Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Οι Ιερατικοί στοχασμοί σε βιβλίο.

Ο  σαραντάχρονος  κληρικός  π Θωμάς  Ανδρέου έκανε   για  μια ακόμη φορά το άλμα  του. Με εφαλτήριο  την  ακαδημαϊκή  και θύραθεν    παιδεία του,   την ποιμαντική του  εμπειρία και κυρίως την θέληση   του  να  μοιρασθεί σκέψεις και προβληματισμούς  μ’ άλλους αδελφούς,  κυκλοφόρησε  άλλο ένα βιβλίο  υπό τον τίτλο : «ΙΕΡΑΤΙΚΟΙ  ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ».  
    Το  ότι  είναι σαφής   στην σκέψη του  και σταθερός στην γραφή  του μας  το βεβαιώνει το συγγραφικό και ιεροκηρυκτικό του παρελθόν.   Ότι συγγράφει  αυτό και εννοεί,   ότι υπογράφει  αυτό και ισχύει,   ότι καταγράφει  αυτό και αισθάνεται. Για την  όλη του πορεία  τιμήθηκε  πολυμερώς και πολυτρόπως  από την  Εκκλησία  και από Δομήτορά  της  Χριστό.  Εκείνος  είναι  ο εμπνευστής   των λόγων του και πάροχος  του τάλαντου  της γραφής.  Ευτυχώς  ο π. Θωμάς   δεν το έκρυψε,  αντίθετα   το χαρίζει ευκαίρως  - ακαίρως   εκεί που του δίνεται η ευκαιρία.   

Ταυτόχρονα  και η Εκκλησία τον τίμησε   δεόντως  με το ορφικό   του Αρχιμανδρίτου  του Οικουμενικού Θρόνου   από τον Παναγιώτατο   Οικουμενικό Πατριάρχη  κ. κ. Βαρθολομαίο και με την επίζηλη θέση του Ιεροκήρυκα  της Ι. Μητροπόλεως  Ελευθερουπόλεως  από τον σεμνό, ιεροπρεπή    και λαμπρό συγγραφέα   Ποιμενάρχη   του κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ διατηρεί  και ασκεί άψογα  τα καθήκοντά  του  ως  προϊσταμένου   του Ι. Προσκυνήματος   Παναγίας  Φανερωμένης  Νέας Ηρακλείτσης.

 Με το τελευταίο   του βιβλίο, ένατο στην σειρά, έρχεται να παραδώσει  στο φιλομαθές αναγνωστικό κοινό ογδόντα κείμενα που είδαν πρώτα  το φως της δημοσιότητας  από το  προσωπικό  του ιστολόγιο «ΙΕΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ»,  ενώ κάποια  απ’ αυτά  φιλοξενήθηκαν  και στην αξιόλογη ιστοσελίδα «AMEN.gr». Παντού και πάντα  έλαβε τις καλύτερες  κριτικές  για την ευρηματικότητα  των θεμάτων, την ποικιλία τους,  την διαπραγμάτευσή τους. Όλα  έδειχναν  την ευαισθησία  για θέματα ακόμη  που δεν είναι  αποκλειστικά ενδιαφέροντα  ενός κληρικού. Ο π. Θωμάς   έκανε, ως προείπαμε, τα άλματά του.

 Κορωνίδα  της  καλαίσθητης  ενιαίας  έκδοσης  των κειμένων  είναι ο εμπνευσμένος πρόλογος  του προκοσμήτορα   της Θεολογικής  Σχολής Θεσ/κης,   Ελλογ/του Καθηγητού κ. Μιχαήλ  Τρίτου.  Στις σελίδες   του πραγματοποιεί   μια εύστοχη  «ακτινογραφία»   των κειμένων  χωρίς υπερβολές  ή κολακείες.   Με ρεαλισμό μας «ξεναγεί» στον κόπο και μόχθο ενός άξιου επιστήμονα.  Άξια  τιμής  και επαίνου είναι  και η  όλη προσπάθεια των «εκδόσεων  Δέσποινας  Κυριακίδη» Θεσσαλονίκης  για  την όλη  εμφάνιση του βιβλίου, φάνηκε  ότι υπάρχει εμπειρία  και γνώση.    Η  δε  πανεπιστημιακή  κοινότητα τον τίμησε  με το  να του αποδώσει   το μεταπτυχιακό   τίτλο  με αγιολογικό θέμα   και αναθέτοντάς  του στην συνέχεια  και εκπόνηση   διδακτορικών   διατριβών  προς  εμπλουτισμό  της θεολογικής σκέψεως  και  θεματολογίας. 

  Ως  γνήσιος και ακούραστος  σποριάς έσπειρε   με θάρρος και ένθεο ζήλο στο γεώργιο  του Κυρίου  τα κείμενα και αναμένει    την καρποφορία   του εν καιρώ.   Το ότι θα ποτίζονται   με το νερό της ειλικρίνειας  και της  αποφασιστικότητας  είναι η  εγγύηση  ότι θα  καρποφορήσουν  πλούσια και  σύντομα.  Εμείς  απλά  θα καμαρώνουμε   την  πνευματική πρόοδο  του συγγραφέα,  των αναγνωστών  του   και θα καταθέτουμε   στην αγαθή  του προαίρεση   για  ότι πράττει  τα  συγχαρητήριά μας   για την πρωτοβουλία,   την διαπραγμάτευση,  την  έκδοση  του  πλούσιου θεματολογίου.  Με τον  δικό του   πνευματικό  κόπο  θα πλουτίσουμε οι υπόλοιποι   και θα τον  ευγνωμονούμε καρδιακά και πάντα για  την δωρεά   του αυτή.


                                                         Αρχιμ. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου