Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Εκεί που σταυρώνεται ο Χριστός...

Χθες Κυριακή των Βαΐων, στην Σελευκούπολη της Συρίας, σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Χριστιανοί για να εορτάσουν την απαρχή της Εβδομάδος των Παθών, εκεί στην γη του μαρτυρίου, εκεί που σταυρώνεται ο Χριστός... 


Ξάφνου, οβίδες τζιχαντιστών σπέρνουν τον θάνατο γύρω από τον Ορθόδοξο Ναό. Ένα συγκλονιστικό βίντεο, που μπορείτε να δείτε εδώ δείχνει τους πιστούς με δάκρυα στα μάτια να ψέλνουν όλοι μαζί το Μεθ' ημών ο Θεός. Μικρά παιδιά, φοβισμένα από τις εικόνες του θανάτου που βιώνουν στον τόπο τους, αφήνουν μια κραυγή ανατριχιαστική όταν εκπυρσοκροτεί κάποιο όπλο. 

Κρατούν οι άνθρωποι στα χέρια στα βάγια που τους μοιράστηκαν για ευλογία και παρακαλούν μέσα από την καρδιά τους το Θεό, να δώσει την δική τους σταύρωση να την διαδεχθεί η Ανάσταση. Τα λόγια τους συγκλονίζουν! Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσεύχονται ώστε να καταπαύσει η λαίλαπα του πολέμου, να σταματήσουν τα φρικτά μαρτύρια του χριστιανικού πληθυσμού που υποφέρει από τον θρησκευτικό φανατισμό των τζιχαντιστών.

Εικόνες που σοκάρουν τον δυτικό πολιτισμό, κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο κάνοντας μας μάρτυρες μιας απίστευτης θηριωδίας στο όνομα του Θεού... Ποιος από εμάς, κληρικούς και λαϊκούς μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του σε μια τέτοια κατάσταση; Όταν στην Πατρίδα μας κτυπούν καμπάνες που ενοχλούν με τον ήχο τους κάποιους που δεν δίστασαν να προσφύγουν ακόμα και στην δικαιοσύνη ώστε ει δυνατόν να τις σταματήσουν! Όταν στην Πατρίδα μας έχουμε αυτό το μεγάλο προνόμιο -ακόμα τουλάχιστον- να λειτουργούνται οι εκκλησιές μας, να εκκλησιάζεται ελεύθερα ο λαός μας, να τελούνται χωρίς φόβο τα μυστήρια της Εκκλησίας στους πιστούς.

Ποιος μπορεί να σκεφτεί, στην Ορθόδοξη αυτή χώρα, όλα αυτά κάποτε να αποτελούν αναμνήσεις μιας άλλης εποχής; Πως μπορούσαν να φανταστούν οι Ορθόδοξοι Σύριοι αδελφοί μας πως θα ερχόταν καιρός που η λατρεία για το Χριστό θα οδηγούσε στο μαρτύριο... Ποιος μπορεί από όλους εμάς, να γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον! 

Το βίντεο αυτό που δημοσιεύθηκε δείχνει τους αληθινούς Χριστιανούς που λατρεύουν τον Θεό με διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ζωή. Βιώνουν μια σκληρότατη δοκιμασία στον τόπο τους, αλλά επιμένουν να ψάλλουν και να κάνουν τον σταυρό τους ζητώντας την εξ' ουρανού βοήθεια! Εγκαταλελειμμένοι από τους ανθρώπους, τους ίδιους ανθρώπους που οδήγησαν αυτήν την χώρα στον εμφύλιο σπαραγμό δίνοντας τόπο για να εμφανισθεί το φάντασμα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, έχουν αφήσει πλέον τις ζωές τους στα χέρια του Θεού! 

Απεγνωσμένα Τον παρακαλούν να σταθεί στο πλευρό τους. Εκφράζουν την βεβαιότητα τους πως είναι μαζί τους ο Θεός και υψώνοντας προσευχητικά τα χέρια τους απευθύνονται στα έθνη που τους εγκατέλειψαν στην φωτιά και στο μαχαίρι λέγοντας τους: Μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε. Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός... Αυτές τις ημέρες στις Εκκλησιές μας, ας θυμηθούμε αυτό το βίντεο. Ας προσευχηθούμε για την λύτρωση του μαρτυρικού αυτού λαού που βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία. Ας προσευχηθούμε την ώρα που εμείς θα ψέλνουμε αναστάσιμα, οι αδελφοί μας εκεί να ζουν την Ανάσταση! 

                                                                                 π. Θωμάς Ανδρέου  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου