Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου - Νέας Περάμου.

Η Κωμόπολη της Ν. Περάμου Καβάλας δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1920, όταν πρόσφυγες από την Πέραμο της επαρχίας Κυζίκου της Προποντίδας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του λιμένος Ελευθερών. Μαζί με τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν και περί τις δέκα οικογένειες γηγενών κατοίκων της περιοχής από το πλησιόχωρο παραδοσιακό οικισμό του χωρίου Ελευθερών.


Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Πέραμο της Κυζίκου οι μισοί εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα ενώ οι υπόλοιποι στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, όπου δημιούργησαν την Ν. Πέραμο Αττικής. Το πρώτο μέλημα των προσφύγων ήταν η ανέγερση Ιερού Ναού. Με επικεφαλής τον αγαπητό τους εφημέριο από την αλησμόνητη πατρίδα, π. Δημοσθένη Θεοδωρίδη ξεκίνησαν οι εργασίες ανεγέρσεως του Ιερού Ναού, τον οποίο αφιέρωσαν στον Αγ. Νικόλαο, και οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1928. Μέχρι τότε τις λατρευτικές τους ανάγκες εξυπηρετούσε μια πρόχειρη κατασκευή- παράγκα η θέση της οποίας ήταν λίγα μέτρα βορειοανατολικά του Ιερού Ναού.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Ιερού Ναού ήταν πέτρες και ξύλα. Έτσι ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Ν. Περάμου είναι μια πετρόχτιστη τρίκλιτη Βασιλική , στην οποία το κάθε κλίτος χωρίζεται από τέσσερις κολώνες. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έγιναν το έτος 1932 από τον τότε Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιο Σταμούλη, σύμφωνα με μια επιγραφή η οποία βρέθηκε πάνω στην Αγ. Τράπεζα του Ιερού Ναού.
Πρώτος εφημέριος του Ιερού Ναού διετέλεσε, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, ο π. Δημοσθένης Θεοδωρίδης. Ο π. Δημοσθένης συνέβαλλε αφενός μεν να στηρίξει τους συγχωριανούς του στο νέο ξεκίνημα τους στην καινούργια πατρίδα τους, αφετέρου να εξωραΐσει τον νέο Ιερό Ναό που με κόπο ανήγειρε η ευσέβεια των Περαμιωτών., και να διαφυλάξει τα κειμήλια που μετέφεραν από την Πέραμο της Κυζίκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αγιογράφησε το  μοναδικό πιστό αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης η οποία ήταν η εφέστιος εικόνα της Ιεράς Μονής Φανερωμένης της επαρχίας Κυζίκου και σήμερα βρίσκεται στο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Το αντίγραφο αυτής το οποίο αγιογράφησε ο π. Δημοσθένης βρίσκεται ως εφέστιος εικών στον Ι. Ν. του Αγ. Νικολάου Ν. Περάμου.
Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά την οποία η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας περιήλθε στη Βουλγαρική κατοχή (Β΄Βουλγαρία όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής), η Βουλγαρική διοίκηση επέβαλλε στον Ιερό Ναό να λειτουργεί Βούλγαρος ιερέας, οι δε ακολουθίες να τελούνται εις την Βουλγαρική. Δυστυχώς μετά την απελευθέρωση και κατά την αποχώρησή τους, οι Βούλγαροι έκλεψαν όλα τα κειμήλια του Ιερού Ναού (κυρίως εικόνες) τα οποία με κόπο και κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν οι πρόσφυγες από τους Ιερούς Ναούς της Κυζίκου, αφήνοντας στον Ιερό Ναό μόνο μία εικόνα του Αγ. Παντελεήμονος και ένα Αρτοφόριο ρωσικής τεχνοτροπίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της Ν. Περάμου αφήρεσαν συνολικά σαράντα κιβώτια με ιερά κειμήλια.
Μετά την βουλγαρική κατοχή στον Ιερό Ναό διηκόνησαν κυρίως διάφοροι Ιερομόναχοι προερχόμενοι εξ΄Αγίου Όρους έως την δεκαετία του 1960 όπου εφημέριος του Ιερού Ναού ήταν ο μακαριστός π. Δημήτριος Θεοδωρίδης, κατά σάρκα υιός του π. Δημοσθένους Θεοδωρίδη. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και για περίπου σαράντα συναπτά έτη, εφημέριος του Ιερού Ναού τοποθετήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό Αμβρόσιο Νικολάου, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης (εκ χηρείας) π. Σάββας Μελίδης. Σήμερα εφημέριος είναι ο Παν. Αρχιμ. Ιερώνυμος Μάγγαλος.
Στον Ιερό Ναό ανήκουν τα παρεκκλήσια του Αγ. Αθανασίου Αμμολόφων Ν. Περάμου και Αγ. Μαρίνης των παιδικών κατασκηνώσεων Ν. Περάμου. Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει του Αγ. Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), του Αγ. Παντελεήμονος( 27 Ιουλίου) και της Παναγίας Φανερωμένης (15 Αυγούστου).

                                                                                      Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Μάγγαλος






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου