Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Κυριακή των Βαΐων εσπέρας . Ο πάγκαλος Ιωσήφ.

Σήμερα το βράδυ στις Εκκλησίες μας, θα αναγνωσθεί η ακολουθία του΄Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας. Έτσι γίνεται σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος. Την ιστορία του, μπορεί κάποιος να την διαβάσει από το βιβλίο της Γεννέσεως  (Κεφ. 37) στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Ιωσήφ, έζησε 1800 περίπου χρόνια πριν τον Χριστό. Σήμερα η Εκκλησία προβάλλει την συναρπαστική μορφή του. Γιατί ο Ιωσήφ, αποτελεί την προτύπωση του Χριστού στην προ Χριστόν εποχή. Ο Ιωσήφ, υιός του Ιακώβ, είναι ένα από τα 12 παιδιά του Ιακώβ, ο προτελευταίος στην σειρά. Είναι όμως και το αγαπημένο παιδί του πατέρα. Αυτό ήταν αρκετό να κινήσει τον φθόνο των αδελφών του!
        Ο φθόνος, αυτό το ύπουλο συναίσθημα που έφερε στην ανθρωπότητα το πρώτο έγκλημα, την πρώτη αδερφοκτονία , όταν ο Κάιν σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια τον μικρότερο αδελφό του, τον Άβελ. Ο φθόνος τύφλωσε τις καρδιές των αδελφών που έφθασαν στο σημείο για να τον εξοντώσουν να σκηνοθετήσουν το θάνατο του, μιας και κάποιος εξ' αυτών τους σταμάτησε από το να τον θανατώσουν με τα ίδια τους τα χέρια. Έπεισαν τον πατέρα πως ο Ιωσήφ είχε σπαραχτεί από ένα άγριο θηρίο. Παρουσίασαν ψεύτικες αποδείξεις, τα ματωμένα ρούχα του αδελφού τους, Στην πραγματικότητα τον είχαν πουλήσει δούλο, για κάποια νομίσματα...
       Όμως, ο Θεός, το άδικο δεν το ευλογεί! Και έρχεται η ώρα που θα σε συναντήσει , ακόμα και αν εσύ το έχεις ξεχάσει! Ο Ιωσήφ, κατατρεγμένος από τα ίδια του τα αδέλφια, βρίσκεται δούλος στα χέρια ενός επιφανούς Αιγυπτίου. Και εκεί συναντά ξανά την αδικία. Πόσες φορές μας δοκιμάζει ο Θεός! Δεν χάνει την πίστη του, δεν χάνει την ελπίδα του, ώσπου φθάνει η ώρα της ανταμοιβής. Ο καταδικασμένος από τους ανθρώπους δικαιώνεται από τον Θεό. Ο φυλακισμένος, συκοφαντημένος και αδικημένος Ιωσήφ, φθάνει στο σημείο να λάβει θέση δίπλα στον Φαραώ. Να σταθεί στο επόμενο σκαλοπάτι μετά από εκείνον. Με την σύνεση και την σοφία που τον διακρίνει σώζει την χώρα από λιμό. Γίνεται σιτοδότης σώζοντας από τον θάνατο χιλιάδες ψυχές.
        Μέσα σε αυτές είναι και τα αδέλφια του που προστρέχουν κοντά του να βρουν τροφή, δίχως να φαντάζονται πως ο άνθρωπος που κυβερνά την Αίγυπτο είναι ο αδελφός τους, που φρόντισαν με δόλιο τρόπο να τον εξοντώσουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πως σκέπτεται ο Θεός για τους ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί τις μεγάλες ανατροπές που φέρνει η ίδια η ζωή.  Μέσα από την διδακτική αυτή ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, ο διαχρονικός αναγνώστης αντλεί μηνύματα ζωής. Ο Ιωσήφ πέρασε στην ιστορία ως υπόδειγμα υπομονής, πίστεως, ελπίδος και αγάπης. Στοιχεία, που μπορεί να μην διακρίνουν οι άνθρωποι, έρχεται όμως και διακρίνει ο ίδιος ο Θεός.
                                                                                                            π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου