Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Κυριακή του Πάσχα: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αν με ρωτήσεις τι σημαίνει Ανάσταση ,θα σου απαντήσω ΖΩΗ. Το να ζεις, σημαίνει πως βιώνεις την ανάσταση, κάθε μέρα, σαν ένα γεγονός που δεν έχει αρχή ούτε και τέλος. Η ανάσταση αποτελεί εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να απομακρυνθεί από τον μαρασμό του θανάτου να βγει από το σκοτάδι στο φως. Σε αυτό συνηγορεί και η ίδια η φύσις. Ρίχνοντας τα πολύχρωμα πέπλα της χαρίζει την αίσθηση της ζωντάνιας στον άνθρωπο που την απολαμβάνει. Η Ανάσταση συμβαίνει στις καρδιές των ανθρώπων. Ζωντανεύει την πίστη προς τον Θεό αφού  «Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται ματαία η πίστις υμών» (Α΄ Κορ. 15:17). Χωρίς την Ανάσταση του Χριστού, ο άνθρωπος συνεχίζει να ζει μέσα στην απελπισία του κόσμου.

     Η Ανάσταση είναι ταυτισμένη με την έννοια της χαράς. Η δε έννοια  της χαράς, είναι απόρροια της παρουσίας του Θεού στην ζωή μας. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να χαρεί την ζωή του, Ανάσταση ποτέ δεν θα γευθεί. Και ο άνθρωπος που δεν μετέχει της Αναστάσεως δεν βιώνει την Πίστη. Από χθες, ο θρίαμβος της ζωής αποτυπώνεται σε δυο λέξεις : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Σε αυτό τον θρίαμβο μετέχοντες ξεπερνώντας τα δεσμά της ανθρώπινης μέριμνας συμμετέχουμε στην χαρά της Αναστάσεως κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίον βιώνουμε το βάρος του σταυρού της ζωής, στην καθημερινότητα μας. 
    Η Ανάσταση δίνει μια διαφορετική προοπτική στην ζωή μας μιας και ακόμα και αυτός ο θάνατος καταλιμπάνεται αδύναμος και νικημένος μπροστά στο ασύλληπτο αυτό γεγονός. Η Ανάσταση είναι η κορύφωση της ζωής. Το αδιερεύνητο μυστήριο του Θανάτου που αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου εξωραΐζεται. Ο Θάνατος από τέλος γίνεται αρχή σε χρόνο αιώνιο.  Αν εκμηδενίζεται αυτός ο ίδιος ο θάνατος τι μπορεί να απελπίσει τον άνθρωπο Δίκαια ο Ιερός Χρυσόστομος διασαλπίζει : 
Που είναι, θάνατε, το κεντρί σου;
Που είναι, άδη, η έπαρσή σου;
Αναστήθηκε ο Χριστός και συ κατανικήθηκες.
Αναστήθηκε ο Χριστός και γκρεμίστηκαν οι δαίμονες.
Αναστήθηκε ο Χριστός και χαίρονται οι Άγγελοι.
Αναστήθηκε ο Χριστός και κυβερνά η ζωή.
Αναστήθηκε ο Χριστός και κανείς νεκρός πια σε μνήμα.

Διότι με το να αναστηθεί από τους νεκρούς ο Χριστός, έγινεν η πρώτη συγκομιδή των καρπών της ανάστασης ανάμεσα στους κεκοιμημένους.
Σ' Αυτόν ανήκει η δόξα και δύναμη στους απέραντους αιώνες. Αμήν.      

                                                                                          Χριστός Ανέστη! 

                                                                                         π. Θωμάς Ανδρέου     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου