Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Θεοφάνια, στην Ελλάδα της πανδημίας.

Θεοφάνια 2021. Η Ελλάδα, βιώνει εδώ και μήνες, τις δυσκολίες μιας πρωτόγνωρης για την δική μας γενιά πανδημίας που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Εδώ και αρκετούς μήνες, ο επικίνδυνος ιός που έχει διασπαρεί μας ανάγκασε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, που τα επιδημιολογικά στοιχεία μας έχουν επιβάλει για την προστασία της δημόσιας υγείας.





Τα περιοριστικά μέτρα έδειξαν πως μπορούν να εμποδίσουν την διασπορά της επικίνδυνης αυτής λοίμωξης η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και στο θάνατο. Η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή, με στάση απόλυτης ευθύνης απέναντι στον λαό του Θεού, φρόντισε ώστε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο λαός να καταλάβει την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης και να δεχθεί την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων τα οποία και τήρησε στην πλειοψηφία του. 

Οι όποιες παραφωνίες έχουν μέχρι σήμερα σημειωθεί από πλευράς κληρικών ή λαϊκών σε καμιά περίπτωση -θα ήταν άδικο κάτι τέτοιο- δεν μπορούν να μειώσουν την συνολική προσπάθεια όλων μας, ώστε να μην γίνουμε αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Η μεγαλύτερη λοιπόν επιτυχία της Εκκλησίας ήταν πως βοήθησε με τον λόγο Της και με την πράξη Της, να καταλάβουμε πως έχουμε ευθύνη ο ένας προς τον άλλον, ευθύνη η οποία απορρέει από την αγάπη στο πρόσωπο του ανθρώπου, την εικόνα του Θεού, μιας και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. 

Αφήνουμε πίσω τις παραφωνίες που εμπλέκουν την Θεία με την ανθρώπινη φύση. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο πιθανόν να συνέβη και με κάποιους επιστήμονες που θέλησαν να "θεολογήσουν" μέσα από την διόπτρα της λογικής επί της οποίας βαδίζει η επιστήμη! Αλίμονο αν ο γιατρός κάνει τον παπά ή ακόμα χειρότερα κάνει ο παπάς τον γιατρό! Όμως, παρά ταύτα, η Εκκλησία βρέθηκε ξαφνικά και παρά τα συμπεφωνημένα για την λειτουργία με την συμμετοχή πιστών και την ημέρα των Θεοφανείων, αντιμέτωπη με την εντολή της πολιτείας που απαγόρευε την συμμετοχή πιστών στους Ναούς την ημέρα αυτήν, ακόμα και με τα μέτρα που είχε δεχθεί, δηλαδή 1 άτομο για 15 τ.μ., με απόσταση 2 μέτρων του ενός από τον άλλον και με όριο τα 25 άτομα για τους Ναούς συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και 50 ατόμων για τους Μητροπολιτικούς Ναούς. 

Και σ’ αυτό το σημείο η Εκκλησία αντέδρασε συνολικά! Με απόφαση και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η Εκκλησία συνολικά είπε ένα γενναίο όχι στον εμπαιγμό της! Και αυτό το όχι φάνηκε σήμερα πως απηχεί την φωνή του λαού Της που προσήλθε στην πλειοψηφία του με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Η Εκκλησία έδειξε πως το μόνο που μπορεί να την μειώσει είναι το να αποστασιοποιηθεί από τον λαό Της. Τίποτε άλλο. 

Έχοντας μια μακραίωνη ιστορία στον τόπο αυτό, συνοδεύοντας τον λαό ακόμα και στο μαρτύριο, όταν όλοι οι άλλοι τον είχαν εγκαταλείψει στην τύχη του, φάνηκε για μια ακόμα φορά αντάξια της εμπιστοσύνης και της αγάπης που ο λαός της αποδίδει. Σήμερα εκκλησιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Στην πόλη που ζω η τοπική Εκκλησία φρόντισε, με έναν πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο, να εξασφαλίσει την συμμετοχή των πιστών στους Ναούς με βάση όλα όσα είχαν προβλεφθεί για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. 

Ο κόσμος με τρόπο εντυπωσιακό προσήλθε στους Ναούς με τον προγραμματισμό που η τοπική Εκκλησία είχε συστήσει και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μετάσχουν και να κοινωνήσουν αυτές τις ημέρες μαζί με τις οικογένειες τους. Χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ποιμαντική μέριμνα αλλά και ευθύνη. 

Κάποιοι ασφαλώς δεν θα το αναγνωρίσουν. Κάποιοι άλλοι, θα αδράξουν την ευκαιρία να βγάλουν τα απωθημένα τους κατά της Εκκλησίας, μιας και δεν αντέχουν στην ιδέα πως αυτός ο ευγενικός και φιλάγιος λαός πιστεύει ακόμα στο Θεό. Ο καθένας είναι ελεύθερος από το Θεό να κάνει αυτό που πιστεύει. Ας βρουν όμως ένα ακόμα παράδειγμα όπως αυτό που προέταξε η Εκκλησία στο σύνολο της στην τήρηση των μέτρων και μετά να συζητήσουμε ευχαρίστως. 

Ένα δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής. Σήμερα αυτή την Αγία ημέρα, κατά την οποία, "των υδάτων αγιάζεται η φύσις" οι άνθρωποι προσήλθαν με σεβασμό για να πάρουν ένα φιαλίδιο με τον Αγιασμό των Θεοφανίων χάριν ευλογίας. Όχι σαν ένα μαγικό φίλτρο όπως τα τυφλά μάτια κάποιων τον βλέπουν, αλλά ως "ἀφθαρσίας πηγήν, ἁγιασμοῦ δῶρον, ἁμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων ἀλεξιτήριον, δαίμοσιν ὀλέθριον, ταῖς ἐναντίαις δυνάμεσιν ἀπρόσιτον, Ἀγγελικῆς ἰσχύος πεπληρωμένον, ἵνα πάντες οἱ ἀρυόμενοι καὶ μεταλαμβάνοντες ἔχοιεν αὐτὸ πρὸς καθαρισμὸν ψυχῶν καὶ σωμάτων, πρὸς ἰατρείαν παθῶν, πρὸς ἁγιασμὸν οἴκων, πρὸς πᾶσαν ὠφέλειαν ἐπιτήδειον". 

Ελπίζω πως όσοι είδαν τα πλήθη των πιστών κατάλαβαν πως στον τόπο αυτό ο λαός δεν θα απωλέσει έτσι απλά τα πρωτοτόκια του. Και μην βιαστούν τις επόμενες μέρες να χρεώσουν στην Εκκλησία την αύξηση των κρουσμάτων που ήδη έχουν εξαγγείλει γιατί τότε θα φανούν γυμνοί και τετραχειλισμένοι, όχι μόνο απέναντι στον λαό αλλά και την ιστορία, μιας και είναι γνωστό πλέον πως από το πρώτο, λεγόμενο, κύμα της πανδημίας και όταν άνοιξαν οι ναοί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα όπου και κοινώνησαν χιλιάδες πιστών ανθρώπων, ο δείκτης της πανδημίας για μήνες ήταν καθοδικός με αποτέλεσμα να χάσουν κάποιοι το επιχείρημα πως το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Επιχείρημα, όμως, που ήδη είχαν καταρρίψει διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι επικαλούμενοι πως δεν υπάρχει κάτι καταγεγραμμένο στην ιατρική βιβλιογραφία. 

Η ψύχραιμη διαχείριση του θέματος με την συνεργασία όλων θα οδηγήσει νομοτελειακά στην αντιμετώπιση αυτής της δοκιμασίας. Και αυτό το γράφω γνωρίζοντας πως σήμερα κάποιοι με την αδιάκριτη συμπεριφορά τους εκφράζοντας μιαν ασεβή "ευλάβεια", κληρικοί και λαϊκοί, κατάφεραν να γίνουν viral στο διαδίκτυο και βορά στα στόματα όλων όσων τους "περίμεναν στην στροφή" με μια κάμερα στο χέρι... Θεωρώ ανάξιους σχολιασμού τους βαρύγδουπους τίτλους, κέρδισε η Εκκλησία, έχασε η πολιτεία, ή και αντίστροφα, μιας και σε αυτή την μάχη κερδισμένοι ή χαμένοι αντίστοιχα θα είναι όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ο κορωνοϊός άλλαξε ό,τι θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν την εμφάνιση του. 

Τέλος, η προσδοκία όλων μας είναι αυτά τα Θεοφάνια να είναι τα πρώτα και τα τελευταία που ζούμε με τον τρόπο αυτό και πως σύντομα, με τη βοήθεια του Θεού και ασφαλώς την συνδρομή της επιστήμης, θα νικήσουμε τον αδιόρατο ανεγκέφαλο μικροοργανισμό που έδειξε πως μπορεί να καταστεί επικίνδυνος για το ανώτερο εγκεφαλικά πλάσμα στο σύνολο της δημιουργίας, τον άνθρωπο. Για να γίνει λοιπόν η προσδοκία πραγματικότητα πρέπει όλοι μαζί να το προσπαθήσουμε αναγνωρίζοντας πως δεν είμαστε άτρωτοι. Και θα το καταφέρουμε όλοι μαζί!

                                                        π. Θωμάς Ανδρέου 

   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου