Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ορθόδοξη πίστη. ( Κυριακή της Ορθοδοξίας)

 

Στην απαρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της πιο κατανυκτικής περιόδου του λειτουργικού έτους, η Εκκλησία μας υπενθυμίζει ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη το 842 μ.Χ στην Κωνσταντινούπολη και σηματοδότησε την οριστική παύσει της θλιβερής περιόδου της εικονομαχίας, μιας περιόδου που ταλάνισε το σώμα Της Εκκλησίας για περίπου έναν αιώνα.


Η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων έγινε με πανηγυρική λιτανεία σε ανάμνηση της οποίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας λιτανεύουμε τις Ιερές Εικόνες. Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα , δηλαδή της ορθόδοξης πίστης, της βιωματικής πορείας εκατομμυρίων ανθρώπων που έζησαν και πέθαναν με τον Χριστό. Το ιστορικό γεγονός της αναστήλωσης των ιερών εικόνων, δεν είναι παρά μια μικρή ψηφίδα σε ένα τεράστιο ψηφιδωτό που υπάρχει στο προσκήνιο της ιστορίας για πάνω από είκοσι ένα αιώνες.

Εμείς λέμε πως είμαστε Ορθόδοξοι. Σήμερα, λοιπόν τιμούμε εκείνους που έζησαν ορθόδοξα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η πίστη! Η μάλλον καλύτερα δεν είναι για τους πολλούς, αλλά για τους λίγους, για εκείνους που την πίστη τους δεν την διαπραγματεύονται αλλά την βιώνουν καθημερινά στη ζωή τους, ομολογούν Χριστό μέσα από αυτήν και τέλος πεθαίνουν με αυτήν ή ακόμα περισσότερο πεθαίνουν για αυτήν!

Κάπως έτσι η Εκκλησία μετρά 21 αιώνες ιστορικής παρουσίας στον κόσμο! Γιατί η πίστη είναι υπόθεση των λίγων που κάνουν την διαφορά. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων πολλοί προσπάθησαν να Την αλώσουν. Μάλιστα χειρότεροι στα αποτελέσματα των προσπαθειών τους για τον σκοπό αυτό, φάνηκαν όσοι βρέθηκαν μέσα στο σκάφος που λέγεται Εκκλησία και όχι όσοι ήταν εκτός αυτού.

Όμως τελικά οι ίδιοι πέρασαν στο παρασκήνιο και η Εκκλησία παραμένει στο προσκήνιο της ανθρώπινης ιστορίας. Το μυστικό της είναι ένα! Η Εκκλησία ΔΕΝ είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Γιαυτό τον λόγο δεν μπορεί να αλωθεί από ανθρώπους όσες προσπάθειες και αν κάνουν. Αν κάτι αποδεικνύει την Χάρη Του Θεού μέσα στην Εκκλησία, τούτο είναι! Που ξανάδες καράβι να προσπαθούν οι ναύτες του να το βυθίσουν, εκείνοι να πνίγονται και το καράβι να συνεχίζει να πλέει... Αυτά, μόνο Ο Θεός μπορεί να τα καταφέρει!

Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ας σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας και στο Θεό. Απέναντι στον εαυτό μας ας θέσουμε το ερώτημα: τελικά είμαστε Ορθόδοξοι; Την απάντηση την κρατά ο καθένας μας στα χέρια του αφού η πίστη εκτός του ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση είναι και προσωπικό βίωμα. Το να πω πιστεύω πολύ η πιστεύω λίγο δεν ισχύει Ή πιστεύω ή δεν πιστεύω. Στην πίστη, οι εκπτώσεις οδηγούν σε πτώσεις!

Τέλος, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε κάποιους από εμάς, κληρικούς και λαϊκούς, θα ελέγξει τη συνείδηση μας αφού μετρώντας τα άπειρα παραδείγματα των προγενέστερων, θα καταλάβουμε την δική μας ανεπάρκεια καθώς και την ευθύνη μας για το μέλλον, επαληθεύοντας ίσως τον Κωστή Παλαμά όταν γράφει:
"Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν,
πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί".
                                                                 
                                                                       π. Θωμάς Ανδρέου




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου