Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ο νικητής του θανάτου! ( Η Ανάστασις του Κυρίου μας)

Χαρμόσυνα οι καμπάνες ανήγγειλαν την Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού σε όλον τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο! Μια φράση σε όλες τις γλώσσες, ενώνει τους ανθρώπους απ' άκρου εις άκρον της γης: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Καρδιακή δήλωση της βεβαιότητας της Αναστάσεως του Κυρίου μας!

Για εμάς, εδώ στην Ελλάδα, το Άγιον Πάσχα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ώστε να ζήσουμε ο καθένας ξεχωριστά τα δραματικά γεγονότα που συντελέστηκαν πριν από είκοσι και πλέον αιώνες στην Ιερουσαλήμ, όταν ο Θεός, ''ἑαυτὸν ἐκένωσε μορφὴν δούλου λαβών, ἐν ὁμοιώματι ἀνθρώπων γενόμενος καὶ σχήματι εὑρεθεὶς ὡς ἄνθρωπος ἐταπείνωσεν ἑαυτὸν γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυροῦ'' (Φιλιπ. 2-7). 

Ο άνθρωπος στέκει σιωπηλός μπροστά σε αυτά τα γεγονότα.  Συμμετέχει στο πάθος και στον θάνατο του Ιησού γενόμενος μέτοχος ταυτόχρονα της δικής Του Αναστάσεως μέσα από την οποία χαρίζει την αφθαρσία και την αιωνιότητα στον ίδιο τον άνθρωπο.

Σε αυτήν την Ανάσταση , δηλαδή στο πέρασμα του ανθρώπου από τα φθαρτά προς τα άφθαρτα, από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, ο άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος! Η Ανάσταση, αποτελεί την μοναδική ελπίδα του ανθρώπου μπροστά στο μυστήριο του Θανάτου. Για εκείνον που πιστεύει στον Χριστό, ο θάνατος γίνεται η απαρχή της αιωνιότητας και όχι το τέλος μιας πρόσκαιρης ζωής! Δίκαια ο Ιερός Χρυσόστομος, στον Αναστάσιμο διθύραμβο του διερωτάται: '' Πού σου, θάνατε, το κέντρον; Πού σου, άδη, το νίκος; Ανέστη Χριστός και σύ καταβέβλησαι. Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες. Ανέστη Χριστός και χαίρουσιν άγγελοι. Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται. Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματος''.

Διατηρούμε άσβεστη την φλόγα του Φωτός της Αναστάσεως στο καντήλι στης καρδιάς μας ώστε να μας φωτίζει για όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας. Με μια φλόγα που θα αναθερμάνει την αγάπη μας τόσο προς τον Θεό αλλά και προς τον συνάνθρωπο μας! Είναι αδήριτη η ανάγκη, σήμερα να αναζητήσουμε το Θεό στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας. Εξάλλου, αυτό έκανε και ο ίδιος ο Χριστός όταν περπάτησε μεταξύ των ανθρώπων, Εκείνος δίνει το παράδειγμα! Ας Τον ακολουθήσουμε στον δρόμο για την δική μας Ανάσταση! Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
                                                                                 π. Θωμάς Ανδρέου

1 σχόλια:

Unknown είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ πάτερ

Δημοσίευση σχολίου