Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Το ανθρώπινο και το θεϊκό θέλημα...

Σήμερα κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας,  διάβασα την περικοπή για την θεραπεία του λεπρού από τον Χριστό μας ( Μαρκ.1: 35-44). Η περίπτωση αυτής της θεραπείας είναι διαφορετική από εκείνη των 10 λεπρών όπως στην περιγράφει ο άλλος ευαγγελιστής (Λουκ17:12-19), με την επιστροφή του ενός ευγνώμονα και την απουσία των εννέα αχαρίστων.



Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή,  έχουμε έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο από την αρρώστια να πλησιάζει τον Χριστό μας ζητώντας του την ίαση με εναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που οι άνθρωποι ζητούμε από τον Θεό οτιδήποτε.  Εμείς προσευχόμαστε στο Θεό με έναν τρόπο που δείχνει το θέλω μας να προβάλλει επιδεικτικά. Κύριε σε παρακαλώ κανε μου αυτό! Δώσε μου το άλλο! Θέλω Κύριε! 

Ο λεπρός της περικοπής,  θέλει ασφαλώς την ίαση του. Γιαυτό πλησιάζει εξάλλου τον Χριστό μας! Δεν προτάσσει όμως αυτό που ΘΈΛΕΙ! Απευθύνεται στον Χριστό γονατιστός λέγοντας Του: " ἐὰν θέλῃς, δύνασαί με καθαρίσαι". Εάν θέλεις ΕΣΎ Κύριε,  μπορείς να με θεραπεύσεις! Αυτό λέει στον Χριστό.  

Το θαύμα της ίασης του ανθρώπου επέρχεται με το θέλω του Θεού! Αυτό του λέει ο Χριστός :"θέλω, καθαρίσθητι. καὶ εἰπόντος αὐτοῦ εὐθέως ἀπῆλθεν ἀπ᾿ αὐτοῦ ἡ λέπρα, καὶ ἐκαθαρίσθη". 

Σε αντιδιαστολή αυτής της περικοπής,  θυμάμαι την άλλη θεραπεία του παραλυτικού της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ,  όπου αντίθετα τώρα,  ο Χριστός ρωτάει τον πάσχοντα άνθρωπο, " θέλεις ὑγιής γενέσθαι;"(Ιωάν 5: 1-15). Πριν από αυτό όμως,  ο ευαγγελιστής Ιωάννης διευκρινίζει πως ο Χριστός γνώριζε πως ο άνθρωπος αυτός δοκιμάστηκε στην υπομονή 38 ολόκληρα χρόνια! Κάποιος που θα ακούσει το ερώτημα θα πει, είναι δυνατόν να ρωτάς κάποιον ασθενή αν θέλει να γίνει καλά; 

Ξέρει καλύτερα όμως ο Θεός! Και αυτό το ερώτημα δεν γίνεται ασφαλώς για τον άνθρωπο αλλα για όσους είναι γύρω του αφού το θέλω,  δεν το λέει ο ιδιος , όπως θα περίμενε κανείς,  αλλά απαντά με το φοβερό: "άνθρωπον οὐκ ἔχω"! Η εξέλιξη της διήγησης δείχνει ασφαλώς την αδιαφορία των υπολοίπων στον πόνο του συνανθρώπου τους, αλλά και την πνευματική παράλυση όλων όσων προσπαθούν να χωρέσουν τον αχώρητο Θεό στην οριακή λογική τους!

Εμείς σήμερα πρέπει να μείνουμε στο εάν θέλεις Κύριε του πάσχοντα λεπρού της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.  Εάν θέλεις Εσύ Κύριε! Ίσως είναι ο τέλειος τρόπος προσευχής και αιτήσεως προς το Θεό.  Γιατί τελικά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ένα: ξέρει καλύτερα ο Θεός! Και δίνει αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε στον χρόνο που ο Ίδιος επιλέγει να μας το δώσει...

                                                        π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου