Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Αθέων σκανδαλισμός....

Η αφορμή δόθηκε από την εξαγγελία της μεταφοράς των Αγίων Λειψάνων σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών, ώστε να έχουν την δυνατότητα κάποιοι ασθενείς να προσκυνήσουν. Συζητήσεις επί συζητήσεων!



Κείμενα αναρτημένα στο διαδίκτυο, άλλοτε προασπιζόμενα την ιδέα της μεταφοράς των Αγίων Λειψάνων στο Νοσοκομείο των Αθηνών και άλλοτε απαξιωτικά , ακόμα και υβριστικά όχι μόνον απέναντι σε πρόσωπα ανθρώπων αλλά και σε αυτούς τους Αγίους του Θεού! Συνήθεις ύποπτοι, οι ίδιοι! Οι ίδιοι που διαμαρτυρήθηκαν για την μεταφορά του Αγίου Φωτός με επίσης τιμές Αρχηγού Κράτους, οι ίδιοι που καυχώνται για τον ορθολογισμό τους, οι ίδιοι που θεωρούν την απλοϊκή πίστη των γραϊδίων με την οποίαν μεγαλώσαμε γενιές και γενιές, ως επιστροφή στον μεσαίωνα... 

Κάποιοι, θέλησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ένα προσκύνημα και δυστυχώς, τους δώσαμε την μεγάλη ευκαιρία! Η μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα, βρέθηκε στο στόχαστρο όσων μας θεωρούν σκοταδιστές, όσων επιμένουν πως ο άνθρωπος που θρησκεύει δεν σκέπτεται λογικά, όσων τέλος, περίμεναν υπομονετικά για να βρουν την ευκαιρία να πλήξουν για μια ακόμη φορά, το θρησκευτικό συναίσθημα του πιστού λαού μας! 

Θεώρησαν πως η μεταφορά των Αγίων λειψάνων στο νοσοκομείο, θα δώσει φρούδες ελπίδες για ζωή, σε ετοιμοθάνατους... Πίστεψαν, πως το να ελπίζει κάποιος στο θαύμα, αποτελεί ουτοπία η οποία θα καλλιεργηθεί με την επίσκεψη των Αγίων Λειψάνων στον χώρο του νοσοκομείου... Ήθελα να ήξερα: ξέρουν οι ίδιοι τι σημαίνει να βρίσκεσαι εσύ, ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο στο κρεβάτι του πόνου; Ξέρουν τι είναι να προσπαθείς να βρεις τρόπο να αναθερμάνεις την φλόγα της ελπίδος για την ζωή που τρεμοσβήνει; Αν δεν τα γνωρίζουν αυτά, τότε σίγουρα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει θαύμα, τι σημαίνει υπέρβαση της λογικής, τι σημαίνει αδυναμία της λογικής μπροστά στο υπέρλογο! 

Μην προσπαθήσει κανείς να φέρει αντιμέτωπο την Θρησκεία με την Επιστήμη! Όσοι το προσπάθησαν ματαιοπόνησαν μιας και διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες τους, όταν η μία, ήρθε να συμπληρώσει την άλλη! Δεν νομίζω τελικά πως τους πείραξε η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων στο νοσοκομείο. Νομίζω, πως τους πειράζει που δεν έχουν την δύναμη να πιστέψουν σε κάτι ανώτερο από τους ίδιους, γιατί το να μπορείς να πιστεύεις αληθινά , θέλει πραγματική δύναμη! 

Δεν θα μπορούσα όμως να μην τους δώσω ένα απειροελάχιστο δίκιο.... Μήπως τελικά το έχουμε παρακάνει; Μήπως οι τόσο συχνές μεταφορές των Αγίων μας, γίνονται μια συνήθεια που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε κάποια στιγμή στην απαξίωση; Τα Ιερά Προσκυνήματα , αποτελούν μια αρχαία της Εκκλησίας παράδοση η οποία εδράζεται στην ανάγκη στήριξης του ευσεβούς λαού μας σε δύσκολες συγκυρίες. Αποτελεί αρχαία παράδοση η μεταφορά Αγίων Λειψάνων σε περιοχές που επλήγησαν στο παρελθόν από μία καταστροφή, η παλαιότερα από κάποια λοιμώδη ασθένεια κλπ. Δεν είναι κακό αυτό! Αντίθετα νομίζω πως για όποιον διαθέτει το δώρο της πίστεως, τα Ιερά μας σεβάσματα αποτελούν την πηγή της ευλογίας στους προσκυνητές τους. 

Η Αθήνα, έχει δεκάδες νοσοκομεία και κλινικές γεμάτα από ασθενείς. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου νοσοκομείου έδωσε λάθος μηνύματα σε όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι στο κρεβάτι του πόνου...  Δεν ξέρω αν τελικά, ο των αθέων σκανδαλισμός θα μπορούσε να μας προβληματίσει. Όπως, θα μπορούσαν να προβληματιστούν και οι ίδιοι, δείχνοντας τον ίδιο ζήλο, στο δικαίωμα του κάθε ασθενούς σε δωρεάν υγεία, σε δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, ώστε ανεμπόδιστα η επιστήμη να μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην ζωή του ανθρώπου... Αν είχαν όλοι αυτοί ομονοήσει σε αυτό, ίσως σήμερα να μην υπήρχε ανάγκη της παρουσίας των κοινωνικών φαρμακείων... 

Μέχρι τότε, ας επιστρέψουμε στην μίζερη και καταθλιπτική ζωή μας! Ας μην γίνει αιτία η ευλογία της παρουσίας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, να ξεχάσουμε τόσο γρήγορα το ''bullying'' για το οποίο αναλώθηκαν εκατοντάδες ώρες συζητήσεων με αφορμή το θάνατο του Β. Γιακουμάκη, να ξεχάσουμε τόσο γρήγορα, πως μείναμε άφωνοι από την θηριώδη δολοφονία της μικρούλας Άννης από τα χέρια του πατέρα της... Τέλος, ας μην ξεχάσουμε τόσο γρήγορα πως αν κάποιος μπορεί να μας σώσει πλέον από την καταστροφή μας, αυτός, είναι μονάχα ο Θεός... Και απ' ότι βλέπω, φθάσαμε στο σημείο σε αυτή την διαπίστωση να βρίσκουμε σύμφωνους και κάποιους ΄΄αθέους'... 

                                                                                                           π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου