Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, της ένωσης αθέων Ελλάδος...

Διάβασα στο διαδίκτυο, ανακοίνωση κάποιου σωματείου με την επωνυμία ''Ένωση Αθέων Ελλάδος'', δια του οποίου και προσκαλούνται όσοι επιθυμούν, αύριο, Μεγάλη Παρασκευή να κρεοφαγήσουν και τούτο όχι ιδιωτικά, όπως πιθανόν κάποιοι να κάνουν, αλλά δημόσια, θέλοντας να προκαλέσουν το θρησκευτικό συναίσθημα όσων με οποιοδήποτε τρόπο θρησκεύουν.




Προσωπικά, βλέπω την είδηση με κάποια αδιαφορία μιας και το γεγονός πως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βιώνουμε την κορύφωση των παθών του Σωτήρος Χριστού, δεν σημαίνει ότι υποχρεώνει όσους δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά τα πνευματικά βιώματα, να το πράξουν! Η καθιερωμένη νηστεία των ημερών, απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν Εκείνον που με την παρουσία του στην γη, χώρισε την ανθρώπινη ιστορία στην προ και στην μετά Χριστόν εποχή!

Μάλιστα, στις ανακοινώσεις τους προσκαλούν όσους θέλουν σε διάφορα σημεία της Πατρίδος μας, να κρεοφαγήσουν σε συγκεκριμένους χώρους που έχουν ορίσει, ονομάζοντας την κίνηση τους αυτή, ''φανερό δείπνο'', εις αντιδιαστολή του Μυστικού Δείπνου του Σωτήρος Χριστού... Για τους περισσότερους, η στάση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρτατη πρόκληση εις βάρος της Ορθόδοξης Πίστης μας, ως πρόκληση του θρησκευτικού συναισθήματος της πλειοψηφίας των Ελλήνων που γιορτάζουν την Σταύρωση και την Ανάσταση του Λυτρωτού μας Ιησού Χριστού. 

Δεν θα συμφωνήσω όμως καθόλου με αυτήν την άποψη, λαμβανομένου υπ' όψιν του γεγονότος πως στην διδασκαλία του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, κυριαρχεί η εθελουσία και βιωματική αποδοχή αυτής της Πίστεως μιας και ο Χριστός μας, προσκαλεί όποιον θέλει να τον ακολουθήσει! Εξάλλου, μόνον ο Θεός μπορεί να γνωρίζει αν την ίδια ημέρα θα κρεοφαγήσουν μόνον οι ''άθεοι...'' Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που η ίδια η διάκριση της Εκκλησίας δεν θα επέτρεπε να διακινδυνεύσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την ζωή τους νηστεύοντας ή ακόμα και κάποιοι που δηλώνουν μεν Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά που αυτό δεν τους εμποδίζει στο να κάνουν κάτι αντίθετο με το Ευαγγέλιο η με την αυθεντική έκφραση Του που είναι η Εκκλησία.

Όχι λοιπόν! Δεν θα την χαρακτηρίσω προκλητική την συμπεριφορά τους! Θα την χαρακτηρίσω όμως, απόλυτα απογοητευτική, εξηγώντας την άποψη μου αυτή...Μέχρι σήμερα, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, πίστευα ότι ένας άθεος είναι αδιάφορος για τα θρησκευτικά ζητήματα οποιασδήποτε θρησκευτικής παραδοχής. Πίστευα ότι, ένας πραγματικός άθεος, σέβεται την πίστη όσων πιστεύουν ότι εκείνος προσωπικά έχει απορρίψει! Μέχρι σήμερα,  θεωρούσα πως ένας συνειδητοποιημένος άθεος δεν έχει την ανάγκη να ταυτιστεί με έναν ασυνείδητο θρησκόληπτο που μπορεί χάριν του φανατισμού που τον διακρίνει να οδηγηθεί σε συμπεριφορές παράλογες, προκλητικές ή ακόμα χειρότερα και απαξιωτικές για τους άλλους! 

Δεν προκαλούν οι άθεοι τους θρησκευόμενους αύριο! Αν κάτι προκαλούν αυτό είναι το συναίσθημα της λύπης, όχι γιαυτό καθαυτό το γεγονός, αλλά διότι κατάφεραν να εξομοιωθούν με τους φανατισμένους θρησκευόμενους κάθε θρησκείας που σε μια προσπάθεια υποστήριξης των πιστευμάτων τους, είναι έτοιμοι για όλα! Τουλάχιστον με την συμπεριφορά τους αυτή, απέδειξαν πως και οι ''άθεοι'' κάπου πιστεύουν, αλλιώς δεν θα είχαν λόγω να το υποστηρίξουν...

Και μια ακόμη παράμετρος των σκέψεων μας. Καλύτερα οι άνθρωποι να κρεοφαγήσουν στην βρώση των άλογων ζώων, παρά να τρώνε τις σάρκες των συνανθρώπων τους! Όσο εμείς, οι Χριστιανοί νηστεύουμε θυσιαστικά για την αγάπη του Χριστού που πέθανε για να ζήσουν αιώνια οι άνθρωποι, τόσο θα υπάρχουν κάποιοι που σαν πραγματικά σαρκοβόρα ζώα, θα σπέρνουν το θάνατο σε αμάχους, σε μικρά παιδιά, σε ανήμπορους ανθρώπους, απαξιώνοντας πλήρως την αξία της ζωής που χάρισε ο Θεός, στον άνθρωπο.... 

Εμείς, οι πιστεύοντες στον Χριστό, συνεχίζουμε να Τον παρακαλούμε να μην μας εγκαταλείψει στην καθημερινή μας ζωή. Παραβλέποντας την ανάγκη προβολής κάποιων αύριο, προσευχόμεθα ώστε ο Ιησούς Χριστός να διακυβερνήσει την ζωή μας! Αύριο, μεγάλη Παρασκευή, ας προσευχηθούμε θερμά για ένθεους και άθεους για τα πλάσματα του ίδιου Δημιουργού που δεν κατάφεραν τουλάχιστον ακόμα, να τον γνωρίσουν και τελικά να τον βιώσουν στην ζωή τους...
                                                                          
                                                                                     π. Θωμάς Ανδρέου     



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου