Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

''Παπαδοταλιμπάν...''

Την ιστορία, μου την διηγήθηκε φίλος κληρικός, κατά πάντα αξιοσέβαστος, παραδοσιακός στην εμφάνιση του, με γενειάδα πλουσία ατάκτως ειρημένη, και κοτσίδα πληθωρική, έτσι όπως γνωρίζουμε τον παραδοσιακό Κληρικό στην Πατρίδα μας. 






Ο παραδοσιακός αυτός παπάς, θέλησε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, να επισκεφθεί την αιωνία Πόλη της Ρώμης, να θαυμάσει εκ του σύνεγγυς  το κάλλος της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας μέσα από τα πεισματικά αντιστεκόμενα στο χρόνο μνημεία, το Κολοσσαίον, τις αρχαίες κατακόμβες κοκ. Πήγε και στο Βατικανό, λίγο κουμπωμένος βέβαια, γιατί πριν φθάσει, είχε πληροφορηθεί τα σχετικά πορίσματα του γνωστού  συνεδρίου που έγινε τελευταία και το οποίον αποφάνθηκε τελικά περί της επικείμενης Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου, πριν ακόμα αυτή συγκληθεί…

Όταν ζήτησε την άδεια του Επισκόπου του, εκείνος, ‘’περισσοτέρως ζηλωτής υπάρχων των πατρικών του παραδόσεων’’ του έδωσε μεν την απαιτουμένη άδεια με τον ρητό όρο,  να προσκυνήσει τα ματωμένα χώματα της χριστιανικής Ρώμης και ταυτοχρόνως, να ομολογήσει Ορθοδοξία εντός των τειχών του Βατικανού δια της Ορθοδόξου αυτού παρουσίας….

Αφού έφθασε εκεί, περιβεβλημένος την Ορθόδοξη περιβολή με το υψηλότατον καλημμαύχιον του και το μακρύρασο να ανεμίζει από τον ανοιξιάτικο της Ρώμης αέρα, θέλησε να επισκεφτεί και την γνωστή  Fontana di Trevi, να θαυμάσει το τεράστιο συντριβάνι , με τον αγέρωχο Ποσειδώνα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, χωρίς να ευχηθεί ασφαλώς κάτι, όπως συνηθίζεται!

Διαπίστωσε λοιπόν, πως εκατοντάδες ανθρώπων βρίσκονταν κοντά σε αυτό, άλλοι φωτογραφίζοντας το και άλλοι φωτογραφίζοντας τον εαυτό τους με φόντο το συντριβάνι. Ο παππούλης μας θέλησε να τραβήξει και αυτός μια φωτογραφία το σιντριβάνι, όπως έκαναν σχεδόν όλοι.

Με κόπο – λόγω του πλήθους- πλησίασε σε κάποια απόσταση, και βγάζει την φωτογραφική μηχανή του, κεντράροντας στο σημείο. Σε κάποια στιγμή με την άκρη του ματιού του, διαπιστώνει πως το πλήθος αριστερά και δεξιά του, είχε απομακρυνθεί κατά δύο μέτρα και αυτός βρισκόταν στην μέση κρατώντας την μηχανή του…

Ξαφνιασμένος κοιτάζει αριστερά και δεξιά και βλέπει τον κόσμο, αντί να κοιτούν το συντριβάνι να κοιτούν με τρόμο, τον ίδιο! Μάλιστα , είδε μερικούς να τον φωτογραφίζουν λες και έβλεπαν να έχει ζωντανέψει εμπρός τους, ο σιωπηλός Ποσειδών του συντριβανίου….

Ο παππούλης απόρησε! Ώσπου ακούει σχεδόν ψιθυριστά κάποιον να τον δείχνει λέγοντας στον διπλανό του: ‘’Ταλιμπάν….’’ Κατάλαβε ο παπάς. Μέσα στο κλίμα υστερίας που έχει η Ευρώπη λόγω των γνωστών τρομοκρατικών επιθέσεων, κάποιοι τον είχαν περάσει για τζιχαντιστή! Έτσι εξηγείτο πως ξαφνικά βρέθηκε μόνος του έχοντας σε απόσταση ασφαλείας εκατοντάδες ανθρώπους αριστερά και δεξιά του.

Τότε, σκέφτηκε: μωρέ πιο συντριβάνι! Αυτούς θα φωτογραφήσω που με κοιτάνε σαν εξωγήινο! Και δώστου αρχινά τις φωτογραφίες ο παπάς, αριστερά και δεξιά και στο τέλος κάνει και μια υπόκλιση προς το απορημένο πλήθος και αποχώρησε θριαμβευτικά από το σημείο! Πήγε γρήγορα στο ξενοδοχείο. Τουλάχιστον, κατά ένα μέρος, είχε ομολογήσει την Ορθοδοξία με την παραδοσιακή περιβολή του! Τώρα, αν τον πέρασαν για τζιχαντιστή, αυτός φταίει; Κοίταξε στον καθρέπτη την πλουσία γενειάδα , κυματιστή να πέφτει στο στήθος του! Πόσες φορές δεν άκουσε τον επίσκοπο να του πλέκει το εγκώμιο για τούτη την γενειάδα….


-Πάλι καλά που γλίτωσα, σκέφθηκε! Για φαντάσου να με είχαν πιάσει οι καραμπινιέροι βλέποντας με να με φωτογραφίζουν δεκάδες άνθρωποι από απόσταση ασφαλείας και να μονολογούν: ταλιμπάν! Μωρέ, πάλι καλά που γλίτωσα, είπε ξανά και έκανε τρεις φορές, όχι μία, το σημείο του Ορθόδοξου Σταυρού, εκεί  στο κέντρο της αιωνίας Πόλεως της περιβρεχομένης υπό του Τίβερη ποταμού, μαρτυρία πίστεως, δίπλα στα  υψωμένα τείχη του Βατικανού…
                                                                                    π. Θωμάς Ανδρέου 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ο παππούλης θά έλεγα μάλλον ήταν τών άκρων

Stathis είπε...

Δικαίωμά του ήταν να κυκλοφορεί όπως επιθυμεί. Άλλωστε, η περιβολή του αυτή δεν είναι και η μοναδική, ειδικά στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου