Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Περίεργα από το facebook....

Είναι αλήθεια.πως για πολλά χρόνια ήμουν πολύ επιφυλακτικός έως και αρνητικός. όσον αφορά την χρήση του facebook.


Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, δημιούργησα τους ''Ιερατικούς στοχασμούς'' αυτό το προσωπικό blog, μέσα από το οποίον  αυτό το χρονικό διάστημα, καταθέτω τις προσωπικές μου απόψεις και σκέψεις. 

Φίλος τεχνικός του διαδικτύου τότε, με συμβούλευσε να προβώ στην δημιουργία προφίλ στο facebook, ώστε τα κείμενα των ''Ιερατικών στοχασμών'' να βρουν περισσότερους αναγνώστες στον αχανή ιστοχώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με πολύ δισταγμό, δέχθηκα την πρόταση, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αυξηθεί η δυνατότητα του διαδικτυακού αυτού άμβωνα. Οφείλω να πω, πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το προφίλ, δέχθηκε αιτήματα φιλίας από πλειάδα αδελφών κληρικών αλλά και από σημαντικό αριθμό ενοριτών μου, που επικοινωνούσαν μαζί μου και μέσα από αυτό.

Το προφίλ, είχε το όνομα μου (π. Θωμάς Ανδρέου) καθώς και την φωτογραφία μου, δηλαδή πλήρη και αληθινά στοιχεία του κατόχου. Πριν λίγο χρονικό διάστημα, φίλος κληρικός με ενημέρωσε πως ξαφνικά ''έκλεισε'' το προφίλ του, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση. Ξαφνικά σήμερα, το ίδιο συνέβει και στο δικό μου. Προσπαθώντας να δω το προφίλ,διαπίστωσα πως δεν με αναγνώριζε ως κάτοχο του, αλλά ζητούσε κάποιο επίσημο κρατικό έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα του κατόχου. 

Μιας και εκ των πραγμάτων, είχα ήδη καταθέσει τα αληθινά στοιχεία του προσώπου μου, κατέθεσα αντίγραφο του διαβατηρίου μου, ώστε να επαναλειτουργήσει το προφίλ. Δεν ξέρω αν τελικά αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, με ξένισε το γεγονός πως το facebook, ζήτησε κάποιο επίσημο έγγραφο ώστε να επαληθεύσει την ταυτότητα του προσώπου. 

Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός, πως πολιτική του facebook είναι να μην δέχεται θρησκευτικά σύμβολα - όπως γράφει- όπως επί παραδείγματι το π. που προηγούνταν του ονόματος μου και δήλωνε την Ιερατική μου διακονία. Αν όντος το πρόβλημα του  facebook είναι να εκλείψει η ανωνυμία των χρηστών του, όχι μόνον πολύ καλά κάνει, αλλά θα έπρεπε να το έχει κάνει προ πολλού ώστε να μην μπορεί ο καθένας κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του, να ενεργεί παράνομα και καταχρηστικά εις βάρος άλλων ανθρώπων. 

Καταθέτω λοιπόν τον προβληματισμό μου, σχετικά με τους λόγους αυτής της απενεργοποίησης του προφίλ καθώς και τις σκέψεις μου, μέσα από τους ''Ιερατικούς στοχασμούς'' που στο διάστημα της λειτουργίας τους ξεπέρασαν τις εικοσιπέντε χιλιάδες επισκεπτών! ''Ο λόγος τοῦ Θεοῦ οὐ δέδεται'' (Τιμ. β' 2-9). Θα συνεχίσω λοιπόν να καταγράφω  τις πενιχρές μου σκέψεις ελπίζοντας πως οικοδομώ και οικοδομούμαι ταυτόχρονα. Ούτως η άλλως, παρά το γεγονός πως μπορώ να δημιουργήσω νέο προφίλ, δεν πρόκειται να το κάνω, θεωρώντας πως το facebook απλά δημιουργεί έναν κύκλο στην επικοινωνία του ανθρώπου που έχει αρχή και τέλος.

Οι ''Ιερατικοί στοχασμοί'' έχουν έναν στόχο. Να καταστούν προέκταση του άμβωνα της Εκκλησίας, που με πολύ αγάπη διακονώ , στον αχανή χώρο του διαδικτύου. Και στην μέχρι σήμερα πορεία, θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος αυτός, έχει εν πολλοίς επιτευχθεί! 
                                                                                                               π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου