Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Μια στιγμή, που κρατάει για πάντα...

Είχα την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή,  να παραβρεθώ χθες στην υποδοχή της εφέστιας και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Όρους, της επιλεγομένης " Άξιον Εστί" στην πόλη της Κομοτηνής, ως εκ προσώπου του Δεσπότου και Ποιμενάρχου μου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.  Μαξίμου. 

Η Θαυματουργός Εικών της Κυράς του Αγίου Όρους, έφθασε στην καρδιά της Θράκης,  με την συνοδεία δεκάδων αγιορειτών πατέρων που συνοδεύουν την πλέον γνωστή στον Ορθόδοξο κόσμο Εικόνα στην Κομοτηνή μετά από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Είδα χιλιάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας να περιμένουν υπομονετικά σε κεντρική πλατεία της πόλεως να υποδεχθούν την Εικόνα Της Παναγίας.  Μόλις κατέφθασε η Ιερά Εικόνα με την συνοδεία  αντιπροσωπείας των σεβασμίων αγιορειτών πατέρων,  ο Ελληνικός στρατός απέδωσε την προβλεπόμενη τιμή με την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου. Να ακούς χιλιάδες ανθρώπων να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό ύμνο μέσα στην καρδιά της Θράκης μπροστά στην Υπέρμαχο Στρατηγό!

Όμως εκεί που η συγκίνηση κορυφώθηκε ήταν την στιγμή όπου επί ειδικής εξέδρας η Παναγία τοποθετήθηκε για να γίνει η καθιερωμένη δέηση... Δάκρυα χαράς  σε μια στιγμή που κρατάει για πάντα! 

Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ το παρακάτω γεγονός που όχι απλά με εντυπωσίασε αλλά με συγκλόνισε! Κατά την διάρκεια της λιτανείας της Εικόνος στους δρόμους της Κομοτηνής και μέχρι τον μεγαλοπρεπή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου και τέθηκε σε προσκύνηση η Παναγία,  ένας αδελφός κληρικός από την τοπική Εκκλησία μας έδειξε ένα παραδοσιακό καφενείο όπου οι θαμώνες του είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής.  Όλοι, περίπου δεκαπέντε άτομα, μαζί με τον ιδιοκτήτη που έφερε την χαρακτηριστική πετσέτα στη μέση του,  στέκονταν όρθιοι έξω απο το μικρό καφενεδάκι περιμένοντας με σεβασμό να διέλθει η Παναγία από μπροστά τους...

Θυμήθηκα τους δικούς μας... Που περνάει Εικόνα ή Επιτάφιος και κάθονται ατα καθίσματα ανέκφραστοι και απαθείς κρατώντας πολλές φορές το αναμμένο τσιγάρο στο χέρι...

Η Σεβασμία Εικόνα Της Παναγίας "Άξιον Εστί ", έχει βγει ελάχιστες φορές από το Άγιο Όρος, κάτι που τόνισε στην ομιλία του ο Σεπτός Πρωτεπιστάτης της Αθωνικής πολιτείας. Ελάχιστες φορές και για συγκεκριμένους λόγους.  Και μία από αυτές είναι και η έλευση Της στην Θράκη μας,  στην Κομοτηνή,  την πόλη της συμβίωσης του Χριστιανικού και Μουσουλμανικού πληθυσμού! Για να ενισχύσει το θρησκευτικό φρόνημα των ακριτών μας, για να  ευλογήσει τα στατευμένα νιάτα που φυλάνε τα σύνορα της Πατρίδας μας,  να σκεπάσει με την Χάρη Της τους ανθρώπους που προστρέχουν με πίστη στην Ιερά Εικόνα Της και Την καθιστούν Προστάτιδα της ζωής τους. 

Είναι ιστορικό γεγονός η έλευση της Παναγίας στην Θράκη! Ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ψυχική κόπωση περισσεύει.  Η Κομοτηνή θύμισε την αρχαία παράδοση των προγόνων μας. Που στις δύσκολες στιγμές,  επιστράτευαν την πίστη τους στον Χριστό και την Παναγία. Έτσι το γένος μας πορεύεται αιώνες τώρα,  κρατώντας σφιχτά σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές,  τέτοιες στιγμές που μια φορά συμβαίνουν, αλλά κρατούν για πάντα...

                                                π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου