Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

ΜΑΡΤΥΡΕΣ και ''μάρτυρες''

Λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Νίκαια της Γαλλίας, ένα ακόμα τραγικό περιστατικό ήρθε να προστεθεί στην μεγάλη αλυσίδα των εγκληματικών ενεργειών των τρομοκρατών του ISIS, σε μια μικρό χωριό της Γαλλίας.


Οι τρομοκράτες, εισέβαλαν ξαφνικά στον Ναό του χωριού Ρουέν, στην περιοχή της Νορμανδίας στην βόρεια Γαλλία, τη στιγμή που ο υπερήλικας εφημέριος τελούσε την Θεία Λειτουργία. Εκεί, ενδεδυμένος την Ιερατική του στολή, ο νέος μάρτυρας της Εκκλησίας του Χριστού, σφαγιάστηκε από την φονική μάχαιρα των τρομοκρατών οι οποίοι λίγο αργότερα σκοτώθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών που έσπευσαν εκεί.

Κάποιοι, σίγουρα θα σπεύσουν να με κατηγορήσουν πως αναγνωρίζω ως μάρτυρα έναν Ρωμαιοκαθολικό... Τους απαντώ προκαταβολικά πως το μαρτύριο για τον Χριστό είναι κοινό για όλους τους Χριστιανούς και πως τελικά, αυτό μας ενώνει... Εάν δε επιτρέψει ο Θεός να βρεθούμε σε ανάλογη στιγμή, τότε μόνον ο Θεός γνωρίζει τι θα συμβεί...

Σκέπτομαι ωστόσο, πως και οι τρομοκράτες τζιχαντιστές, που πρωταγωνιστούν στις εγκληματικές αυτές ενέργειες εις βάρος αθώων ανθρώπων, θεωρούν εαυτόν ''μάρτυρες'' του δικού τους Θεού που θα τους εξασφαλίσει τον δικό του ''παράδεισο'' όταν εκείνοι φτάσουν εκεί, με τα χέρια τους βουτηγμένα στο αίμα των ''απίστων'' Χριστιανών. 

Πόσο μεγάλη είναι τελικά  η διαφορά μεταξύ των Χριστιανών Μαρτύρων και των αυτοχρισθέντων ''μαρτύρων '' μιας άλλης θρησκευτικής παραδοχής! Αιώνες τώρα, οι Χριστιανοί μάρτυρες οδηγήθηκαν και οδηγούνται στο δρόμο του μαρτυρίου, χωρίς οι ίδιοι ποτέ να γίνουν θύτες των θυτών τους! Αντίθετα, στις περιπτώσεις των τρομοκρατών ισλαμιστών, οι θύτες αυτοθυματοποιούνται την στιγμή που γίνονται αιτία να δολοφονηθούν τα πραγματικά θύματα μιας θρησκείας που ακροβατεί μεταξύ μάχαιρας και φωτιάς! 

Ασφαλώς, το έχω ξαναγράψει και πάλι οφείλω να το επαναλάβω: οι σημερινοί ισλαμιστές τζιχαντιστές, είναι η ιστορική συνέχεια των χριστιανών σταυροφόρων... Κάποτε γίνονταν εγκλήματα με λάβαρο τον Σταυρό! Σήμερα τα ίδια αποτρόπαια εγκλήματα γίνονται με λάβαρο την ημισέληνο... Άλλαξαν οι ρόλοι, αλλά τα θύματα παραμένουν τα ίδια! Αθώοι άνθρωποι που πεθαίνουν στο όνομα μιας θρησκείας!   

Η εξέλιξη των γεγονότων τρομάζει. Το χειρότερο όλων είναι, πως οι δολοφόνοι είναι μεγαλωμένοι στις χώρες που τώρα κτυπούν! Εμποτισμένοι με το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, κτυπούν τυφλά εκεί που έζησαν για χρόνια μιλώντας την γλώσσα της ''πατρίδας'' που ποτέ τελικά δεν αναγνώρισαν ως δική τους, γνωρίζοντας την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας εις βάρος της οποίας εγκληματούν, πολιτισμό που ουδέποτε υιοθέτησαν κάτι που εμφαίνεται μέσα από τις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες που προσμετρούν εκατοντάδες νεκρών κάθε ηλικίας! 

Θυμάμαι το ευαγγέλιο της Κυριακής που πέρασε. Εκεί, όπου οι κάτοικοι της χώρας των Γεργεσηνών, (Μτθ. 7,28) πλησίασαν τον Χριστό μετά το θαύμα της θεραπείας του συμπολίτη τους ζητώντας Του να φύγει από την πόλη τους, να φύγει από την ζωή τους! Το ίδιο κάναμε και εμείς σήμερα. Ζητήσαμε με τον τρόπο μας να φύγει ο Χριστός από την ζωή μας! Η Γαλλία, είναι η μήτρα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που γεννήθηκε μετά την Γαλλική επανάσταση. Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, αποθρησκευτικοποίησε την ίδια την Ευρώπη που σήμερα δέχεται τα πλήγματα των τρομοκρατών, θερίζοντας ότι τόσα χρόνια έσπειρε! Ίσως τελικά, αυτό να είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα της ίδιας της Ευρώπης... 
                                                                              π. Θωμάς Ανδρέου 
                                                                                           

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου