Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Τελετή Λήξεως των Ιερατικών Συνάξεων της Ι.Μ.Ελευθερουπόλεως

Το Σάββατο, 31 Μαΐου 2014, στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου Νικησιάνης πραγματοποιήθηκε η τελετή  λήξεως των μηνιαίων Ιερατικών Συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως κατά το κατηχητικό έτος 2013-2014. Εφέτος τα θέματα, που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στις Ιερατικές μας Συνάξεις, ήσαν στην πλειονότητα τους θεωρητικά θέματα, είχαν σχέση με τη Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας
Βασικός ομιλητής της τελευταίας συνάξεως, που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μονής, ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σγουρίδης πτυχιούχος Θεολογίας, με θέμα: «Η διδασκαλία των Αγίων Πατέρων μας περί της Αγ. Τριάδος», ο οποίος και το ανέπτυξε λίαν επιτυχώς.
Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος πρώτον επήνεσε τον ομιλητή και δεύτερον εσχολίασε τα λεχθέντα αναλύοντας όσο μπορούσε πιο απλά και κατανοητά το σπουδαίο αυτό δογματικό θέμα.
Κατόπιν, όπως και στις προηγούμενες παρόμοιες τελετές, είπε τα προσήκοντα ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομος Μπένος ως εξής:
 «Σεβασμιώτατε, Αγαπητοί Αδελφοί και συλλειτουργοί,
Ας έχει δόξα ο Πανάγαθος Θεός, που μας έδωσε και εφέτος αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία των Ιερατικών Συνάξεων στη Μητρόπολή μας. Σχεδόν κάθε μήνα πραγματοποιoύσαμε μία Σύναξη, κατά την διάρκεια της οποίας ένας προκαθορισμένος Εισηγητής ανέπτυσσε και ανέλυε ένα θέμα και ακολουθούσε κατόπιν ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ μας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις για διάφορα ζητήματα, που μας απασχολούσαν εκείνες τις ημέρες. Έτσι η θεωρία μαζί με την πείρα, η ελευθερία του λόγου μαζί με την πνευματική πατρότητα και εξουσία, συνυφαίνονταν και συνυπήρχαν αρμονικά, ώστε να παραχθή από την Σύναξή μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και για τον καθένα μας χωριστά και για όλη τη Μητρόπολή μας.
Ἐφέτος τα θέματα, που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στις Ιερατικές μας Συνάξεις, ήσαν στην πλειονότητα τους θεωρητικά θέματα. Είχαν σχέση με τη Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Δηλαδή με την ιερώτερη, την υψηλότερη, την συγκλονιστικώτερη θεωρία, που υπάρχει στον κόσμο του πνεύματος. Σύμφωνα με την γνώμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας εμείς προπάντων οι Κληρικοί πρέπει να κατέχωμε όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα ο,τι αφορά την αγία πίστη μας, ώστε να μπορούμε να δίνωμε «λόγο παντι τω αιτούντι» (Α Πέτρ.3,15 ), όπως αξιώνει ο Λόγος του Θεού. Η όπως απαιτούσε εν Πνεύματι Αγίω ο Απόστολος Παύλος, ο Λόγος του Θεού θα πρέπει να  «ενοική εν ημίν πλουσίως» (Κολ. 3,16). Δηλαδή η θρησκευτική μας πίστη να έχη γίνει κτήμα μας, περιουσία μας, κάτι απόλυτα δικό μας, όπως είναι για παράδειγμα τα μυστικά της κάθε τέχνης για τον οιονδήποτε τεχνίτη, η η επιστημονική γνώση για τον κάθε επιστήμονα.
Αλλά, όπως μας ετόνιζε ο Σεβασμιώτατος, η καθαρή πίστη, η γνώση της Ορθόδοξης πίστεως πρέπει να αποτελή καθήκον και καύχημα συγχρόνως του κάθε συνειδητού χριστιανού, πολλώ μάλλον του Κληρικού. Πολλές φορές ανέφερε την σταθερή και απαρασάλευτη γνώμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων μας, ότι δύο είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χριστιανού: «ακρίβεια πίστεως και ορθότης βίου». Δηλαδή πίστη σωστή, ορθόδοξη, όχι με αιρετικές προσμίξεις και αλλοιώσεις και ζωή επίσης σωστή, γνήσια χριστιανική. Διότι συμβαίνει κάποτε και αυτό: σε έναν χριστιανό να λείπη το ένα γνώρισμα. Ένας να είναι Ορθόδοξος στο φρόνημα, στη πίστη όσο κανείς άλλος. Δυστυχώς όμως να χωλαίνη στη ζωή. Φρόνημα τέλειο, αλλά ζωή, βίος χάλια… Η και το αντίθετο. Ζωή τέλεια, αλλά πίστη λανθασμένη. 
Μέ γνώμονα και οδηγό αυτές τις σκέψεις στις εφετεινές Συνάξεις μας ασχοληθήκαμε με κάπως πιο δυσκολονόητα θέματα, όπως είναι τα Δόγματα της πίστεώς μας. Με την παντοτεινή όμως καθοδήγηση του Επισκόπου μας, τις αναλύσεις των θεμάτων που έκαμε ο ίδιος, τις επεξηγηματικές παρεμβάσεις του και την διδασκαλική του πείρα, τα δύσκολα θέματα εγίνοντο πιο κατανοητά και ευκολονόητα κατά το δυνατόν. Είμαι βέβαιος ότι η ωφέλεια που προέκυψε από την παρουσίαση αυτών των θεμάτων από την Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας δεν είναι ευκαταφρόνητη. Ωφελήθηκαν σημαντικά και οι Εισηγητές, που άνοιξαν σχετικά βιβλία για να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις του αντικειμένου που ερευνούσαν, ωφεληθήκαμε όμως και εμείς που τους ακούσαμε. Αλλά για λόγους παιδαγωγικούς και χάριν μικρής αναπαύσεως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και δύο ομιλίες, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο πλαίσιο του γενικού θέματος των ιερατικών μας συνάξεων εφέτος. Η πρώτη έγινε από διακεκριμένο ιατρό με ενδιαφέρον θέμα την οικογένεια και τα προβλήματά της και η δεύτερη από έναν αξιόλογο θεολόγο, παιδαγωγό και συγγραφέα, ο οποίος μας ανέλυσε ένα θέμα σχετικά με την Θεία Λατρεία μας. Και οι δύο αυτές ομιλίες μας ωφέλησαν πολύ και επλούτισαν τις γνώσεις μας.
  Τελειώνοντας εκφράζω και εκ μέρους όλων σας, θερμές ευχές και ευχαριστίες προς τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ο Οποίος εφέτος Χάριτι Θεού συμπλήρωσε δέκα χρόνια Επισκοπικής Διακονίας στην ιερά Μητρόπολή μας. Περισσότερα αδυνατώ να πω, διότι μου το απηγόρευσε κατηγορηματικώς, ως εχθρός αδιάλλακτος των επαίνων και εγκωμίων που είναι εκ φύσεως, παρά μόνο να απευθύνω την εγκάρδια ευχή όλων μας να τον έχη ο Πανάγαθος Θεός σώον, υγιά και μακροημερεύοντα, ώστε να ποιμαίνη την λαχούσα Ποίμνη του με ζήλο και ενθουσιασμό και ακατάπαυστη εργατικότητα! 
Τέλος θα ήτο παράλειψη, εάν δεν ευχαριστούσα εκ μέρους όλων σας την Καθηγουμένη και τις σεπτές μοναχές του περικαλλούς τούτου Μοναστηρίου στις καταπράσινες πλαγιές του Παγγαίου για την φιλοξενία που μας παρέσχε σήμερα, ώστε να πραγματοποιηθεί ανέτως η τελευταία Ιερατική μας σύναξη. Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Δημητρίου, Προστάτου της Ιεράς Μονής ταύτης, να τις διαφυλάττει πάντοτε, χαρίζοντάς τις υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίζουν αυτό το σπουδαίο και ευλογημένο έργο προς Δόξα Θεού. Αμήν!» 
Τέλος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο  για τις ευχές του επί τη επετείω της δεκαετούς Αρχιερατικής διακονία ς του, τους εισηγητές της χρονιάς που πέρασε, καθώς και την Οσιολογ. Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγ. Δημητρίου, Ταξιαρχία μοναχή και θεολόγο, για την όλη φιλοξενία της καθώς και για το εόρτιο γεύμα, που  θα παρέθετε εν συνεχεία στην Τράπεζα της Μονής. 
Πηγή :Amen.gr     
                                                       


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου