Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Η Ελλάδα απανταχού της γης!

Χθες, παρακολουθήσαμε την μεγαλειώδη παρέλαση της Ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική που έγινε στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με τους χιλιάδες ενθουσιασμένους Έλληνες της Αμερικής να γιορτάζουν την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η γαλανόλευκη κυμάτιζε υπερήφανα δίπλα στην αστερόεσσα! 


Τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό τον διέκρινες στα πρόσωπα των νέων παιδιών, των Ελληνοαμερικανών τρίτης και τέταρτης γενιάς που παρήλαυναν πίσω από τα λάβαρα των Ενοριών τους χάριν των οποίων η ομογένεια διατηρεί την Εθνική μνήμη ακεραία! Ξεχωριστή χαρά μας έδωσε η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις της ομογένειας και μάλιστα με την παρουσία της ενορίτισσας μας και προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, κας Ευτέρπης Σαμαρά.

Έβλεπα τις χιλιάδες Ελληνικές σημαίες δίπλα στα λάβαρα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ενοριών της Αμερικής  με τους Ιερείς να προπορεύονται, με τα παιδιά να κρατούν το ένα το χέρι του άλλου ντυμένα σε λευκό και σε γαλάζιο σε μια ξένη χώρα στην οποία αφομοιώθηκαν και την οποία αγαπούν πραγματικά, χωρίς αυτό να τους στερεί την δυνατότητα να κρατούν την Ελλάδα καλά φυλαγμένη στην μνήμη και στην καρδιά τους! 

Οι καλύτεροι Πρεσβευτές της Πατρίδος μας, απανταχού της γης, είναι οι ομογενείς μας, οι άνθρωποι που πονούν την Ελλάδα περισσότερο γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να ζουν σε αυτήν! Αυτή την Ελλάδα που δεν προσδιορίζεται γεωγραφικά αλλά επεκτείνεται στις πέντε ηπείρους. Την οικουμενική Ελλάδα που δεν κατάφεραν οι πόλεμοι να συρρικνώσουν αλλά επεκτείνεται στις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων που την διατηρούν στην καρδιά τους, που μεταφέρουν τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδος μας, στις χώρες που μετανάστευσαν οι πρόγονοι τους και στις οποίες γεννήθηκαν και οι ίδιοι! 

Κάποτε, η μετανάστευση των Ελλήνων υπήρξε αποτέλεσμα μιας μεταπολεμικής Ελλάδας που προσπαθούσε να κρατηθεί όρθια από τα συντρίμμια της πολεμικής λαίλαπας. Σήμερα, το κύμα της μετανάστευσης παίρνει μαζί του νέα παιδιά που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που βιώνουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα που συνεχίζει να ζει στο καθεστώς της οικονομικής κρίσης! 

Λέμε πως χάνουμε τα καλύτερα μυαλά! Και εγώ είμαι της άποψης πως καλύτερα θα ήταν αυτοί οι νέοι επιστήμονες που κάθε χρόνο βγαίνουν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, να μπορούσαν να παρέμεναν εδώ, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και να καρποφορήσουν την σπορά που πήραν! Αλλά έστω και έτσι, αυτά τα παιδιά της Ελλάδος απανταχού της γης, δεν θα πάψουν ποτέ να την κρατούν στην καρδιά τους, όσο και να τους έχει απογοητεύσει, και κάποτε θα ξανάρθουν σε αυτά τα χώματα που μέσα τους κρύβουν χιλιάδες χρόνια συναρπαστικής ιστορίας! 

Οι ομογενείς μας, πονούν την Ελλάδα πολύ περισσότερο από κάποιους Έλληνες που μένουν σε αυτήν! Ίσως γιατί την στερούνται, ίσως γιατί δεν έχουν αυτή την ευκαιρία όπως όλοι όσοι μένουμε στην Ελλάδα, να γεύονται καθημερινά το φως της και τα μοναδικά της χρώματα τα οποία λάτρεψαν και λατρεύουν οι χιλιάδες τουριστών που φτάνουν έως εδώ, από τα πέρατα της γης.

Δυστυχώς όμως, οι Έλληνες της ομογένειας δεν αντιμετωπίστηκαν με τον επιβαλλόμενο τρόπο ώστε να αξιοποιηθούν για τα συμφέροντα της Ελλάδος! Ψάχνουμε συμμάχους στις ξένες δυνάμεις και δεν βλέπουμε πως οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι μας είναι οι Έλληνες της διασποράς, αυτοί οι άνθρωποι που διέπρεψαν και συνεχίζουν να διαπρέπουν στο εξωτερικό , Έλληνες της Αμερικής και του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής! 

Αυτό που συνδέει την Ελλάδα σε όλη τη γη, είναι η Εκκλησία! Και αυτό το έδειξε μεγαλειωδώς η χθεσινή παρέλαση της 5ης Λεωφόρου. Μπροστά η Εκκλησία στην διατήρηση της γλώσσας και των εθίμων της Πατρίδος! Ας τα βλέπουν όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι του διαφωτισμού ΄που με κάθε τρόπο προσπαθούν- μάταια ασφαλώς- να αποσυνδέσουν την Εκκλησία με την ιστορία αυτού του τόπου μειώνοντας την προσφορά της! Θα συνεχίσουν να διαψεύδονται και ταυτόχρονα να απογοητεύονται από τα ίδια τα γεγονότα. Και αν ποτέ ο Θεός για τους δικούς του λόγους επιτρέψει και πάλι μια εθνική δοκιμασία, τότε θα δούμε ποιοι θα σταθούν μπροστά και ποιοι με τον γνωστό και ευρηματικό  όρο του αυτοεξόριστου, θα βρεθούν μακριά, να πολεμούν για την πατρίδα... 

Στους Έλληνες ομογενείς οφείλουμε πολλά! Η Μητροπολιτική Ελλάδα, έχει τους καλύτερους πρεσβευτές στα δικά τους πρόσωπα. Αυτούς τους Έλληνες που μεταφέρουν την Ελλάδα στα πέρατα της γης και που στο άκουσμα μιας λέξης που παραπέμπει στο λευκό και στο γαλάζιο, στο φως της μακραίωνης ιστορίας και στην θρησκευτική μας παράδοση και πίστη, δακρύζουν...

                                                                                    π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου