Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Φιλοζωοι και φιλάνθρωποι... (Σκέψεις στο ευαγγέλιο της Κυριακής Στ' Λούκα).

Όταν ξεκινώ να καταθέσω σκέψεις επάνω σε ένα κείμενο,  πάντα έχω κατά νου τον τίτλο των σκέψεων μου.

Ο ήρωας της Πίστης και αδερφός του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης...

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την αγιασμένη μνήμη ενός , ίσως άγνωστου σε πολλούς, Νεομάρτυρα του Αγίου Ιωάννου του επονομαζόμενου Τουρκολέκα!  Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Αρκαδίας το 1805 και το επίθετο του υπήρξε Σταματελόπουλος...

Μια στιγμή, που κρατάει για πάντα...

Είχα την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή,  να παραβρεθώ χθες στην υποδοχή της εφέστιας και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Όρους, της επιλεγομένης " Άξιον Εστί" στην πόλη της Κομοτηνής, ως εκ προσώπου του Δεσπότου και Ποιμενάρχου μου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.  Μαξίμου. 

Καρδιακές αναμνήσεις Πατριαρχικής επισκέψεως..

Είναι ύψιστη τιμή, ο ερχομός του Οικουμενικού  Πατριάρχου σε μια πόλη της Ελλάδος.  Τα Γιάννενα η ομορφόπολη της Ηπείρου,  είχαν αυτή την ύψιστη τιμή, να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον λύχνο της λυχνίας της Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του Γένους. 

Στην μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Συμπληρώνονται φέτος, εκατό χρόνια από τότε που η νεώτερη Ελληνική Ιστορία κατέγραψε με μια φράση την απώλεια  ενός μακραίωνου πολιτισμού και μιας αλησμόνητης θρησκευτικής βιωματικής εμπειρίας : Μικρασία Χαίρε!

Πρόσφυγες Άγιοι της Εκκλησίας μας.

 

Πριν λίγο καιρό, στο βιβλίο του Οσίου Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου για τον έτερο Μέγα Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, διάβασα την εξής φράση: Αποφάσισε ο Θεός να μεταφυτέψει το αμπέλι του και πήρε μαζί και τον αμπελουργό…

Ο Νεομάρτυς Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις, πολιούχος των Ιωαννίνων.

Ένα πανηπειρωτικό πανηγύρι είναι αυτό του Νεομάρτυρα Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, του ονομαζόμενου και «Φουστανελά», ο οποίος είναι και πολιούχος της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου και μάλιστα φέτος ανακηρύχτηκε Άγιος Προστάτης της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς[1]. Ο Νεομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Τζούρχλη[2] ή Τζούρφλι ή Τζούραλη[3] ή Τσούρχλι της επαρχίας Γρεβενών το 1808[4] από πτωχούς γονείς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω που εργάζονταν ως γεωργοί[5].