Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Μου έχουν κάνει μάγια...

Πολλές φορές, άκουσα να μου λένε την φράση '' μου έχουν κάνει μάγια!''. Πολλές φορές μου ζητήθηκε να ''διαβάσω'' εξορκισμούς σε ανθρώπους που είχαν την βεβαιότητα πως κάποιοι, τους έχουν κάνει μάγια. Όταν ρωτούσα πως το έχουν διαπιστώσει, οι απαντήσεις τους ήταν θολές. Δεν θυμάμαι στα χρόνια της διακονίας μου στην Εκκλησία μας, να βρέθηκε κάποιος που να καταφέρει πραγματικά να με πείσει πως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα όπλα της Εκκλησίας ώστε να λυτρωθεί από την διηνεκή μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Με τον τρόπο αυτό, απέφυγα ευγενικά να αναγνώσω τους εξορκισμούς που μου ζητούσαν.


         Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω την παρουσία του κακού στην ζωή μας, η οποία εκφράζεται με τα σκοτεινά έργα της μαγείας, πολλές φορές με ολέθρια αποτελέσματα στις ζωές των ανθρώπων. Εξάλλου, η αυριανή μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, αυτό πιστοποιεί. Πως το κακό, υπάρχει στην ζωή του ανθρώπου μιας και ο Ιερομάρτυς Άγιος Κυπριανός υπήρξε- πριν να γνωρίσει τον Χριστό- μάγος! Μέσα από την μυστική και σκοτεινή τέχνη της μαγείας γνωρίζει πως υπάρχει κάτι πολύ ανώτερο από αυτό που έως τότε νόμιζε πως υπήρχε. Και αυτό, είναι η δύναμις του καλού που εκφράζεται με την τέχνη της προσευχής, της συμμετοχής στην λειτουργική ζωή και τα μυστήρια της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας. Με τον τρόπο αυτό, ένας μάγος και όχι ο μόνος στην ανθρώπινη ιστορία, αποφασίζει να συστρατευθεί με τις δυνάμεις του καλού, να βάλει τον Χριστό στην ζωή του, ακόμα και να πεθάνει για Εκείνον. 
       Πολλές φορές λοιπόν, άκουσα ανθρώπους που απεγνωσμένα ζητούν βοήθεια στα προβλήματα τους, να θεωρούν πως η αιτία των προβλημάτων αυτών είναι η μαγεία! Ουδεμία αντίρρηση έχω να δεχθώ κάτι τέτοιο, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Η σκοτεινή τέχνη της μαγείας, υπάρχει ακόμα και σε αρχέγονους πολιτισμούς. Εκεί, όπου το Φως του Ευαγγελίου, δεν φώτισε τις καρδιές των ανθρώπων. Ακόμα και στην Αγία Γραφή, καταγράφονται περιπτώσεις όπως αυτή, του Σίμωνος του μάγου στο βιβλίο των Πράξεων, που δείχνουν  πως η σκοτεινή αυτή τέχνη δεν ήταν άγνωστη στους αρχαίους Πολιτισμούς. (Πραξ. 8-11). 
     Το ερώτημα όμως που εύλογα προκύπτει, δεν είναι το αν υπάρχουν τα μάγια αλλά ποιους μπορούν να επηρεάσουν. Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του κακού, που στις μέρες μας κάνει ολοένα περισσότερο έντονη την παρουσία του στην ζωή των ανθρώπων, αλλά πάνω απ΄όλα πιστεύω απόλυτα στην δύναμη του καλού, στην παρουσία του Θεού στις ζωές όλων όσων αναζητούν τον Χριστό κάθε μέρα στην ζωή τους! Οι δυνάμεις του κακού, μπορούν να προσβάλουν μόνον όσους δεν έχουν τον Χριστό στην ζωή τους. 'Άνθρωπος που εξομολογείται, που μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων δεν έχει κανέναν φόβο στην ζωή του.  Ει ο Θεός μεθημών ουδείς καθημών! Αν δεν το πιστεύουμε αυτό, δεν έχουμε θέση μέσα στην Εκκλησία!  
       Συνήθως , όσοι θεωρούν πως βρίσκονται υπό την επήρεια της μαγείας, πιστεύουν πως υπαίτιος είναι κάποιος εκ του συγγενικού περιβάλλοντος πολλές φορές δε, με πρώτο βαθμό συγγενείας...  Πόσο μακράν βρισκόμαστε από το μήνυμα της αγάπης του Ευαγγελίου... Το δυστύχημα είναι, πως τις απόψεις αυτές υποστηρίζουν και κάποιοι, ελάχιστοι κληρικοί, που βρίσκουν θύματα εκμεταλλεύσεως στα πρόσωπα ανθρώπων που ζητούν βοήθεια! Αναπολόγητοι μπροστά στον Θεό θα βρεθούμε, όταν δεν είμαστε σε θέση να πείσουμε τους ανθρώπους, πως το σκοτάδι, διαλύεται από το Φως! 
      Ποια είναι τέλος τα κριτήρια, με τα οποία κάποιος μπορεί με βεβαιότητα να πει πως βρίσκεται στα δίκτυα της μαγείας; Μια ατυχής συγκυρία, μια ξαφνική αρρώστια, ένας αιφνίδιος θάνατος; Η χρήση του όρου ''γλωσσοφαγιά" που ουδέποτε μνημονεύεται στα Ιερά βιβλία της Εκκλησίας, μπορεί να πείσει τον άνθρωπο πως είναι θύμα μαγείας; Αναφέρθηκα σε κάποιους ελαχίστους κληρικούς, πολλές φορές αμφιβόλου Ιεροσύνης !!! που ''εξειδικεύονται'' στην λύση της μαγείας! Κομπογιαννίτες, που το ευαγγέλιο το έχουν στην Αγία Τράπεζα απλά για να την στολίζει... Πριν από αυτούς όμως, υπάρχουν άλλοι, πολλοί χειρότεροι, που ζουν εις βάρος των θυμάτων τους... Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, διαφημίζονταν από τηλεοράσεως , κυρίες περασμένης ηλικίας, που μαζί με τους συνεργάτες τους, περίμεναν όπως η αράχνη τα θύματα της, για να τα περιτυλίξουν στον ιστό της πλάνης τους, να τα αφαιμάξουν οικονομικά , να τους αποτρελλάνουν... Ευτυχώς, η οικονομική κρίση βοήθησε ώστε να πάψουν να διαφημίζονται, μιας και προφανώς , πλέον το κόστος της διαφήμισης καθίσταται δυσβάστακτο για αυτούς! 
       Επιμένω! Πάνω από τους ανθρώπους, είναι ο Θεός! Πάνω από τον διάβολο και τα έργα του είναι ο Θεός! Όσο δεν μπορούν κάποιοι να το δεχθούν, θα συνεχίσουν να παραδίδουν τον εαυτό τους, ως ολοκάρπωμα θυσίας , στα χέρια ελαχίστων ρασοφόρων που ζουν καπηλευόμενοι τον πόνο κάποιων ανθρώπων αλλά και πολλών άλλων, αδαών περί την πίστη ανθρώπων που με διάφορα τεχνάσματα πείθουν ανθρώπους να ζητούν την σωτηρία τους, με το μεγαλύτερο αντίτιμο... Γιατί, για να κάνεις μάγια, πρέπει να γνωρίζεις την σκοτεινή τέχνη της μαγείας και για να επηρεαστείς από αυτά, θα πρέπει να μην έχεις καμία σχέση με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, καμία σχέση με τον Χριστό!           Πριν λοιπόν εξετάσουμε την περίπτωση κάποιος να βρίσκεται υπό την επήρεια της μαγείας, ας εξετάσουμε πρωτίστως την σχέση του με τον Χριστό! Εάν ο Χριστός, υπάρχει στην ζωή μας, τίποτε δεν μπορεί να μας βλάψει! Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο Ιησούς Χριστός στους ανθρώπους που Τον ακολουθούν: ''ἰδοὺ δίδωμι ὑμῖν τὴν ἐξουσίαν τοῦ πατεῖν ἐπάνω ὄφεων καὶ σκορπίων καὶ ἐπὶ πᾶσαν τὴν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ, καὶ οὐδὲν ὑμᾶς οὐ μὴ ἀδικήσῃ'' ( Λουκ, 10-19). 
                                                                                                                   π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου