Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Χριστούγεννα στον καιρό της πανδημίας...


Τα φετινά Χριστούγεννα,  είναι διαφορετικά για όλους μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις! Για πρώτη φορά, δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε και να ανταλλάξουμε ασπασμό αγάπης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Για πρώτη φορά,  τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι ίδια με τα προηγούμενα. Οι κοινωνικές συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή. Ο ιός αυτός έγινε αιτία να καταλάβουμε πως όλα μπορούν να αλλάξουν και πως τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο. Τα παιδικά πρόσωπα καλύφθηκαν και αυτά εξ' ανάγκης με μάσκες! 

Σήμερα τα παιδιά δεν μπόρεσαν να ψάλλουν τα κάλαντα.  Όμως, αυτό δεν τα εμποδίζει να ζήσουν ξεχωριστά τα φετινά Χριστούγεννα χωρίς ίσως να μπορούν να καταλάβουν πως άλλαξε αυτή η κατάσταση την ζωή μας.  Τα παιδικά στόματα δεν είπαν τα κάλαντα,  αλλά τα παιδικά μάτια ζωντανεύουν τα Χριστούγεννα!

Τελικά αυτό είναι που λείπει από τον κόσμο, που νομίζει πως τα Χριστούγεννα  κρατούν όσο το άναμμα των φώτων ενός Χριστουγεννιάτικου δέντρου... Όμως, τα Χριστούγεννα μπορούν να κρατήσουν πολύ περισσότερο , αρκεί να μπορέσουμε να τα δούμε μέσα από τα μάτια των παιδιών! 

Να τα δούμε αληθινά,  με την άδολη και καθάρια ψυχή των παιδιών που ξέρουν να χαμογελούν και να προσφέρουν την αγάπη τους απλόχερα στους άλλους! Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην μιλάς με κάποιον ή να κρατάς κακία! Δεν ξέρουν τι σημαίνει να φθονείς ή να συκοφαντείς! Ξέρουν μονάχα πως τα Χριστούγεννα είναι ημέρες αγάπης γιατί γεννήθηκε ο Χριστός! Αυτό είναι το νόημα της γιορτής που μπορεί να κρατήσει για πάντα.  

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά! Ας μην επιτρέψουμε όμως σε έναν ανεγκέφαλο ιό  να μας στερήσει περισσότερα απ' όσα ήδη μας στέρησε! Και αυτό που κυρίως στέρησε είναι τα πρόσωπα των ανθρώπων αφού πλέον ακόμα και στο φιλικό μας περιβάλλον έχουμε ανθρώπους που έφυγαν νικημένοι από αυτόν τον ιό.  Το μεγάλο λοιπόν  στοίχημα είναι,  να καταφέρουμε με την βοήθεια του Θεού να βγούμε νικητές από αυτή την ασύμμετρη απειλή, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε πολλά Χριστούγεννα όχι διαφορετικά πλέον αλλά ξεχωριστά,  μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Μήν χάσουμε την ελπίδα μας! Εξάλλου Χριστούγεννα σημαίνουν ελπίδα! Ελπίδα για ζωή! Ας σκεφτούμε πως κάθε μέρα που ανατέλλει φέρνει μαζί της την ελπίδα πως μπορούμε να εκτιμήσουμε όσα έχουμε και όχι όσα θα επιθυμούσαμε να έχουμε.  Να εκτιμήσουμε ότι είχαμε και πλέον δεν μπορούμε να έχουμε.  

Όλα αυτά που περιγράφω, τα ζούν τα παιδιά βλέποντας τα Χριστούγεννα με τα δικά τους μάτια....

Σε λίγες ώρες,  το μήνυμα της Θείας Γεννήσεως του Κυρίου μας θα ακουστεί  στους αιθέρες "Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ". Προφταίνουμε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα,  σαν τα άδολα παιδιά,  που λαχταρούν αυτές τις μέρες και που συνεχίζουν να τις ζουν,  έως ότου, τα αληθινά Χριστούγεννα θα αποτελούν και για αυτά παιδικές αναμνήσεις... 

Καλά και αληθινά Χριστούγεννα σε όλους μας αδέλφια! Εμείς θα νικήσουμε στο τέλος με τη βοήθεια του Θεού!

Ο Θεός να μας ευλογεί όλους,  χρόνια πολλά και ευλογημένα παρά του Γεννηθέντος Χριστού.

                       
                                                               π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου