Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου - Γαληψούς

Διαβαίνοντας κάποιος από την παλαιά εθνική οδό Καβάλας Θεσσαλονίκης, λίγα χιλιόμετρα  πριν φτάσει στον ποταμό Στρυμώνα,  περνάει μέσα από  το χωριό Γαληψός, ένα μικρό χωριό  της επαρχίας του Παγγαίου, του Νομού Καβάλας.Στο χωριό αυτό, μέχρι το 1922 που έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών, κατοικούσαν μόνο Τούρκοι, εξ’ ου και το τούρκικο όνομα Ντεντέπαλι.
Οι νέοι κάτοικοι του χωριού αυτού, Πόντιοι, Θρακιώτες και λίγοι Μικρασιάτες, μετατρέπουν το τζάμι που υπήρχε σε ναό  και το αφιερώνουν στον Άγιο Δημήτριο, επειδή αυτή την ημέρα, της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην νέα τους πατρίδα και την μετονόμασαν Γαληψό, από την ομώνυμη αρχαία αποικία της Θάσου, που τοποθετείται από τους ερευνητές στη θέση "Γαϊδουρόκαστρο", ανατολικά από την παραλία του χωριού της Κάρυανης.
Μετά την παρέλευση τριών δεκαετιών και συγκεκριμένα το έτος 1958 θεμελιώνουν τον σημερινό Ναό επί  μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβροσίου και εφημερίου του πατρός Κωνσταντίνου Ορφανού.
Ο Ναός εγκαινιάζεται μετά πάσης λαμπρότητος, την 29ην Νοεμβρίου 1992, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Ευδοκίμου  και εφημερίου όντος του μακαριστού πατρός Γεωργίου Γραμμένου. Από την 1ην Απριλίου 1995, ημερομηνία την οποία αναλαμβάνει την προϊσταμενία του Ναού, ο εντόπιος εφημέριος π. Στέφανος Μιχαηλίδης, ο  Ναός ανακαινίζεται ολοκληρωτικά και εξοπλίζεται με όλα εκείνα τα απαραίτητα και φτάνει στο σημείο που τον βλέπουμε σήμερα.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Γαληψούς βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Παράκλησης,  η οποία αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος το έτος 1926, σε ξύλο που παλαιότερα   ήταν αγιογραφημένο. Την ονόμασαν Παράκληση, διότι επάνω στην εικόνα υπήρχαν γραμμένοι  στίχοι από την ακολουθία της μικρής Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Επίσης στον Ναό  φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής της αθληφόρου, της οποίας και  μία μικρή θαυματουργή εικόνα είναι τοποθετημένη σε προσκυνητάριο μέσα στον κυρίως Ναό και θεωρείται η δεύτερη προστάτιδα της ενορίας.
Ιδιαίτερη όμως ευλογία για τον τόπο της Γαληψούς, αποτελεί η έλευση  του πιστού αντιγράφου της Παναγίας της Παραμυθίας, από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, την 31ην  Ιουλίου 2011. Έκτοτε το ιερό εικόνισμα της , βρίσκεται  στο ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάριο της, στον νάρθηκα του Ιερού Ναού, ώστε μαζί με τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Παρασκευή  να προστατεύουν και να  παραμυθούν κάθε ψυχή  που με πίστη και ευλάβεια προστρέχουν στην χάρη τους.
                                                                    Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος  Μιχαηλίδης.


Η Θαυματουργός Εικών της Παναγίας της Παρακλήσεως

Το προσκυνητάρι με την Εικόνα της Αγίας Παρασκευής και απότμημα του Ι. Λειψάνου της Αγίας.

Το εσωτερικό του Ι.Ναού με το ξυλόγλυπτο τέμπλο


Προσκυνητάριο με την εφέστιο Εικόνα του Αγίου Δημητρίου
Το προσκυνητάρι του Αγίου Δημητρίου με το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.
Το αντίγραφο της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας 

                                                  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου