Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

‘’Μια συνάντηση που άλλαξε ολόκληρη ζωή…’’

‘’ Οδα τι Μεσσας ρχεται λεγμενος Χριστς· ταν λθ κενος, ναγγελε μν πντα.  λγει ατ ησος· γ εμι, λαλν σοι’’ (Ιωαν. 4- 26). 
Κάπου στην Σαμάρεια της Παλαιστίνης βρίσκεται ο Κύριος, παρά τω φρέαρ του Ιακώβ. Εκεί, στο νερό, ο Χριστός σταμάτησε κουρασμένος οδοιπόρος στον κόσμο του πόνου, της λύπης και του στεναγμού, στον κόσμο της ασθένειας και της αμαρτίας… Σιμά του εκεί, μια γυναίκα. Η Φωτεινή ! Έχει απέναντι της, τον φωτεινό ήλιο της δικαιοσύνης.
         Δεν το γνωρίζει όμως αυτό. Σε λίγο ο Ίδιος θα της το αποκαλύψει. Το φως που ακτινοβολεί από την γλυκιά μορφή Του, την μαγνητίζει κάνοντας την Φωτεινή, ολόφωτη! Ένας διάλογος αρχίζει μεταξύ τους. Ένας διάλογος που θα της αλλάξει ολόκληρη την ζωή! Πώς μιλά ο Θεός με τον άνθρωπο! Πώς ο Θεός συνδιαλέγεται με τον άνθρωπο , την στιγμή κατά την οποίαν ο άνθρωπος αδυνατεί να διαλεχθεί  με τον αδελφό του !
Σε μια κοινωνία που πολύ εύκολα στιγματίζει ανθρώπους έρχεται ο Χριστός να αγκαλιάσει κάθε έναν που αποδιώχνουν οι άνθρωποι από κοντά τους. Σε αυτήν την μεγάλη αγκαλιά του Χριστού χωρούν όλοι! Κλέφτες, πόρνες, ληστές, οι μεγαλύτεροι αμαρτωλοί όλων των εποχών, κατάφεραν να γίνουν άγιοι, οι φίλοι του Θεού! Μπρος στην ανθρώπινη αδιαλλαξία ξεδιπλώνεται το αμέτρητο έλεος της φιλανθρωπίας του Θεού για τον άνθρωπο.
Κάποια στιγμή, ο διάλογος κορυφώνεται. Η Αγία Φωτεινή αναζητά Τον Χριστό και Εκείνος της αποκαλύπτεται ! ‘’ Εγώ ειμί ο λαλών σοι’’ Της λέει ! Από τις ελάχιστες προσωπικές αναφορές του Χριστού μέσα στα Ιερά Κείμενα των Ευαγγελίων, όπου ο Ίδιος ο Χριστός αποκαλύπτει στους ανθρώπους την Θεϊκή Του υπόσταση. Σε τέτοιες στιγμές, της αποκάλυψης Του Θεού, ο άνθρωπος γίνεται δυνατός, αφού μετέχει στην Θεϊκή υπόσταση του Χριστού ως κατά Χάριν Θεός. Ο άνθρωπος θεοποιείται μετέχοντας στην Θεία Χάρη! Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως ο Χριστιανισμός δεν αποτελεί ένα φιλοσοφικό ιδεολόγημα , αλλά εσωτερικό βίωμα η εξωτερίκευση του οποίου γίνεται ομολογία !
Η περίπτωση της Αγίας Φωτεινής, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως ο Θεός’’ ο ετάζων καρδίας και νεφρούς’’ γνωρίζει την ψυχή του κάθε ανθρώπου, μπορεί και διακρίνει στο πλάσμα Του, ότι ο ίδιος ο άνθρωπος αδυνατεί να δει και στο ένα βήμα που κάνει ο άνθρωπος στην αναζήτηση του Θεού, κάνει δέκα βήματα ο Θεός για να τον φθάσει !  Η έννοια της αποστασίας, αφορά μόνον τον άνθρωπο. Ως απομάκρυνση που αποτελεί προσωπική επιλογή του ανθρώπου. Ακόμα όμως και όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, ο Θεός δεν παύει να είναι κοντά του.
Στην περίπτωση της Αγίας Φωτεινής, αυτή η ξεχωριστή συνάντηση με τον Χριστό μας στάθηκε ικανή να της αλλάξει ολόκληρη την ζωή της! Κάθε άνθρωπος, έχει την προσωπική στιγμή της συνάντησης του με τον Θεό! Αρκεί να μην πάψει να Τον αναζητά στην ζωή του. Πολλές φορές, λανθασμένα, ο άνθρωπος αναζητά τον Θεό στις στιγμές της δυστυχίας του, ξεχνώντας Τον όταν είναι ευτυχισμένος. Χρειάζεται τον Θεό με τα δικά του μέτρα με βάση τις ανάγκες του. Ωστόσο ,είναι σημαντικό ο άνθρωπος να μην ξεχνά την πρόσκληση που του απευθύνει πάντοτε ο Θεός:’’ Δεύρο ακολούθει μοι..’’ κάτι που συχνά επαναλαμβάνει στον άνθρωπο! Ουσιαστικά αυτή η συνάντηση της Αγίας με τον Χριστό αυτό κάνει, να Τον ακολουθήσει για πάντα !  Μακάριοι εκείνοι που ‘’αιχμαλωτίσθηκαν’’ λοιπόν στα δίκτυα της Αγάπης του Θεού!  Είναι οι κληρονόμοι της Επουρανίου βασιλείας Του η οποία και ετοιμάσθηκε για αυτούς από καταβολής του κόσμου, Βασιλείας της οποίας και εμείς εύχομαι να κληρονομήσουμε  . Αμήν. 
                                                                                         π. Θωμάς Ανδρέου 

Εκφωνήθηκε την 13ην Μαΐου 2012 , εις τον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου- Ελευθερουπόλεως. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου