Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Στην νύχτα που χάρισε το φως στον κόσμο...

Σκέπτομαι, τούτη τη νύχτα, πώς γεννήθηκε ο Χριστός; Σκέπτομαι πως γεννήθηκε μόνος σε μισοσκότεινη φάτνη "διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι". Η φύση τον προσκύνησε με την συντροφιά των αλόγων ζώων. Οι πρώτοι που δέχονται το χαρμόσυνο μήνυμα, είναι οι φτωχοί ποιμένες, με τις καθάριες ψυχές, που στέκουν με δέος μπροστά στο σαρκωμένο θαύμα. Ένα άσημο χωριό, έμελλε να γίνει το κέντρο της γης. Η Βηθλεέμ, η πολύβουη σημερινή πόλη στα σπλάχνα της οποίας σήμερα βρίσκεται το αγιασμένο σπήλαιο , ο τόπος όπου "εγεννήθη Ιησούς ο λεγόμενος Χριστός".


Πέρασαν είκοσι αιώνες από εκείνη την νύχτα που έμελλε να φέρει το φως στην οικουμένη. Σκέπτομαι λοιπόν σήμερα, αν ξαναγεννιόταν ο Χριστός, ποιος τόπος θα μπορούσε να Τον φιλοξενήσει; Ποιες καθάριες ψυχές θα προσκαλούσε κοντά του να Τον προσκυνήσουν; Σκέπτομαι, πως θα επέλεγε και πάλι ό,τι απορρίπτουν οι άνθρωποι από κοντά τους. Θα ήθελε κοντά Του για συντροφιά, όσους μένουν μόνοι αυτή την άγια μέρα, γιατί η ανθρώπινη κοινωνία δεν τους θέλει κοντά της να μην μιανθεί αλλά να φάγει ελεύθερα στο γιορτινό τραπέζι...

Σκέπτομαι τον Χριστό να αποζητά την συντροφιά όσων πραγματικά η καρδιά τους Τον ψάχνει. Έτσι όπως οι εξ' ανατολών Μάγοι, τον αποζητούσαν να Τον δουν και να Τον προσκυνήσουν. Αγαπώ τον Χριστό, γιατί αγάπησε περισσότερο ό,τι οι άνθρωποι θεωρούν πως δεν αξίζει της αγάπης τους. Έτσι, στοχάζομαι πως μια τέτοια παρόμοια νύχτα μ' αυτήν που χάρισε το φως στον κόσμο, ο Χριστός θα διάλεγε να γεννηθεί και πάλι ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν θα περίμεναν ποτέ να Τον γνωρίσουν, ώστε να χάσουν κάθε ευκαιρία να συναντηθούν μαζί Του, όσοι θεωρούν δεδομένη την σωτηρία τους από Εκείνον!

Αγαπώ τον Χριστό, γιατί αγάπησε πραγματικά τον άνθρωπο! Πολλοί νομίζουν πως ότι έγινε, έγινε μόνον εκείνη τη νύχτα. Πόσο λάθος κάνουν... Ποιος μπορεί να διαψεύσει αυτό που οι αρχαίες προφητείες διατύπωσαν αποφθεγματικά! Αυτό που σημαίνει δηλαδή το όνομα Του: "Ἐμμανουήλ, ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον Μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός". Είναι μαζί μας ο Θεός! Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο νόημα τούτης της μέρας. Είναι μαζί μας ο Θεός! Τίποτα δεν μπορεί αυτό να το αλλάξει! Καλά Χριστούγεννα στις καθάριες ψυχές που Τον αναζητούν και τελικά θα Τον βρουν! 

                                                                         π. Θωμάς Ανδρέου 

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Να είστε ευλογημένος!Καλά Χριστούγεννα και σ*εσάς!

Δημοσίευση σχολίου