Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Χατζή Χαλίλ εφέντης: Ένας άγνωστος, δίκαιος μουσουλμάνος.

Πολλές φορές, ακούς μιαν ιστορία και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως, τελικά, ο παράδεισος χωράει πολλούς μέσα του. Ίσως, έχει μια γωνιά που θα σταθούν εκεί με το κεφάλι ψηλά απέναντι στο Δημιουργό των πάντων, όλοι όσοι δεν πίστεψαν ποτέ πως τον έχουν εξασφαλίσει, αλλά τελικά τον κέρδισαν... Σίγουρα σ’ αυτή τη γωνία, πρώτος τους θα ’ναι ο ανώνυμος ληστής...Έγραψα γι’ αυτόν πριν λίγες μέρες και τον μνημονεύω τώρα για να προλάβω όσους πάνε να μου προτάξουν πως η Βασιλεία των ουρανών ανήκει σ’ όσους είχαν το προνόμιο να γεννηθούν Χριστιανοί...

Παιδιά και διαδίκτυο...

Μέσα από μια συζήτηση, μου ήρθε στη σκέψη η εικόνα των παιδιών της εποχής μας που κρατούν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή η το κινητό του γονιού αν όχι το δικό τους και χάνονται μέσα στον ψεύτικο κόσμο του διαδικτύου. Μπορούν να σιωπήσουν για ώρες αφημένα στο να πλοηγούνται στο διαδίκτυο...

Μεγάλες δυνάμεις και Ελλάδα.

Στον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι, όπως ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, καθώς και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους στην Εθνική μας επέτειο!

Ελλάδα! Η γη των Αγίων και των ηρώων...

Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας! Όχι τυχαία, αφού την μεγάλη ημέρα του Ευαγγελισμού, επιτελείται "της σωτηρίας ημών τό Κεφάλαιον, καί του ἀπ᾽ αιώνος Μυστηρίου η φανέρωσις".

«Κληρικοί στον αγώνα για την ελευθερία»

Το έτος 2021 αποτελεί ορόσημο μιας και συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, αυτού του θαύματος που συνέβη μετά από τέσσερις αιώνες δουλείας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί την απαρχή της αλλαγής της παγκόσμιας ιστορίας.

Η λογική Του Θεού...

Πάντα με προβλημάτιζε η "λογική" του Θεού απέναντι σε δυο πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις ευαγγελικές περιγραφές. Το πρώτο έχει όνομα, Ιούδας... Απόστολος, επιλεγμένος απ' τον Ίδιο τον Χριστό. Ο άνθρωπος που τον συνόδεψε για τρία χρόνια όταν Εκείνος περπάτησε μεταξύ των ανθρώπων. Τον είδε να θεραπεύει λεπρούς. Να χαρίζει το φως σε τυφλούς, να απελευθερώνει από τα δεσμά της αμαρτίας τους μετανιωμένους αμαρτωλούς...

Ο τυφλός συκοφάντης ...

Ο συκοφάντης είναι ο άνθρωπος που θα θελήσει να σε κτυπήσει με τον χειρότερο τρόπο! Θα μπερδέψει το ψέμα με την αλήθεια για να σε μηδενίσει! Τυφλωμένος από την εμπάθεια, χωρίς καμιά αναστολή, θα μηχανευτεί τρόπους για να σε τραυματίσει... Ο τυφλωμένος από την εμπάθεια του συκοφάντης, υπολογίζει πως το ψέμα θα καλύψει την αλήθεια, τουλάχιστον αυτό πιστεύει...

Ιησούς Χριστός , το κέντρο της ανθρώπινης ιστορίας !

Μία από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχω ποτέ δει, είναι και αυτή που δείχνει τον Χριστό στο κέντρο της ανθρώπινης ιστορίας να περιβάλλεται από πρόσωπα που το πέρασμά τους από τον κόσμο απετέλεσε μέρος αυτής της ιστορίας.

Ορθόδοξη πίστη. ( Κυριακή της Ορθοδοξίας)

 

Στην απαρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της πιο κατανυκτικής περιόδου του λειτουργικού έτους, η Εκκλησία μας υπενθυμίζει ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη το 842 μ.Χ στην Κωνσταντινούπολη και σηματοδότησε την οριστική παύσει της θλιβερής περιόδου της εικονομαχίας, μιας περιόδου που ταλάνισε το σώμα Της Εκκλησίας για περίπου έναν αιώνα.

Η Παναγία σας φταίει;


Εικόνες θλίψης και ντροπής ταυτόχρονα! Προχθές, οδός Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα νεαρών διαδηλωτών τους, οποίους είδαμε να βεβηλώνουν εικόνα της Παναγίας φωνάζοντας ταυτόχρονα "να πεθάνει η Ελλάδα να ζήσουμε εμείς, στο διάολο η οικογένεια, θρησκεία και πατρίς". Αυτά τα νεαρά άτομα χωρίς καμία συναίσθηση βεβήλωσαν προκλητικά την εικόνα της Παναγίας, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα χιλιάδων Ελλήνων πιστών Χριστιανών. 

Άνθρωποι και θηρία! Άγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης.

Σήμερα με αφορμή την ημέρα μνήμης του Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου κάθισα να χαράξω λίγες γραμμές  μιας και θυμήθηκα το προσκύνημα μας στο μοναστήρι του στην έρημο του Ιορδάνου στα χρόνια που διακονούσα ως ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Είχαμε πάει λοιπόν κληρικοί και λαϊκοί στους Αγίους Τόπους για προσκύνημα, με προεξάρχοντα τον σεπτό Μητροπολίτη. Μεταξύ άλλων πήγαμε και στο Μοναστήρι του Αγίου όπου εκεί θαυμάσαμε τον κόπο και τον αγώνα του ηγουμένου γέροντα Χρυσοστόμου.

Η διάκριση ως γνώρισμα της χριστιανικής ζωής! ( Σκέψεις στο Αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Απόκρεω , Α’ Κορ. η’ 8 – θ’ 2)

Στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Απόκρεω, ο Απόστολος Παύλος απευθυνόμενος στην Εκκλησία της Κορίνθου μιλά για την διάκριση με την οποία πρέπει να πορευόμαστε πάντοτε στη ζωή μας. Την περίοδο κατά την οποία ο Παύλος απευθύνεται στους Κορινθίους μέσα από την επιστολή του, είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα μεταξύ των μελών της εκκλησιαστικής κοινότητας  σχετικά με το ζήτημα της κατάλυσης των ειδωλοθύτων, δηλαδή των κρεάτων που προέρχονταν από τις ειδωλολατρικές θυσίες.