Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Πρέπει να έχει λόγο η Εκκλησία;

Ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές της προεκλογικής περιόδου, διαβάζουμε κάποια δυσμενή σχόλια σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι, να έχει άποψη η εκκλησία. Όμως, Εκκλησία δεν είναι ο ίδιος ο λαός;  Εάν όλοι αυτοί οι νεοπροοδευτικοί θεωρούν πως Εκκλησία είμαστε μόνον οι Κληρικοί, τότε τι θέλουν και έρχονται να μας επισκεφθούν προεκλογικά και πολλές φορές να σταθούν δίπλα μας για μια φωτογραφία η οποία και θα ''αποδεικνύει'' την θρησκευτικότητα τους;
      Αν πάλι θεωρούν πως Εκκλησία είναι και ο λαός, που έτσι ακριβώς είναι, μήπως ζητώντας να μην έχει άποψη η Εκκλησία χειραγωγούν τον ίδιο τον λαό απαιτώντας από αυτόν να μην έχει καμία άποψη; Ασφαλώς και η Εκκλησία ουδέποτε είχε κομματική ταυτότητα γιατί μέσα της, υπάρχουν άνθρωποι όλων των πολιτικών θεωριών. Τα κόμματα υπηρετούν ιδέες και πολλές φορές γίνονται αιτία διαίρεσης. Η Εκκλησία είναι βίωμα και το βίωμα ενώνει, δεν διαιρεί.
   Μάλιστα, θεωρώ αδιανόητο σε μια δημοκρατικώς ευνομούμενη χώρα όπως η Ελλάδα, να μην υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος του Ιερού Κλήρου μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όταν οι Κληρικοί αριθμούν περί τους δέκα χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς τα μέλη των οικογενειών τους!!! Για όσους σπεύσουν να με κατηγορήσουν για την άποψη μου αυτή, τους παραπέμπω να κοιτάξουν στο ιστορικό παρελθόν αυτού του τόπου όταν μεταξύ των μελών των πρώτων Εθνοσυνελεύσεων υπήρχαν Κληρικοί! Οι Κληρικοί έχουν την υποχρέωση να εκλέξουν, χωρίς να μπορούν να εκλεγούν. Και ασφαλώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο Κληρικός να κομματιστεί και να γίνει αιτία διαιρέσεως. Ο Ιερεύς οφείλει να ενώνει και όχι να διαιρεί με τον λόγο και την παρουσία του. 
  Οφείλει η Εκκλησία να μιλά! Οφείλει να πει στους ανθρώπους που την εμπιστεύονται να διαχειρισθούν το δικαίωμα της ψήφου τους με τρόπο που θα αναδείξει ανθρώπους με σύνεση, ανθρώπους με πίστη στο Χριστό και αγάπη στην Ελλάδα. Να τους πει να ψηφίσουν ανθρώπους που τιμούν την Ιστορία αυτού του τόπου, που δεν την αλλάζουν και δεν την μηδενίζουν.  Χωρίς να υποδείξει πρόσωπα, μπορεί να επισημάνει τους κινδύνους της παρουσίας ανθρώπων στην εξουσία που δεν έχουν να πιστέψουν πουθενά! Η ρήση ανήκει στον Ντοστογιέφσκι: '' χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται''. 
     Εάν κάποιους τους ενοχλεί η φωνή της Εκκλησίας, είναι πρόβλημα τους! Η Εκκλησία απευθύνεται σε όσους θέλουν να την ακούσουν! Όσο και αν αυτό τους κοστίζει, στην Πατρίδα μας, υπάρχουν πολλοί που επιζητούν να ακούσουν αυτήν την φωνή... 
                                                                                                           π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου