Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Πως το θαύμα, συναντά τον άνθρωπο... (Κυριακή Δ' Ματθαίου)

Το αυριανό ευαγγέλιο,( Μτθ.η 5-13) αναφέρει μια συγκλονιστική περίπτωση θεραπείας ενός νέου ανθρώπου, από τον Χριστό μας. Ερχόμενος ο Κύριος στην πόλη της Καπερναούμ τον υποδέχεται ένας Ρωμαίος αξιωματικός γονυπετής παρακαλώντας Τον να θεραπεύσει τον δούλο του που βρισκόταν στο κρεβάτι του πόνου ΄΄ δεινῶς βασανιζόμενος ''(Μτθ.8-6). Την εποχή στην οποία αναφερόμεθα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αποτελεί την παγκόσμια υπερδύναμη της εποχής εκείνης. 

Ο Ρωμαϊκός στρατός, αποτελείται από σκληροτράχηλους στρατιώτες που ένα σκοπό έχουν στην ζωή τους! Να κατακτήσουν, να επιβληθούν και να αυξήσουν την δύναμη της Ρώμης. Ο Ρωμαίος Εκατόνταρχος, αποτελεί έναν κρίκο μιας αλυσίδας αυτής της υπερδυνάμεως. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει μαθαίνοντας πως ο Χριστός βρίσκεται στην πόλη του να σταθεί γονυπετής μπροστά Του, ικετεύοντας Τον παρακλητικά να θεραπεύσει, όχι το παιδί του, αλλά τον δούλο του... Πόσο αγνή καρδιά έχει αυτός ο φαινομενικά σκληροτράχηλος στρατιωτικός, ώστε να ικετεύει για τον δούλο του... Πόση ευγένεια ψυχής διαθέτει αυτός ο άνθρωπος που στέκει μπροστά στον Χριστό μας υψώνοντας ικέτιδες χείρες! 

Άφωνοι παραμένουν οι παριστάμενοι που αδυνατούν να κατανοήσουν το γεγονός. Εκείνος όμως που βλέπει στις καρδιές των ανθρώπων, δεν διστάζει να απαντήσει στο αίτημα του ανθρώπου. Γνωρίζει, αυτό που δεν ξέρουν οι άλλοι πως θα συμβεί! Διαβεβαιώνει τον Εκατόνταρχο πως θα πάει ο ίδιος στο σπίτι να θεραπεύσει τον πάσχοντα άνθρωπο. 

Εκείνος ,πόση ταπείνωση δείχνει, του απαντά με μνημειώδη λόγο, που έμεινε για πάντα στον χρόνο σωσμένος από το χέρι του Ευαγγελιστού Ματθαίου: ''Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου''.( Μτθ. 8-8) Δεν είμαι άξιος να περάσεις το κατώφλι του σπιτιού μου λέει στον Χριστό... ;Όταν η μεγάλη αρετή της ταπείνωσης συνδυάζεται με την δύναμη της πίστεως το αποτέλεσμα είναι το θαύμα στην ζωή του ανθρώπου.

Ο Εκατόνταρχος, χωρίς ο ίδιος εκείνη την στιγμή να το γνωρίζει επέπρωτο να γίνει διαχρονικό παράδειγμα όχι μόνον της ταπεινώσεως αλλά και της άδολης πίστεως, εκείνης που συγκινεί τον ίδιο τον Θεό! Δίκαια λοιπόν ο Χριστός επιβραβεύει την πίστη του ανθρώπου, έργω και λόγω, μιας και αφ' ενός μεν, θαυμάζει την δύναμη της πίστεως του Εκατοντάρχου και αφ' ετέρου θεραπεύει τον πάσχοντα άνθρωπο με μία φράση του, αρκετή όμως για να κινήσει ακόμα και βουνά! ''πήγαινε και θα γίνει αυτό που πίστεψες''. 

Το θαύμα συντελείτε. Ο άνθρωπος θεραπεύεται και ο πιστός δικαιώνεται! Ακούει ο Θεός τους ανθρώπους! Η πίστη, διαθέτει ανατροπή της λογικής! Πολλά πράγματα που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, μπορούν να συμβούν με την δύναμη της πίστεως. Ακόμα και στις στιγμές της αναμφίβολης, αμφιβολίας το θαύμα, επιτελείται στον άνθρωπο που αφήνει την καρδιά του να ξεχειλίσει από ευγνωμοσύνη στον Θεό! Ο Εκατόνταρχος προσεγγίζει τον Χριστό μας με την απόλυτη βεβαιότητα πως θα επιτελεσθεί αυτό που με τόση πίστη ζητά από Εκείνον. Τα ανθρώπινα μάτια αδυνατούν να δουν αυτό που βλέπει ο Θεός στις άδολες και αγνές ψυχές των ανθρώπων. Πίστεψε λοιπόν! Και αυτό που πιστεύεις θα γίνει! 
                                                                                            
                                                                            π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου