Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Μια αμαρτωλή γυναίκα, ένας Απόστολος και ανάμεσα τους ο Χριστός...

Μια αμαρτωλή γυναίκα δίπλα σε έναν Απόστολο βάζει μπροστά μας σήμερα η αξεπέραστη στο χρόνο Υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος! Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι δύο και ανάμεσα τους βρίσκεται ο Χριστός!







Η αμαρτωλή γυναίκα,  προσφέρει την μετάνοια της και ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη της στο πρόσωπο Του Χριστού μας με έναν παράξενο τρόπο... Ρίχνει πολύτιμο μύρο στα πόδια Του και τα σκουπίζει με τα μαλλιά της.... Αναμιγνύεται το μύρο με τα δάκρυα της μετανοίας της,  και αυτό θσ παραμείνει για  πάντα γνωστό αφού ο Χριστός διαβεβαιώνει πως " ὅπου ἐὰν κηρυχθῇ τὸ εὐαγγέλιον τοῦτο ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ, λαληθήσεται καὶ ὃ ἐποίησεν αὕτη εἰς μνημόσυνον αὐτῆς". 

Ο Απόστολος κρύβεται μπροστά στην μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας... Η αμετανοησία του  τον κάνει να κρύβεται ωστε να μην συναντήσει το βλέμμα Του Χριστού! Ο Ματθαίος,  μας μεταφέρει την επιλογή του αφού: "ἀπὸ τότε ἐζήτει εὐκαιρίαν ἵνα αὐτὸν παραδῷ". Από τότε! Πότε; Όταν διαπιστώνει πως δεν θέλει να μιμηθεί την αμαρτωλή γυναίκα στην μετάνοια που δείχνει! Αυτό είναι ελεύθερη επιλογή για τον άνθρωπο! Και ο Θεός,  αυτή την ελευθερία της βούλησης του ανθρώπου την έχει ο Ίδιος ορίσει.  

Ζητούσε ευκαιρία γράφει ο Ματθαίος.  Οχι για συγχώρηση, αλλά για να παραμείνει αμετανόητος! Ο Ιούδας είχε πολλές ευκαιρίες αλλά δεν θέλησε να τις χρησιμοποιήσει.  Η αμαρτωλή γυναίκα μια ευκαιρία είχε! Και η πράξη της μνημονεύεται μέχρι σήμερα " εις μνημόσυνον αυτής". Ως παράδειγμα προς μίμηση δηλαδή! 

Ένας Απόστολος και μια αμαρτωλή γυναίκα δίπλα, δίπλα! Και στη μέση ο Χριστός! Τίποτα δεν είναι δεδομένο.  Η επιλογή,  ανήκει στον άνθρωπο, η σωτηρία στον Χριστό! 

π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου