Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Αγάπησε τον Σταυρό σου...(Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως)

Αύριο, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ένας Σταυρός υψώνεται μπροστά μας. Ακριβώς στο κέντρο του Ναού, όχι δίπλα, ακριβώς στη μέση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής...Ένας Σταυρός γνώριμος σε όλους μας που μας καθοδηγεί και ταυτόχρονα μας συντροφεύει σε αυτό το ταξίδι της ζωής!

Το αυριανό ευαγγέλιο, μας προτρέπει να σηκώσουμε τον δικό μας σταυρό και να ακολουθήσουμε Εκείνον που μας προσκαλεί σε αυτό. Ο Χριστός μιλά χωρίς περιστροφές, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, ξεκάθαρα: αν θες να με ακολουθήσεις, σήκωσε το σταυρό σου και ακολούθησε με!

Εύλογα ίσως, διερωτηθείς, μα ποιος είναι ο δικός μου σταυρός; Νομίζω πως η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Τον δικό σου σταυρό, μπορείς να τον διακρίνεις στο πρόσωπο του άλλου, του ανθρώπου που ζει δίπλα στο δικό σου σπίτι, εκείνου που συναντάς περπατώντας στον δρόμο, του ανθρώπου που βλέπεις στην εργασία σου, στον φιλικό η και στον συγγενικό σου περίγυρο.

Μα θα ρωτήσεις, πως είναι δυνατόν στον άλλον, να δω τον δικό μου σταυρό; Μα είναι πολύ απλό. Πόσες φορές σκέφθηκες ή ακόμα και το εξέφρασες ένα μεγάλο γιατί στις δοκιμασίες που εσύ αντιμετωπίζεις στην ζωή σου; Πόσες φορές βρέθηκες μπροστά σε αυτό το ''γιατί σε εμένα'' όταν αδύναμος πλέον μπροστά στην ανθρώπινη θλίψη αισθάνθηκες τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν; Αν εκείνη την ώρα, στρέψεις τα μάτια και την σκέψη σου και δεις τον σταυρό που κουβαλά στην ζωή του ο άλλος, ο γνωστός ή άγνωστος συνάνθρωπος σου, τότε το γιατί, γίνεται διότι σε εσένα με την αποφατική σκέψη πως, αυτό που αντιμετωπίζει ο άλλος, εγώ δεν θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω...

Πόσο τελικά εύκολο είναι να αγαπήσεις τον Σταυρό σου; Να τον δεχθείς σαν επίσκεψη του Θεού στην ζωή σου και τελικά να αντιληφθείς πως σε αυτό το βάρος της όποιας δοκιμασίας δεν είσαι μόνος; Αγάπησε το Σταυρό σου γιατί αυτόν μπορείς τελικά να σηκώσεις!

Αύριο, όταν τα μάτια σου συναντηθούν με το αιώνιο σύμβολο της απόλυτης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, αυτό να ζητήσεις! Να μπορείς να αγαπήσεις τον δικό σου Σταυρό, ώστε τελικά να βρεις τον δρόμο για να ακολουθήσεις Εκείνον, που καθιστά τον δικό μας σταυρό αιτία σωτηρίας...
                   
                                                                           π. Θωμάς Ανδρέου 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου