Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Δωματίων.

Στους πρόποδες του όρους Παγγαίου βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Δωμάτια. Ένα καθαρά προσφυγικό χωριό στο οποίο κατοικούν Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θρακιώτες και λίγοι Σαρακατσάνοι. Το όνομα έδωσαν οι πρόσφυγες κάτοικοι του χωριού  που κατά πλειοψηφία ήρθαν από τα Δωμάτια της Μικράς Ασίας,ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό στην ευρύτερη περιοχή των Σοκίων.


        Έτσι λοιπόν στην νέα τους πατρίδα κτίζοντας την Εκκλησία  έδωσαν την ονομασία που υπήρχε  στο χωριό που άφησαν πίσω. Ο Ναός θεμελιώνετε το 1936 επί μακαριστού μητροπολίτου Σωφρονίου με πρώτο Ιερέα τον πρωτοπρεσβύτερο Π.Ιωακείμ Γιαμουρίδη, καταγόμενο από τον Πόντο  και εγκαινιάζεται πολλά χρόνια αργότερα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ευδόκιμο.
        Το 2007 ο Ναός ανακαινίζεται ριζικά από τον νέο εφημέριο του Ναού  π.Αλέξιο Μιχαηλίδη και τα θυρανοίξια του Ναού τελεί ο σημερινός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ.Χρυσόστομος.
Στην ενορία βρίσκεται το σεπτό και χαριτόβρυτο εικόνισμα της Παναγίας της Ευαγγελίστριας το οποίο μετέφεραν οι κάτοικοι από τα Δωμάτια της Μικράς Ασίας,  αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό για όλους και Τιμάται πανηγυρικά την παραμονή του Ευαγγελισμού με κάθε μεγαλοπρέπεια.
       Το 2011 με την ευλογία του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Χρυσοστόμου θεμελιώνεται το πρώτο παρεκκλήσιο της ενορίας, αφιερωμένο στην Παναγία την Παντάνασσα, εφόσον στον Ναό φυλάσσεται πιστό αντίγραφο από την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου και στην Αγία Μαρία την Μαγδαληνή μετά από επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Πατρός και Ποιμενάρχου μας  ο οποίος ιδιαίτερα ευλαβείται την Αγία αλλά και διότι δεν υπάρχει άλλος ναός αφιερωμένος στην μεγάλη αυτή Αγία εντός της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας.
       Τα θυρανοίξια του Ιερού παρεκκλησίου τελέστηκαν με κάθε ιεροπρέπεια 21 Ιουλίου παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής από τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο. Είναι σημαντικό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να ανεγείρονται Ναοί και παρεκκλήσια διότι αυτό υποδηλώνει ότι ο φιλάγιος λαός μας την ελπίδα του αναθέτει στο Θεό, την Παναγία και τους Αγίους μας εκφράζοντας έτσι την κοινωνία των προσώπων εν τη εκκλησία μέσα σε έναν πνευματικά ερημικό κόσμο. Ἡ Παναγία ἡ Παντάνασσα και οι Άγιοι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη καθώς και ἡ Ἁγία Μαρία ἡ Μαγδαληνή ἄς πρεσβεύουν πάντοτε για την σωτηρία όλων μας.

                                                                                                                ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ
                                                                                                           ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου