Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Η απαξία της ανθρώπινης ζωής...

Για μια ακόμη φορά το Αιγαίο έγινε ο τάφος ανθρώπινων ψυχών. Συγκλονισμένη τάχα η κοινή γνώμη... Ακόμα πιο συγκλονισμένα τα πολιτικά κόμματα που άδραξαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το οδυνηρό αυτό γεγονός για να πλήξουν το ένα, το άλλο. Και μόλις περάσουν δυο- τρεις μέρες το θέμα θα ξεχαστεί. Και τα μεν σώματα των πνιγέντων θα ταφούν στην Ελληνική γη μιας και μάλλον κανείς δεν θα υπάρχει να τα επαναπατρίσει και όλοι εμείς θα επανέλθουμε στα δικά μας προβλήματα ,στα προβλήματα μιας συγκεκριμένης , μουντής αλλά οικείας καθημερινότητας.


Για μια φορά ακόμα, γίναμε μάρτυρες της απαξίας της ζωής! Οι λαθρομετανάστες κίνησαν από κάπου για να φθάσουν κάπου. Και κάπου έφθασαν. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν παιδιά. Άκουσα πως μια μάνα βρέθηκε νεκρή μέσα στο μισοβυθισμένο πλοιάριο να κρατά σφικτά στην αγκαλιά της το βρέφος της... Η μάνα αυτή, είτε από την Σομαλία είναι, είτε από την Συρία ,είτε από την Ελλάδα, μάνα είναι! Κάπως έτσι προσπαθούσαν να ξεφύγουν και οι δικοί μας στην προβλήτα των ''συνωστισμένων''  στην Σμύρνη και αναποδογύριζαν οι βάρκες και πνιγόντουσαν οι Ελληνίδες μανάδες αγκαλιά με τα παιδιά τους... Καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή. 
     
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως αυτοί οι άνθρωποι περνούσαν καλά στον τόπο τους και ξαφνικά αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν; Πιστεύει κανείς πως όλοι αυτοί που ήρθαν και όσοι θα έρθουν, έρχονται για να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα; Απλά δεν φτάνουν ποτέ στον τελικό προορισμό τους. Και η Ευρώπη, εφησυχάζει πως εμείς εδώ, θα σταματήσουμε τα κύματα των μεταναστών ώστε η Ευρώπη να μην διαταραχθεί από την ησυχία της. Όσο για την απώλεια της ζωής.... δεν βαριέσαι! Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να σκεφθούμε. 
     
Το θέμα της διέλευσης από την Ελλάδα όλων αυτών των πολύπαθων ανθρώπων δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Απλούστατα γιατί ο τελικός προορισμός όλων αυτών των ανθρώπων ΔΕΝ είναι η Ελλάδα και μάλιστα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της που αναγκάζουν πολλούς από τους ήδη υπάρχοντες μετανάστες να την εγκαταλείψουν. Εφ' όσον δεν μπορούμε -και είναι λογικό σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της περιβρέχεται από την θάλασσα- να διαφυλάξουμε τα σύνορα μας παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν και το Λιμενικό και οι συνοριοφύλακες , ας κάνουμε την Ευρώπη να αρχίζει να ανησυχεί η ίδια , διευκολύνοντας αυτούς τους ανθρώπου να περάσουν μέσα σε αυτήν. Γνωρίζω πως ειδικές συμφωνίες μεταξύ των μελών- κρατών ,αυτό το απαγορεύουν.
     
Ήθελα όμως να ήξερα, αν αυτό συνέβαινε σε πόσο χρονικό διάστημα να ενεργοποιούνταν οι εταίροι μας ώστε να πάψει πλέον αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθρώπων που μεταφέρονται σε συνθήκες χειρότερες από τα ζώα που οδηγούνται στο σφαγείο και που σε κάποιες περιπτώσεις είναι δεδομένος ο θάνατος τους αφού τους επιβιβάζουν σε βάρκες ήδη μισοβυθισμένες... 
   
Όχι! Η είδηση πως πνίγηκαν τόσοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά ΔΕΝ μας συγκλόνισε! Ότι πλέον συνηθίζεις δεν μπορεί να σε συγκλονίζει. Και δεν είναι η πρώτη- φοβούμαι ούτε η τελευταία- φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Τελικά ίσως δεν αποτελεί απαξία της ανθρώπινης ζωής αυτός καθαυτός ο θάνατος των ανθρώπων που πνίγονται αλλά η δική μας αδιαφορία που επιτρέπει αυτήν την κατάσταση. Κάπως έτσι ίσως, μπορεί να ερμηνευθεί και αυτό που είπε ο Χριστός σε κάποιον όταν του ζήτησε να του επιτρέψει να πάει να θάψει πρώτα τον πατέρα του και μετά να Τον ακολουθήσει : '' ἄφες τοὺς νεκροὺς θάψαι τοὺς ἑαυτῶν νεκρούς...'' 

                                                                                                          π. Θωμάς Ανδρέου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου