάς απ' τον Θεό;

Μιλώντας προ ημερών με κάποιον, μου είπε: '' Πάτερ, μας ακούει ο Θεός;''. Ξεκινήσαμε μια πολύ ωφέλιμη συζήτηση, η οποία κράτησε αρκετή ώρα. Το ερώτημα του, ήταν αληθινά πηγαίο και όχι υποθετικό. Τον ρώτησα, τι ζητάς από το Θεό και μου απάντησε πως, ζητά ότι ο περισσότερος κόσμος. Υγεία, στον ίδιο και στα αγαπημένα του πρόσωπα, οικονομική ευχέρεια, ευτυχία κ.λ.π. Απλά πράγματα, καθημερινά δηλαδή. Σε κάποια στιγμή, τον ρώτησα: ''Ζήτησες ποτέ από το Θεό, να κρατά την ζωή σου στα χέρια Του;'' Με κοίταξε με απορία.
-''Τι σημαίνει ,μου λέει, να σε κρατά ο Θεός στα χέρια Του;''
- Σημαίνει, του απάντησα, να γνωρίζεις πως την ζωή σου την έχεις εμπιστευθεί πλήρως στο Θεό! Πολλές φορές, οι άνθρωποι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις ζωής! Τι πρέπει να κάνω; Πως πρέπει να συμπεριφερθώ; Τι απόφαση να πάρω;  Και όμως! Σε τέτοιες δύσκολες ώρες, ζητούμε την γνώμη ή την βοήθεια οποιουδήποτε άλλου, εκτός από τον Θεό. όμως έλα που οι άνθρωποι κάνουν  λάθη. Ο Θεός δεν λανθάνει ποτέ! Ζητάς από το Θεό αυτά που νομίζεις πως χρειάζεσαι και δεν εκτιμάς αυτά που σου έχει χαρίσει. Πόσο λάθος κάνουμε οι άνθρωποι. Στα αιτήματα μας απαντά ο Θεός. Τα ερωτήματα που του θέτουμε πολλές φορές είναι λανθασμένα.
    Ζητάμε υγεία, γιατί αυτό είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Όμως η παράκληση μας, έχει να κάνει με την υγεία του σώματος.  Πόσες φορές ζητήσαμε από τον Θεό, να μας χαρίζει ψυχική υγεία; Ζητάμε χρήματα! Και όμως, ενώ δεν στερούμεθα αγαθών, ζητάμε ακόμη περισσότερα. Ζητάμε να ''έχει καλά'' τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πόσες φορές όμως, δεν γίναμε αιτία να στεναχωρήσουμε τους ανθρώπους που μας αγαπούν. Ζητούμε την ευτυχία, όμως πολλές φορές την δυστυχία την προκαλούμε εμείς στον εαυτό μας! Τι ζητούμε τελικά από το Θεό; Αυτά που θεωρούμε πως έχουμε ανάγκη. Ζήτησες ποτέ στην προσευχή σου, να έλθει ο Θεός στην ζωή σου; Ίσως όχι, παρά μόνον όταν τον χρειάζεσαι.  Ζήτησες ποτέ στις αναπόφευκτες ώρες της ανθρώπινης δοκιμασίας να σταθεί κοντά σου και να σου χαρίσει την δύναμη να τις αντιμετωπίσεις; Μάλλον όχι, γιατί θα προτιμούσες μια ζωή δίχως δοκιμασίες. Ζητάς χρήματα για να είσαι καλά! Κοίταξες γύρω σου να δεις ανθρώπους που θα ήταν απόλυτα ευτυχισμένοι εάν διέθεταν τα μισά απ' ότι εσύ διαθέτεις; Τι λοιπόν ζητάς από τον Θεό; Να είναι Εκείνος που θα εκπληρώνει τις επιθυμίες σου απλά για να είσαι ευτυχισμένος... Ένας Θεό, όπως ακριβώς τον χρειάζεσαι....
    Το ποιμαντικό μου καθήκον με οδήγησε κάποτε σε ένα σπίτι. Ήταν πολύ φτωχικό. Οι άνθρωποι του σπιτιού αισθάνθηκαν αμήχανοι  με την παρουσία μου εκεί, υπό την  έννοια πως ντρέπονταν για την φτώχεια τους. Κάθισα κάμποση ώρα μαζί τους. Και κατάλαβα πως αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα και είχαν τα πάντα. Τους έλειπαν βασικά πράγματα από το φτωχικό σπίτι τους αλλά τους περίσσευε η ευτυχία. Ευχαριστούσαν το Θεό για ότι τους είχε χαρίσει, δηλαδή αυτό που τα μάτια μου χαρακτήριζαν ως σχεδόν τίποτε! Επαναλάμβαναν συνεχώς την φράση '' δεν μας αφήνει ο Θεός Πήγα πολλές φορές ξανά και ξανά. Γιατί οι επισκέψεις μου σε αυτούς τους ανθρώπους με βοήθησαν , όταν προσεύχομαι να παρακαλώ τον Θεό να μου χαρίζει την παρουσία Του στην ζωή μου!
    Θυμήθηκα αυτό το γεγονός., στην συνομιλία μου, με τον φίλο που με ρώτησε αν μας ακούει ο Θεός. Και τελικά του είπα αυτό που η ζωή των ανθρώπων του πτωχικού σπιτιού με είχε διδάξει: Να ζητώ πάντα από το Θεό να μην με αφήσει ποτέ από τα χέρια Του. Και για τα υπόλοιπα, Εκείνος γνωρίζει....
                                                                                                                     π. Θωμάς Ανδρέου
     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου