Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Θρησκευτική πρόσκληση- πρόκληση...Έγινε πλέον γνωστό με τον εμφαντικότερο τρόπο, η μεταφορά του Σκηνώματος της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου από την Βενετία, στην Αθήνα όπου και θα τεθεί σε προσκύνημα για κάποιες ημέρες. Τυχαία, είδα τις σχετικές αναδημοσιεύσεις της αφίξεως του Ιερού Λειψάνου σε πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.Διαβάζοντας τα σχόλια που συνοδεύουν αυτές τις αναδημοσιεύσεις, με οδύνη διαπίστωσα τα υβριστικά ως επί το πλείστον σχόλια αναγνωστών που τις περικοσμούν... Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φθάνουν στο τραγικό σημείο να χλευάζουν και να ειρωνεύονται ακόμα και να βλασφημούν με χυδαίο τρόπο την ίδια την Αγία! 


Δεν θα σταθώ στις ενστάσεις που έχουν μέχρι σήμερα διατυπωθεί σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να γίνει αυτή η μεταφορά του , με τον πομπώδη τίτλο του σκηνώματος, Ιερού Λειψάνου της Αγίας, ή για το αν τελικά μπορούμε να δεχθούμε Ιερά Λείψανα από μια άλλη Εκκλησία, για την οποία και έγιναν ολόκληρες συζητήσεις σχετικά με το αν είναι Εκκλησία ή όχι. 


Θα σταθώ καταγράφοντας μόνον τον προβληματισμό μου σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου, με τιμές Αρχηγού Κράτους! Το δεύτερο, έχει να κάνει με αυτήν καθ' αυτήν την πρόσκληση η οποία δεν αργεί να γίνει πρόκληση ύβρεων κατά της ίδιας της Αγίας και του Θεού Του Τρισαγίου!

Η τιμή των Ιερών Λειψάνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει τις ρίζες της στην πρώτη ακόμα Αποστολική Εκκλησία όταν οι διωγμοί κατά της Χριστιανικής Πίστης απέδωσαν εκατομμύρια μαρτύρων οι οποίοι και έγιναν το απόλυτο σύμβολο θυσίας για την αγάπη Του Χριστού. Μετά την μεταφορά και δημιουργία της εξελισσομένης μέσα στο χρόνο, Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρατηρείται η συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη Ιερών Λειψάνων και άλλων κειμηλίων της Χριστιανικής Εκκλησίας τα οποία και συλλήθηκαν μετά την πρώτη άλωση της Πόλεως από τους Σταυροφόρους το 1204 πολλά εκ των οποίων - τουλάχιστον τα προηγηθέντα του σχίσματος μεταξύ Δύσης και Ανατολής- μεταφέρθηκαν στην Δύση όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα. 

Η παροιμιώδης τιμή των Βυζαντινών ως αυτή καταγράφεται σε σχετικά μελετήματα, (Runciman, Schlumberger,Αμαντος, Κουκουλές κ.α) απετέλεσε το θεμέλιο μιας βιωματικής εμπειρίας την οποία αργότερα και υιοθέτησαν άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες στην καθ' ημάς Ανατολή με την Ρωσία να έχει τα ''πρωτεία'' της μεγαλύτερης συλλογής αφθάρτων σκηνωμάτων! Πουθενά όμως ο καλόπιστος ερευνητής δεν διακρίνει την απόδοση τιμής ΄΄Αρχηγού Κράτους'' σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ίσως, επειδή σε αυτές, πρώτος ο ίδιος ο Αυτοκράτορας πολλές φορές γονυπετής υποδεχόταν τα Ιερά Σύμβολα της Πίστεως μας, δεν υπήρχε η ανάγκη της απόδοσης τιμών σε αυτά, ως ''Αρχηγού Κράτους''. 

Σήμερα, σε μια εποχή αμφισβήτησης αρχών, αξιών και βιωμάτων, η πρόσκληση μεταφοράς ενός Ιερού Λειψάνου καθίσταται προκλητική απέναντι σε όσους βρίσκονται αρνητικά απέναντι σε ότι μπορεί να ενισχύει στους άλλους το θρησκευτικό τους συναίσθημα, με αποτέλεσμα η ίδια η Αγία Ελένη να γίνεται αποδέκτης ύβρεων χωρίς η ίδια να προκαλεί σε αυτό. 

Γιατί θα πρέπει λοιπόν να γίνει όλο αυτό; Μήπως τελικά τα αποτελέσματα αυτής της επισκέψεως του Ιερού Λειψάνου έχουν αντίθετα αποτελέσματα των προσδοκωμένων; Τελικά, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει ο λαός μας, αυτό ενισχύει την Πίστη του στον Χριστό και την αγάπη του στην Εκκλησία; Μήπως τελικά όλο αυτό το γεγονός που με τρόπο πομπώδη παρουσιάζεται δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανόν κάποιοι πιστεύουν πως θα επιλύσει; Ακόμα όμως και έτσι να είναι, ποιος ο λόγος να επιστρατευτούν σώματα ασφαλείας , τιμητικά αγήματα, με κυβερνητική εντολή για μιαν Αγία που η θέση της ως Βασιλομήτορος ουδέποτε την οδήγησε σε συμπεριφορές που αντιβαίνουν την ταπεινότητα με την οποία και έζησε στην ζωή Της; 

Εφ΄όσον έπρεπε οπωσδήποτε να δανειστούμε το Λείψανο της Αγίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα αυτό θα έπρεπε να γίνει με τρόπο ώστε το Κράτος να μην έχει καμία συμμετοχή! Δυστυχώς όμως, δεν θα συμβεί αυτό. Και για μια ακόμα φορά θα γραφτούν ολόκληρα κείμενα, σε συνέχεια των ήδη υπαρχόντων, θα γίνουν ολόκληρες συζητήσεις σε μια προσπάθεια αποτίμησης των θετικών και των αρνητικών στοιχείων, της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης.

Και κάτι τελευταίο. Νομίζω πως τέτοιες κινήσεις τελικά το μόνο που αποδεικνύουν είναι, πως ζούμε εκτός πραγματικότητος κάτι που όταν το αντιληφθούμε ίσως πλέον να είναι αργά... 

                                                                       π. Θωμάς Ανδρέου 


2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Δυστυχως π.Θωμα , οι δαιμονισμενες στα sites ειναι πολλες και μαλιστα, ειναι εργαζομενες σε αυτα, αυτες που γραφουν αυτα τα βλασφημα ασεβη υβριστικα απαξιωτικα συκοφαντικα σχολια, εις βαρος των Αγιων μας και της Εκκλησιας μας.
Με πιανει θλιψη και θυμος , οταν τα βλεπω.
Ειναι ατομα της ειδωλολατριας αυτες οι αντιχριστες.Λενε τις ιδιες ανοησιες καθε φορα.

Στυλιανός είπε...

Καταρχάς δεν είναι σκήνωμα! Είναι μια κάτι σαν κούκλα και μέσα δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει και αν αυτά που έχει είναι αυτά που λένε. Το όλο θέμα ειναι καθαρα οικουμενιστικό μιας και ήταν ακόμα μια ευκερία των καρδινάλιων να συμπροσευχηθούν μέσα σε όρθοδοξο ναό. Και ξέρετε πολύ καλά πάτερ τι λένε οι κανόνες γι'αυτο.

Δημοσίευση σχολίου